ΠΥΓΜΑΧΙΑ
Εισαγγελική έρευνα για τα αίτια θανάτου του 16χρονου
Τετάρτη 4 Γενάρη 2023

Τη διεξαγωγή έρευνας για τα αίτια θανάτου του 16χρονου αθλητή της πυγμαχίας και πρωταθλητή Ευρώπης, Βασίλη Τόπαλου, και την αναζήτηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών προς πάσα κατεύθυνση, ζήτησε η αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βιργινία Σακελλαροπούλου.

Ο νεαρός απεβίωσε προχθές 2 Γενάρη, μετά από σοβαρό τραυματισμό που υπέστη στο κεφάλι κατά τη διάρκεια αγώνων σπάρινγκ σε γυμναστήριο στον Ταύρο στις 16 Δεκέμβρη. Είχε μεταφερθεί στο «Τζάνειο» Νοσοκομείο, όπου υπεβλήθη σε επέμβαση στο κεφάλι, μετά την οποία παρέμενε στην Εντατική σε κρίσιμη κατάσταση, χωρίς τελικά να τα καταφέρει.

Χθες η αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε από τον αθλητικό εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλο την «κατ' απόλυτη προτεραιότητα διεξαγωγή της έρευνας για τα αίτια θανάτου και την αναζήτηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών προς πάσα κατεύθυνση». Η προκαταρκτική εξέταση είχε ξεκινήσει μετά τον τραυματισμό του νεαρού πρωταθλητή και διενεργείται μέσω ΓΑΔΑ, ενώ φέρεται να συμμετέχει και η Διεύθυνση Αθλητικής Βίας και σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ η έρευνα οδεύει προς ολοκλήρωση. Παράλληλα αναμένεται η ιατροδικαστική έκθεση για τον θάνατο του 16χρονου αθλητή, προκειμένου να επιστραφεί η δικογραφία από την αστυνομία στον εισαγγελέα.

Διευκρινίσεις για την κατάσταση και την εξέλιξη του τραυματισμού και της υγείας του 16χρονου έδωσε με επίσημη ανακοίνωση η διοίκηση του «Τζάνειου». Σε αυτήν αναφέρεται ότι ο νεαρός αθλητής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με βαρύτατη κρανιοεγκεφαλική κάκωση και υποβλήθηκε άμεσα σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση σοβαρού αιματώματος, όμως η κατάστασή του εξακολουθούσε να είναι κρίσιμη, με αποτέλεσμα να παραμένει στη ΜΕΘ. Στη διάρκεια της νοσηλείας του δεν παρουσίασε κλινική και απεικονιστική βελτίωση, ενώ η εικόνα επιδεινώθηκε τις τελευταίες μέρες.

Για το περιστατικό η Ομοσπονδία Πυγμαχίας ενημέρωσε ότι θα προβεί σε «μηνύσεις παντός υπευθύνου», ενώ για «ενδελεχή έρευνα» κάλεσε τις αρμόδιες αρχές και ο υφυπουργός Αθλητισμού.