ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αποστολές ΝΑΤΟικών συστημάτων αεράμυνας και τεθωρακισμένων εν μέσω κρίσιμων μαχών στο Ντονέτσκ

Πολωνία και Φινλανδία σχεδιάζουν να παραδώσουν στο Κίεβο βαριά άρματα μάχης «Leopard»

Πέμπτη 12 Γενάρη 2023

Ukrainian Presidential Press O

Σε συνάντηση με τους ομολόγους του από Ουκρανία και Λιθουανία στο Λβιβ, ο Πολωνός Πρόεδρος (δεξιά) ανακοίνωσε τα σχέδια παράδοσης τεθωρακισμένων «Leopard»
Νέες παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία ανακοινώνουν μια σειρά χώρες του ΝΑΤΟ, ενώ «ψήνεται» και η παράδοση βαρέων αρμάτων μάχης «Leopard», την ώρα που εντείνεται η ρωσική επίθεση σε Μπαχμούτ και Σολεντάρ για τον έλεγχο του Ντονέτσκ.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι χαρακτήρισε «κρίσιμη» την περαιτέρω ενίσχυση του ουκρανικού στρατού με προηγμένα οπλικά συστήματα, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία συγκεντρώνει δυνάμεις προκειμένου να κλιμακώσει τις επιθέσεις και καλώντας τα κράτη του ΝΑΤΟ να επιφέρουν «μια ιστορική ήττα για το κράτος - τρομοκράτη».

«Μόνο πύραυλοι με βεληνεκές άνω των 100 χλμ. θα μας επιτρέψουν να επιταχύνουμε σημαντικά την ανακατάληψη εδαφών» και «να καταστρέψουμε όλη τη στρατιωτική υποδομή του ρωσικού στρατού στα κατεχόμενα εδάφη, στο Ντονμπάς και στην Κριμαία», κάτι που θα οδηγήσει στο τέλος του πολέμου, υπογράμμισε χθες ο Μ. Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου.

Οι τελευταίες μάχες στην ανατολική Ουκρανία δείχνουν «πόσο κρίσιμο είναι να επεκτείνουμε τη στρατιωτική μας υποστήριξη», επεσήμανε χθες από την πλευρά του και ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ. Τόνισε ακόμα ότι η υποστήριξη των χωρών του ΝΑΤΟ «κάνει πραγματική διαφορά σε αυτήν την κρίσιμη φάση του πολέμου» και κάλεσε τους «συμμάχους» να κάνουν ακόμα περισσότερα και ακόμα πιο γρήγορα.

Αύριο θα συναντηθεί στην αμερικανική βάση «Ramstein» στη Γερμανία η «Ομάδα Επαφής» για τη στρατιωτική ενίσχυση του Κιέβου, μια πρωτοβουλία στην οποία ηγούνται οι ΗΠΑ.

Το Κίεβο εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις για ΝΑΤΟικά σύγχρονα άρματα μάχης και άλλο εξοπλισμό, που θα μπορούσε να χτυπήσει και σε ρωσικό έδαφος, και ζητά να του παραδοθούν περίπου 300 άρματα κύριας μάχης.

Στο Χάρκοβο η Γερμανίδα ΥΠΕΞ

Στην προχθεσινή αιφνιδιαστική επίσκεψή της στο Χάρκοβο στη βορειοανατολική Ουκρανία, η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ, από το κόμμα των Πρασίνων, τόνισε ότι η Ουκρανία μπορεί να υπολογίζει στην παράδοση όπλων που χρειάζεται «για να απελευθερώσει τους συμπολίτες της που εξακολουθούν να υποφέρουν από τον τρόμο της ρωσικής κατοχής».

Η Γερμανία ανακοίνωσε πρόσφατα την αποστολή 40 τεθωρακισμένων οχημάτων «Marder» μέχρι την άνοιξη, ωστόσο το Κίεβο συνεχίζει να ζητά «πιο επιθετικά» άρματα μάχης «Leopard» και άλλα αντίστοιχα από κράτη του ΝΑΤΟ. Στον κυβερνητικό συνασπισμό, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι απαιτούν να προχωρήσει η αποστολή «Leopard», ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί, ζητώντας συντονισμένες κινήσεις με άλλους «εταίρους» στο ΝΑΤΟ.

