ΠΕΡΟΥ
Δυναμώνουν οι εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις
Παρασκευή 13 Γενάρη 2023

Από κινητοποιήσεις στο Κούσκο
Η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων του Περού (CGTP) κάλεσε χθες τις οργανώσεις της σε όλη τη χώρα σε πανεθνική κινητοποίηση για να απαιτήσουν την παραίτηση της Προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε, το κλείσιμο του Εθνικού Κογκρέσου, την προκήρυξη εκλογών και τη σύσταση Συντακτικής Συνέλευσης. Στα θύματα της κρατικής καταστολής προστέθηκε άλλος ένας νεκρός διαδηλωτής χθες, στο Κούσκο, και τα συνολικά θύματα από τις 7 Δεκέμβρη υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 50 άτομα.

Η CGTP ζητά «την άμεση παύση της καταστολής και της δίωξης πολιτικών κομμάτων, λαϊκών και συνδικαλιστικών ηγετών, και να σταματήσουν οι δολοφονίες». Επίσης, απορρίπτει την ψήφο εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας του Κογκρέσου στην κυβέρνηση Μπολουάρτε και τη χαρακτηρίζει «υπουργικό συμβούλιο της αστικής - στρατιωτικής - επιχειρηματικής δικτατορίας».

Μπλόκα διαδηλωτών έχουν στηθεί από χθες σε 78 σημεία σε 10 επαρχίες της χώρας, ενώ στη νότια πόλη Αγιακούτσο οι λαϊκές οργανώσεις προετοιμάζουν κινητοποιήσεις μνήμης για τη σφαγή 10 διαδηλωτών εκεί κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στις 15/12/2022. Παράλληλα, ο τοπικός Δικηγορικός Σύλλογος ανακοίνωσε ότι συγκεντρώνει στοιχεία για να τεκμηριώσει μια καταγγελία κατά της Μπολουάρτε ως υπεύθυνης για τις δολοφονίες διαδηλωτών από αστυνομία και στρατό. Στην επαρχία Πούνο, η Εισαγγελία Οργανωμένου Εγκλήματος επιβεβαίωσε ότι μετά τη διενέργεια αυτοψιών στους 17 πολίτες που έχασαν τη ζωή τους στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Χουλιάκα, διαπιστώθηκε ότι όλοι πέθαναν από βλήμα πυροβόλου όπλου.