ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΣΡ
Μήνυμα - φραγμός στην τηλεοπτική χωματερή
Παρασκευή 22 Μάρτη 2002

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ενα μήνυμα-φραγμό στην τηλεοπτική χωματερή «έστειλε» αργά προχτές το βράδυ ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, Βασίλης Λαμπρίδης, διατάσσοντας τη διακοπή των τηλε-σκουπιδιών Bar του MEGA και Big Brother του ΑΝΤΕΝΝΑ. Ο πρόεδρος του ΕΣΡ άσκησε την αρμοδιότητα που του δίνει ο νόμος, σύμφωνα με την οποία μπορεί «σε επείγουσα περίπτωση προφανούς παραβίασης της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας να διατάσσει την αναβολή ή διακοπή μετάδοσης συγκεκριμένου ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού προγράμματος».

Ο Βασίλης Λαμπρίδης εξήγησε χτες πως η άσκηση της αρμοδιότητάς του προχτές ήταν για το «σύνολο» των εκπομπών του Big Brother και του Bar και για τις παραβιάσεις που έχουν γίνει μέσα από τα λεγόμενα τηλεπαιχνίδια. Η απόφαση του Βασίλη Λαμπρίδη να διατάξει τη μη μετάδοση των τηλε-σκουπιδιών έγινε στόχος επικρίσεων, από αυτούς που χρησιμοποιούν σαν άλλοθι την ελευθεροτυπία, προκειμένου η ιδιωτική τηλεόραση να σερβίρει τηλε-σκουπίδια, να λειτουργεί ασύδοτα, να παραβιάζει τους νόμους, προκειμένου ν' ανεβαίνουν μαζί με τους δείκτες της AGB και τα κέρδη των ιδιοκτητών. Πάντως, ο Βασίλης Λαμπρίδης, αναφερόμενος στις αρνητικές αντιδράσεις για τη διακοπή των τηλε-σκουπιδιών, είπε πως «η κριτική είναι καλοδεχούμενη έστω και εάν είναι δυσμενής».

Ο Βασίλης Λαμπρίδης, με έγγραφο που εστάλη στις 21.10 προχτές το βράδυ στο MEGA και στις 22.10 στον ΑΝΤΕΝΝΑ, με βάση τη διάταξη του νόμου, ζητούσε την άμεση διακοπή των τηλεοπτικών προγραμμάτων Bar και Big Brother, με το αιτιολογικό ότι διαπιστώνεται κατάφωρη και εξακολουθητική παραβίαση των διατάξεων του κανονισμού του ΕΣΡ, του Συντάγματος και ΠΔ. Οι παραβιάσεις, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, έχουν να κάνουν με το σεβασμό και την προστασία της αξίας του ανθρώπου, που αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας. «Τα βασανιστήρια, οποιαδήποτε σωματική κάκωση, βλάβη υγείας, ή άσκηση ψυχολογικής βίας, καθώς και κάθε άλλη προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας απαγορεύονται και τιμωρούνται όπως ορίζει ο νόμος». Αναφέρεται, επίσης, σε διάταξη σύμφωνα με την οποία η «ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του κράτους, που έχει ως σκοπό την εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης και η πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας, καθώς και το σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και την προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας». Ενόψει, όπως τονίζεται στο έγγραφο, και του επείγοντος χαρακτήρα της προκειμένης περίπτωσης εξαιτίας του απειλούμενου κινδύνου να «υπάρξει από τη μετάδοση του παραπάνω προγράμματος σοβαρή βλάβη για τη σωματική, πνευματική ή ηθική ανάπτυξη της παιδικής ηλικίας και νεότητας», διατάσσει την άμεση διακοπή των δύο τηλεοπτικών προγραμμάτων.