«Οσο περισσότερο καθυστερεί μια τέτοια απόφαση (σ.σ. στο Βερολίνο) τόσο περισσότερα θύματα, τόσο περισσότεροι θάνατοι αμάχων θα υπάρξουν», επεσήμανε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμ. Κουλέμπα μετά την επίσκεψη της Μπέρμποκ.

Για τον Κουλέμπα, το Χάρκοβο αποτελεί «σύμβολο των επιτυχημένων ουκρανικών αντεπιθέσεων», που «αποδεικνύουν ότι η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει, με επαρκή βοήθεια από τους εταίρους της».

«Δεν αμφιβάλλω ότι η Ουκρανία θα λάβει γερμανικά άρματα μάχης "Leopard", καθώς η κυβέρνηση γνωρίζει καλά ότι αυτό είναι απαραίτητο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ έφερε στην Ουκρανία «νέο πακέτο», ύψους 20 εκατ. ευρώ για την άρση ναρκοπεδίων και την εξουδετέρωση εκρηκτικών, και άλλων 20 εκατ. για την ανάπτυξη των υποδομών πρόσβασης στο διαδίκτυο μέσω «Starlink».

Σύμφωνα με την Μπέρμποκ, συζητήθηκε και η διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, καθώς επίσης οι «πολύ συγκεκριμένες προτάσεις» στο Κίεβο για «ενίσχυση του κράτους δικαίου, των ανεξάρτητων θεσμών και της καταπολέμησης της διαφθοράς».

Προχθές το βράδυ ρωσικοί βομβαρδισμοί έπληξαν το Χάρκοβο, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιφέρειας.

Αναμένεται απόφαση για τα «Leopard 2» τις επόμενες βδομάδες

Η απόφαση για παράδοση αρμάτων μάχης «Leopard 2» από την Ευρώπη στην Ουκρανία θα οριστικοποιηθεί σε λίγες βδομάδες, σύμφωνα με τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον.

«Νομίζω ότι γνωρίζουμε πολύ καλά τι χρειάζεται η Ουκρανία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «κάθε χώρα θα αποφασίσει τι μπορεί να προσφέρει» ανάλογα με τις ανάγκες των δικών της Ενόπλων Δυνάμεων και τους κανονισμούς που διέπουν τα συγκεκριμένα οπλικά συστήματα.

Η Γερμανία βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης, επειδή τα άρματα μάχης «Leopard 2» αναπτύχθηκαν στη Γερμανία και δεν μπορούν να παραδοθούν στην Ουκρανία χωρίς γερμανική έγκριση. Χώρες όπως η Πολωνία, η Ισπανία και η Φινλανδία θα μπορούσαν να αποφασίσουν παραδόσεις αρμάτων «Leopard 2» από τα αποθέματά τους.

Στη Φινλανδία, ο πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας του κοινοβουλίου, Αντ. Χεκένεν, δήλωσε ότι αν υπάρξει ευρύτερη συναίνεση στην Ευρώπη για παράδοση αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, η Φινλανδία θα πρέπει να κάνει το ίδιο - ανάλογα με τα αποθέματά της - αλλά ισχυρά κράτη του ΝΑΤΟ, όπως Γαλλία και Γερμανία, πρέπει να πρωτοστατήσουν.

Ενδεχόμενη συνεισφορά της Φινλανδίας θα ήταν τα κύρια άρματα μάχης «Leopard 2», από τα οποία διαθέτει περίπου 200.

Νωρίτερα, άλλοι δύο Φινλανδοί βουλευτές και μέλη της Επιτροπής Αμυνας από κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, Πράσινους και Σουηδικό Λαϊκό Κόμμα, ξεκίνησαν μια κοινή ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για αποστολή τανκς στην Ουκρανία.

Η Πολωνία σχεδιάζει να εφοδιάσει την Ουκρανία με κύρια άρματα μάχης «Leopard» ως μέρος ενός διεθνούς συνασπισμού, δήλωσε χθες ο Πολωνός Πρόεδρος Αντρ. Ντούντα σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους ομολόγους του της Ουκρανίας και της Λιθουανίας, στο Λβιβ της δυτικής Ουκρανία.

