ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι «προσδοκίες» και οι «ευκαιρίες» της κυβέρνησης δεν αφορούν τον λαό
Τετάρτη 18 Γενάρη 2023

Από τις κινητοποιήσεις των πυρόπληκτων στη Β. Εύβοια
«Το κυβερνητικό σχέδιο για τη Βόρεια Εύβοια έχει ήδη καταδικαστεί από τον λαό της Βόρειας Εύβοιας», τονίζει η Τομεακή Οργάνωση του ΚΚΕ στο νησί σχολιάζοντας την κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα υπό τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, με αντικείμενο την υλοποίηση του «Προγράμματος Ανασυγκρότησης» των πυρόπληκτων περιοχών.

«Είναι προφανές ότι η σύσκεψη αναμάσησε τα ίδια και τα ίδια που εδώ και ενάμιση χρόνο συζητούνται από τα συγκεκριμένα στελέχη του προγράμματος σε πολυάριθμες ημερίδες, συσκέψεις, φιέστες, κάποιες απ' αυτές υπό τον πρωθυπουργό. Από ό,τι φαίνεται, το μόνο που αλλάζει είναι ο τόπος της σύσκεψης που ομολογουμένως έχει μια ποικιλία», τονίζει η ΤΟ Εύβοιας και προσθέτει:

«Και επειδή πολύ λόγος γίνεται για το "βάθος της διαβούλευσης" και την αισιοδοξία των κατοίκων για το πρόγραμμα, αξίζει να θυμίσουμε ορισμένες μόνο από τις στιγμές που χαρακτηρίζουν την απόρριψη του προγράμματος και των διαφόρων κυβερνητικών επιτελείων από τον λαό της Βόρειας Εύβοιας. Χαρακτηρίζουν και την υποκριτική διάθεση της κυβέρνησης για διαβούλευση. Να θυμίσουμε: Οτι στην αντίστοιχη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Ιστιαία, τους διαδηλωτές περίμεναν τα ΜΑΤ και αντιπροσωπεία των διαδηλωτών δεν έγινε δεκτή. Οτι στην κινητοποίηση των πυρόπληκτων στην Αθήνα, αντιπροσωπεία τους έγινε δεκτή μόνο από το ΚΚΕ. Οτι σε αντίστοιχη φιέστα στην Αιδηψό, οι ρετσινάδες και άλλοι πυρόπληκτοι διατράνωσαν ότι ο κ. Μπένος και οι φιέστες της κυβέρνησης είναι ανεπιθύμητες στη Βόρεια Εύβοια. Τη μαζική κινητοποίηση των ρετσινάδων πριν λίγες μέρες στην Αθήνα, αφού ενάμιση χρόνο μετά η πλειοψηφία τους δεν έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα απασχόλησης».

Συνεχίζοντας, η ΤΟ Εύβοιας επισημαίνει τις ευθύνες τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ όσο και όλων των προηγούμενων για την έλλειψη αντιπυρικής προστασίας και τη συνολικότερη τραγική κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι και ο λαός της Βόρειας Εύβοιας:

«Ποιοι είναι υπεύθυνοι που το δάσος έμεινε πλήρως εκτεθειμένο στον κίνδυνο πυρκαγιών; Ποιοι είναι υπεύθυνοι για την υποβάθμιση της Βόρειας Εύβοιας, για το απαράδεκτο οδικό δίκτυο, την τραγική κατάσταση στις δομές Υγείας; Ολες οι κυβερνήσεις "έβαλαν το χεράκι τους" και τώρα ήρθε η ώρα "η καταστροφή να γίνει ευκαιρία". Να ποια είναι η πραγματικότητα. Ενάμιση χρόνο μετά: Απροστάτευτα χωριά λόγω έλλειψης αντιπλημμυρικής προστασίας. Απροστάτευτο το δάσος που απέμεινε. Καμένα σπίτια που δεν έχουν αποκατασταθεί. Υποβάθμιση σχολείων. Κέντρα Υγείας υποστελεχωμένα και με επικίνδυνες ελλείψεις. Και ο κατάλογος συνεχίζεται. Επομένως, όταν ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι το πρόγραμμα "δικαίωσε και με το παραπάνω τις προσδοκίες μας", γίνεται ξεκάθαρο ότι οι "προσδοκίες" και οι "ευκαιρίες" της κυβέρνησης δεν αφορούν τον λαό της Βόρειας Εύβοιας».

Στο πλαίσιο αυτό, καλεί τον λαό της Βόρειας Εύβοιας να αξιοποιήσει την πικρή πείρα που έχει αποκτήσει και να βγάλει συμπεράσματα «για τη στάση της κυβέρνησης και των άλλων πολιτικών δυνάμεων, που τον έχουν οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση», καθώς και «για τη στάση των δημοτικών αρχών και της περιφερειακής αρχής, που είναι οι στυλοβάτες του προγράμματος».

«Μόνο ο λαός έσωσε τον λαό στη μάχη με τις φλόγες κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, στον αγώνα για να μείνει στον τόπο του. Αυτή είναι και η μόνη διέξοδος στα προβλήματά του. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, με ΚΚΕ δυνατό», καταλήγει η ΤΟ Εύβοιας του ΚΚΕ.