«... Τις πιο όμορφες μέρες μας δεν τις έχουμε ζήσει ακόμα... »
Σάββατο 21 Γενάρη 2023 - Κυριακή 22 Γενάρη 2023

Ενα πλαίσιο πολύμορφων δράσεων, με θεματικούς άξονες την ειρήνη, τη φιλία και την αλληλεγγύη των λαών, υπό τον τίτλο που δανείζεται τα λόγια του μεγάλου Τούρκου ποιητή Ναζίμ Χικμέτ «...Τις πιο όμορφες μέρες μας δεν τις έχουμε ζήσει ακόμα...» διοργανώνουν η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, η Επιτροπή Ειρήνης Ιλίου και οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Οι δράσεις ξεκινούν το Σάββατο 21 Γενάρη και θα διαρκέσουν έως το Σάββατο 28 Γενάρη, στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό και Αθλητικό Κέντρο Ιλίου «Μίκης Θεοδωράκης» (πρώην ΒΙΟΦΙΑΛ - Πωγωνίου 80 και Ηροδότου). Ολες τις μέρες θα λειτουργεί έκθεση εικαστικών, όπου θα παρουσιαστούν έργα των ζωγράφων Τάκη Βαρελά και Irfan Ertel, καθώς και της Αϊσέ Γιαλτιρίμ, ζωγράφου - γλύπτριας, ανιψιάς του Ναζίμ Χικμέτ.

Καθ' όλη τη διάρκεια της έκθεσης, θα γίνονται ξεναγήσεις - δράσεις με εικαστικούς, λογοτέχνες, συγγραφείς παιδικών βιβλίων σε προγραμματισμένες επισκέψεις μαθητών από σχολεία του δήμου και άλλους φορείς. Ηδη, δεκάδες είναι τα σχολεία της περιοχής που έχουν ανταποκριθεί και θα συμμετάσχουν! Ακόμα, θα γίνουν τοιχογραφίες σε σχολεία του δήμου Ιλίου με τη συμμετοχή εικαστικών των σχολείων και εικαστικών του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ) με θέμα την ειρήνη, τη φιλία και την αλληλεγγύη των λαών. Παράλληλα, όλες τις μέρες θα λειτουργεί έκθεση βιβλίων της «Σύγχρονης Εποχής».

***

Τα ...λιθαράκια που οδηγούν στο πλήθος των εκδηλώσεων αυτών έχουν ήδη στρωθεί... Από την περασμένη Τετάρτη, σε δύο σχολεία του Ιλίου, οι τοίχοι έγιναν καμβάς και ο καμβάς έργο τέχνης που μεταδίδει πλατιά το μήνυμα των πολύμορφων δράσεων! Με τη συμμετοχή εκατοντάδων μαθητών, των εικαστικών και άλλων εκπαιδευτικών, καθώς και των εικαστικών Τ. Βαρελά και Δημήτρη Δήμου τοίχοι του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Ιλίου και του 1ου Δημοτικού κοσμούνται από όμορφες τοιχογραφίες με θέμα την ειρήνη, τη φιλία και την αλληλεγγύη των λαών.

1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Ιλίου
Το επόμενο διάστημα, τέτοιες σπουδαίες δράσεις θα γίνουν και σε άλλα σχολεία της περιοχής!

***

Η έκθεση εικαστικών θα λειτουργεί καθημερινές (9 π.μ. - 2 μ.μ. και 5.30 μ.μ. - 8 μ.μ.) και το Σαββατοκύριακο (10 π.μ. - 1 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ.).

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 21 Γενάρη στις 7 μ.μ. και θα ακολουθήσει στις 7.45 μ.μ. αφιέρωμα στον Ναζίμ Χικμέτ με τη συμμετοχή του μουσικού σχήματος «Ρωμιοσύνη», του Μουσικού Σχολείου Ιλίου και μελών της Επιτροπής Ειρήνης Ιλίου.

Θα προβληθούν μαγνητοσκοπημένα βίντεο με χαιρετισμούς της Αϊσέ Γιαλτιρίμ, ζωγράφου - γλύπτριας, ανιψιάς του Ναζίμ Χικμέτ, και εκπροσώπου της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας.

Το Σάββατο 28 Γενάρη στις 7 μ.μ. θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου «Farindola. Το γράμμα που δεν έφτασε ποτέ» του Τ. Βαρελά που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή». Θα μιλήσουν: Αριάδνη Αλαβάνου, μεταφράστρια. Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο ΑΠΘ. Γρηγόρης Αναγνώστου, δημοσιογράφος, οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ. Τάκης Βαρελάς, εικαστικός, συγγραφέας. Χρήστος Σκαλκώτος, εικαστικός, καθηγητής στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Θα ακολουθήσει στις 8 μ.μ. αντιπολεμική συναυλία με το μουσικό συγκρότημα «Υπεραστικοί» και τη χορωδία και ορχήστρα του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Ιλίου.



1ο Δημοτικό Ιλίου


Τα παιδιά ...επί το έργον!