Το ΚΚΕ προωθεί αποφασιστικά τη διάδοση και ανάπτυξη του μαρξισμού

Γιάννης Μηλιός, καθηγητής και συγγραφέας

Παρασκευή 30 Δεκέμβρη 2022 - Κυριακή 1 Γενάρη 2023

Είναι μεγάλη τιμή και χαρά για μένα να βρίσκομαι σήμερα εδώ, στην εκδήλωση για τη συμπλήρωση 50 ετών εκδοτικής δραστηριότητας της «Σύγχρονης Εποχής».

Η συμβολή του ΚΚΕ και της «Σύγχρονης Εποχής» για τη διάδοση και ανάπτυξη του μαρξισμού στη χώρα μας είναι καθοριστική, και έχει επίσης τεράστια σημασία για τον επαναστατικό προσανατολισμό του εργατικού κινήματος.

Ο μαρξισμός δεν αποτελεί δόγμα, αλλά μια ζωντανή θεωρία που αναπτύσσεται, και παράλληλα μια επαναστατική ιδεολογία που μπολιάζει τους αγώνες της εργατικής τάξης ενάντια στην καπιταλιστική εξουσία και εκμετάλλευση, για την κοινωνική απελευθέρωση: Την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση της νέας κοινωνίας, του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Ο μαρξισμός συγκρούεται με όλες τις μορφές της κυρίαρχης αστικής ιδεολογίας, καθώς φωτίζει τις ταξικές σχέσεις κυριαρχίας και εκμετάλλευσης, τις οποίες η κυρίαρχη ιδεολογία και οι παραγόμενες από αυτήν «κοινωνικές επιστήμες» προσπαθούν να συγκαλύψουν και να νομιμοποιήσουν.

Ταυτόχρονα όμως, σε ολόκληρη την ιστορία του μαρξισμού, αναπτύσσονται στο εσωτερικό του διαμάχες, με επίδικο αντικείμενο τον ίδιο τον μαρξισμό. Το προχώρημα της μαρξιστικής θεωρίας γίνεται μέσα από αυτήν την «εσωτερική σύγκρουση».

Ομως αυτή η εξέλιξη του μαρξισμού επικαθορίζεται πάντα από την εξέλιξη και τις καμπές της πάλης των τάξεων. Διότι ο μαρξισμός δεν αποτελεί μια θεωρία ακαδημαϊκού χαρακτήρα. Ως θεωρητικό σύστημα, αλλά και ως ιδεολογία μαζών, ως μια ιδεολογία που επικαθορίζει την πολιτική πράξη του εργατικού και λαϊκού κινήματος, συναντάει τους κοινωνικούς αγώνες, μέσα από τα κόμματα της εργατικής τάξης, μέσα από τον επαναστατικό Τύπο και τον επαναστατικό λόγο, μέσα από μακρόπνοα εκδοτικά εγχειρήματα όπως αυτό της «Σύγχρονης Εποχής». (...)

Με την έκδοση των κλασικών του μαρξισμού, αλλά και ενός τόσο μεγάλου πλήθους νεότερων και σύγχρονων αναλύσεων, η «Σύγχρονη Εποχή» συμβάλλει αποφασιστικά στη διάδοση της μαρξιστικής θεωρίας και της μαρξιστικής ιδεολογίας. Το ΚΚΕ αποδεικνύει ότι αποτελεί ένα επαναστατικό κόμμα, που μάχεται τον καπιταλισμό και το κράτος του, και που έχει την ικανότητα και την τόλμη να επανεξετάζει κριτικά την Ιστορία του και την πολιτική του γραμμή σε βάθος.

Προωθεί λοιπόν αποφασιστικά τη διάδοση και ανάπτυξη του μαρξισμού.

Τελειώνοντας θέλω να κάνω μια επισήμανση για την ποιότητα των μεταφράσεων του Κεφαλαίου και των Θεωριών για την Υπεραξία από τον Παναγιώτη Μαυρομμάτη, τις οποίες εξέδωσε η «Σύγχρονη Εποχή». Συγκαταλέγονται στις καλύτερες διεθνώς μεταφράσεις των κορυφαίων αυτών έργων του Μαρξ. Πολύ συχνά, σε κείμενα που δημοσιεύω στα Αγγλικά και στα οποία χρησιμοποιώ χωρία από τα εν λόγω έργα του Μαρξ, σημειώνω για τη διαθέσιμη αγγλική μετάφραση: «Απόσπασμα διορθωμένο σύμφωνα με το γερμανικό πρωτότυπο». Δεν χρειάστηκε ποτέ να κάνω το ίδιο για την ελληνική μετάφραση του Π. Μαυρομμάτη στη «Σύγχρονη Εποχή».