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ χτες δήλωσε πως «άσκησε το καθήκον» του. Είχε προηγηθεί μία θυελλώδης συνεδρίαση, στην οποία ορισμένα μέλη, και συγκεκριμένα τα τακτικά μέλη Δ. Ψυχογιός, Β. Αρτινοπούλου, Δ. Δασκαλάκης, Ι. Μοσχοβίτης και Ν. Καϊμάκης, με το σκεπτικό ότι το θέμα είναι σοβαρό, με επιτακτικό τρόπο απαίτησαν από τον πρόεδρο η συζήτηση να γίνει χτες, τη στιγμή που ο πρόεδρος είχε προγραμματίσει για σήμερα συνεδρίαση προκειμένου το ΕΣΡ να εγκρίνει ή όχι την ενέργεια του προέδρου. Τα συγκεκριμένα μέλη του ΕΣΡ επιχείρησαν ενδεχομένως να μη χαθεί ούτε μια νύχτα για τη μετάδοση των δυο τηλε-σκουπιδιών. Μάλιστα, ο Ν. Καϊμάκης έφθασε στο σημείο να κάνει λόγο για «μεθοδευμένη ενέργεια του προέδρου». Ο Δ. Ψυχογιός, ο οποίος ήταν ο μόνος που είχε ταχθεί και εναντίον της έναρξης κυρωτικής διαδικασίας κατά των δύο τηλεοπτικών σταθμών, έκανε λόγο για «προληπτική λογοκρισία», εξισώνοντας προφανώς τα τηλε-σκουπίδια με το δικαίωμα στην ενημέρωση. Για «ακραία ενέργεια» μίλησε η Βάσω Αρτινοπούλου.

Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση

Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του ΕΣΡ, αφού θα πρέπει, όπως ορίζει ο νόμος, εντός τριών εργάσιμων ημερών η Ολομέλεια του ΕΣΡ να επικυρώσει την απόφαση του προέδρου για τη διακοπή των προγραμμάτων, η οποία ισχύει για ένα τριήμερο. Ο πρόεδρος του ΕΣΡ άφησε ανοιχτό χτες το θέμα της παραίτησής του λέγοντας «θα το σκεφθώ», σε περίπτωση που η πλειοψηφία των μελών του ΕΣΡ αποφανθεί αρνητικά για την απόφασή του. Ο πρόεδρος του ΕΣΡ, πριν τη διαδικασία λήψης της απόφασης, έχει καλέσει, όπως ορίζεται από το νόμο, τους εκπροσώπους των δύο καναλιών στη συνεδρίαση του ΕΣΡ προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις. Στις 11 π.μ. θα παραβρεθούν στο ΕΣΡ εκπρόσωποι του MEGA και στις 12 μ. εκπρόσωποι του ΑΝΤΕΝΝΑ.

Μετά την άσκηση της αρμοδιότητας του Βασίλη Λαμπρίδη χτες δε μεταδόθηκαν οι εκπομπές Bar και Big Brother. Οι δύο τηλεοπτικοί σταθμοί εξέδωσαν χτες ανακοινώσεις με αιχμές κατά της ενέργειας του προέδρου, προσπαθώντας να εμφανιστούν όχι ως θύτες αλλά ως θύματα. Το MEGA αναφέρει ότι γεννώνται ερωτήματα από την «πρωτοφανή πρακτική προληπτικής απαγόρευσης με συνοπτικές διαδικασίες που ακολουθεί ο πρόεδρος». Ο ΑΝΤΕΝΝΑ, αφού χαρακτηρίζει το θέμα «εξόχως πολιτικό» και επικαλείται τη δημοκρατία, αναφέρεται σε «κίνητρα», που θ' αποκαλυφθούν «σύντομα».

Ο υπουργός Τύπου, Χρήστος Πρωτόπαππας, χτες απέφυγε να πάρει θέση για την ενέργεια του προέδρου του ΕΣΡ, λέγοντας πως θα «περιμένουμε την ολοκλήρωση και το αποτέλεσμα της συνεδρίασης και με το θάρρος που έχουμε θα τοποθετηθούμε σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φοίβος Ιωαννίδης, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, μιλά για κερδοσκοπική τηλεοπτική αθλιότητα, θεωρώντας πως έχει δημιουργηθεί ήδη μείζον κοινωνικό πρόβλημα από τον «αχαλίνωτο τρόπο λειτουργίας των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών». Ζητά την άμεση σύγκληση της Επιτροπής για να επιληφθεί του θέματος.

Ως υπερασπιστής των τηλε-σκουπιδιών εμφανίζεται ο ΣΥΝ με ανακοίνωση του υπευθύνου του Γραφείου Τύπου του κόμματος, Νίκου Βούτση. Βρίσκει, όπως λέει, αντίθετο το ΣΥΝ οποιαδήποτε λογική εισαγγελικών παρεμβάσεων και προληπτικής ή άλλης απαγορευτικής μετάδοσης εκπομπών.