Η Τσεχία θα παραδώσει ανακαινισμένα και αναβαθμισμένα τεθωρακισμένα άρματα μάχης τύπου T-72, καθώς επίσης οχήματα περισυλλογής και εκκένωσης τύπου TREVA-30, ανακοίνωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός Π. Φιάλα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ουκρανικές δυνάμεις θα παραλάβουν περίπου 90 άρματα μάχης, με τις ΗΠΑ και την Ολλανδία να μοιράζονται το κόστος των 90 εκατ. δολαρίων για την αναβάθμισή τους.

«Το NATO ενισχύει τους γενναίους υπερασπιστές της Ουκρανίας (...) και η Τσεχία ενισχύει τις δυνατότητες της αμυντικής βιομηχανίας της», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Καναδάς ανακοίνωσε την αγορά του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας NASAMS από τις ΗΠΑ, το οποίο θα παραδοθεί στη συνέχεια στην Ουκρανία. Αλλες χώρες έχουν ήδη στείλει στον ουκρανικό στρατό αμερικανικής κατασκευής συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, όπως Νορβηγία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία και ΗΠΑ.

Η Ιταλία είναι έτοιμη να στείλει κι άλλα όπλα στην Ουκρανία, είπε ο ΥΠΕΞ της, Αντ. Ταγιάνι, και βρίσκεται «σε επαφή με την Γαλλία για την προμήθεια συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας».

Τις «θετικές εξελίξεις» στην προμήθεια δυτικών όπλων επισημαίνει ο Ουκρανός πρέσβης στο Λονδίνο, Β. Πριστάικο, λέγοντας ότι το Κίεβο «ποτέ δεν περίμενε να λάβει "Patriot". Είναι κορυφαίο σύστημα αντιβαλλιστικών πυραύλων και ήταν εντελώς εκτός συζήτησης». Ο ίδιος εκτίμησε ότι «τανκς, ελικόπτερα, ακόμη και μαχητικά αεροπλάνα είναι πολύ πιο εύκολο τώρα» να τα λάβει το Κίεβο.

Μόσχα: Σε «άλλο επίπεδο» η αμερικανική εμπλοκή

Η απόφαση των ΗΠΑ να οργανώσουν εκπαίδευση Ουκρανών στα αντιπυραυλικά συστήματα «Patriot», στο στρατόπεδο Fort Sill στην Οκλαχόμα, «είναι άλλη μια επιβεβαίωση της de facto εμπλοκής της Ουάσιγκτον στη σύγκρουση στην Ουκρανία», προειδοποίησε ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ, Αν. Αντόνοφ.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι πραγματικοί κίνδυνοι της πολιτικής του Λευκού Οίκου αναγνωρίζονται από ορισμένους στις ΗΠΑ και ανέφερε άρθρο της «Washington Post», σύμφωνα με το οποίο με την εκπαίδευση των ουκρανικών στρατευμάτων αυξάνεται η εμπλοκή των ΗΠΑ στην αντιπαράθεση. Η εφημερίδα παρατηρεί ακόμα ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν περιορίζεται πλέον στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων του Κιέβου, καθώς ενισχύει και τις επιθετικές του ικανότητες.

Στο μεταξύ, χθες ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σ. Σόιγκου διόρισε τον Β. Γκερασίμοφ, αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας, διοικητή των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων που συμμετέχουν στον πόλεμο στην Ουκρανία, με στόχο - όπως αναφέρεται - τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ο στρατηγός Σ. Σουροβίκιν, που είχε διοριστεί επικεφαλής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία τον περασμένο Οκτώβρη, θα παραμείνει ως αναπληρωτής του Γκερασίμοφ.

Η Τουρκία φέρεται να στέλνει πυρομαχικά διασποράς

Η Τουρκία άρχισε να στέλνει στην Ουκρανία ένα είδος βόμβας διασποράς, πυροβολικού, σχεδιασμένης από τις ΗΠΑ, δήλωσαν στο «Foreign Policy» Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, με την Αγκυρα έτσι να δίνει στο Κίεβο ένα ισχυρό όπλο για καταστροφή ρωσικών αρμάτων μάχης και εξολόθρευση στρατευμάτων στο πεδίο.

