Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό
Παρασκευή 22 Μάρτη 2002

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό και πορεία στην πρεσβεία του Ισραήλ πραγματοποίησαν χτες το βράδυ μαζικοί φορείς της Αθήνας. Διοργανωτές ήταν η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης, το Συντονιστικό Σωματείων - Συνδικάτων και Συνδικαλιστών Αθήνας και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στις 7 το απόγευμα μπροστά από το Πάρκο Ελευθερίας.

Μιλώντας ο Θεοχάρης Παπαμάργαρης, εκ μέρους της ΕΕΔΔΑ, τόνισε ότι «σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Ενάντια στο Ρατσισμό, μαζευτήκαμε για να διαδηλώσουμε στην αλληλεγγύη μας στον παλαιστινιακό λαό που αγωνίζεται ενάντια στη ρατσιστική πολιτική του Ισραήλ. Πρόκειται για έναν αγώνα απελπισμένων. Από τη μια υπάρχουν οι δυνάμεις κατοχής με τανκς και αεροπλάνα και από την άλλη άνθρωποι με ελαφρά όπλα και πέτρες».

Στη συνέχεια η Τζενίν Αρτσουκίν, εκπρόσωπος της Ενωσης Παλαιστινίων Φοιτητών Αθήνας, είπε ότι «θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι να υψωθεί η σημαία του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους». Η Λίτσα Κυριαζέλου, από τη Νεανική Δράση για την Ειρήνη, υπογράμμισε ότι η αλληλεγγύη είναι το μόνο όπλο που έχουν οι λαοί απέναντι στους ιμπεριαλιστές, ενώ ο Φώτης Βαρδής, από το Συντονιστικό, τόνισε ότι όσο προχωρά η αιματοχυσία των Παλαιστινίων, οι Εβραίοι θα γίνονται θύματα της σιωνιστικής ηγεσίας του Ισραήλ και του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.


Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι πορεύτηκαν μέχρι την πρεσβεία του Ισραήλ. Μπροστά ήταν το πανό των Παλαιστινίων φοιτητών που επισήμαινε: «Στηρίξτε τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για επαναπατρισμό, αυτοδιάθεση και ίδρυση ανεξάρτητου κράτους».

Το συλλαλητήριο ήταν κάτω από την... άγρυπνη παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. Ισχυρή αστυνομική δύναμη ήταν παρατεταγμένη μπροστά στην πρεσβεία των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της πορείας «υπολογίσιμη» αστυνομική δύναμη «συνόδευσε» από κοντινή απόσταση τους διαδηλωτές μέχρι την ισραηλινή πρεσβεία.

Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν: «Κάτω τα χέρια από την Παλαιστίνη», «Δεν είναι τρομοκράτες οι λαοί, είναι το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί», «Οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν».

Στο ψήφισμά τους οι συγκεντρωμένοι καταγγέλλουν την πολιτική του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστινίους και τονίζουν: «Καλούμε όσους τη στηρίζουν, Αμερικανούς, Ευρωπαϊκή Ενωση, ΝΑΤΟ και την ελληνική κυβέρνηση, να διαχωρίσουν άμεσα τη θέση τους. Δεν αρκούν αποφάσεις πλατωνικές του ΟΗΕ και ωραία λόγια Ευρωπαίων αξιωματούχων. Εδώ και τώρα πρέπει το Ισραήλ να αποχωρήσει απ' τα παλαιστινιακά εδάφη που κατέλαβε στον πόλεμο του 1967, να διαλύσει τους παράνομους εβραϊκούς οικισμούς και να αναγνωρίσει το δικαίωμα των Παλαιστινίων για ανεξάρτητο βιώσιμο κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας ως ενεργοί πολίτες μέχρι να δικαιωθεί ο αγώνας του παλαιστινιακού λαού».