Η Τουρκία φέρεται να άρχισε τον Νοέμβρη να στέλνει τις πρώτες παρτίδες των βελτιωμένων συμβατικών πυρομαχικών διπλής χρήσης (DPICM), τα οποία κατασκευάστηκαν επί Ψυχρού Πολέμου, στο πλαίσιο συμφωνίας συμπαραγωγής με τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ απαγορεύεται να εξάγουν DPICM, σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, λόγω του υψηλού ποσοστού αποτυχίας πυροδότησης.

Η Μόσχα παρακολουθεί στενά αυτές τις αναφορές, αν και είναι δύσκολο να πει αν αληθεύουν, σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Μάλιστα η Αγκυρα εμφανίστηκε προχθές να υποστηρίζει το «ειρηνευτικό σχέδιο» 10 σημείων που έχει προταθεί από τον Β. Ζελένσκι και το οποίο δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση εδαφών από τη Ρωσία, δήλωσε ο Μ. Τσαβούσογλου. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε ότι στόχος της χώρας του «είναι η διαρκής ειρήνη και μια αμοιβαία αποδεκτή λύση», ενώ επεσήμανε την ετοιμότητα της Ρωσίας για διαπραγματεύσεις.

Νωρίτερα, στις 22 Δεκέμβρη, η «Wall Street Journal» είχε αναφέρει ότι οι ουκρανικές αρχές επεξεργάζονταν τις τελευταίες λεπτομέρειες μιας πρότασης «ειρηνικής διευθέτησης», η οποία ενδέχεται να δημοσιοποιηθεί τον Φλεβάρη.

Πάντως το Κρεμλίνο δεν βλέπει καμία προοπτική για συνομιλίες, καθώς απαγορεύεται διά νόμου στην Ουκρανία οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τον νυν Πρόεδρο της Ρωσίας Βλ. Πούτιν, εκτός κι αν η Δύση «επιτρέψει στο Κίεβο να δείξει ευελιξία».

Σε μία ακόμα ανταλλαγή αιχμαλώτων, 40 αυτήν τη φορά, συμφώνησαν Ουκρανία και Ρωσία μετά από συνάντηση στην Αγκυρα.

Συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ για την προστασία κρίσιμων υποδομών

ΝΑΤΟ και ΕΕ εγκαινιάζουν μια ειδική ομάδα εργασίας για να ενισχύσουν την προστασία των στρατηγικής σημασίας υποδομών, μετά τα σαμποτάζ στους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου «Nord Stream» και στο πλαίσιο της στενότερης συνεργασίας που επιδιώκουν οι δύο ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφέρθηκε στην ανάγκη «να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον νέο τύπο απειλής» και είπε ότι στη νέα ομάδα «οι ειδικοί μας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ θα συνεργαστούν προκειμένου να εντοπίσουν βασικές απειλές για την κρίσιμη υποδομή και να εξετάσουν τις στρατηγικές ευπάθειες».

Η εν λόγω ομάδα θα υποβάλει αρχικά προτάσεις για τις Μεταφορές, την Ενέργεια, την ψηφιακή και διαστημική υποδομή.

Η ειδική ομάδα θα αποτελέσει μέρος της αυξημένης συνεργασίας με την ΕΕ, σημείωσε ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ: «Θέλουμε να εξετάσουμε μαζί πώς να κάνουμε τις κρίσιμες υποδομές, την τεχνολογία και τις αλυσίδες εφοδιασμού μας πιο ανθεκτικές σε πιθανές απειλές», με φόντο «την εργαλειοποίηση της Ενέργειας από τον Πρόεδρο Πούτιν» και «το σαμποτάζ των αγωγών "Nord Stream"».

Να σημειωθεί πάντως ότι δεν έχουν δημοσιοποιηθεί τα αποτελέσματα των ερευνών Δανίας, Σουηδίας και Γερμανίας για τους υπεύθυνους των σαμποτάζ.