Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Προβάλλει την καταστολή σε Εβρο και Αιγαίο
Τρίτη 24 Γενάρη 2023

Οι εικόνες των κατατρεγμένων παιδιών θα συνεχίζονται και στον Εβρο όσο συνεχίζουν οι αιτίες της προσφυγιάς
Ενημέρωση σε 27 πρέσβεις, από κράτη της ΕΕ, κράτη συνδεδεμένα με τη Συνθήκη Σένγκεν και τη Βρετανία παρείχε το Σάββατο 21 Γενάρη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, στην Αλεξανδρούπολη, όπου ζήτησε τη στήριξη της «ευρωπαϊκής κοινής γνώμης και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ευρωπαϊκών κρατών ξεχωριστά» στην εφαρμογή της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης με βάση τις επιταγές και τις συμφωνίες της ΕΕ, προβάλλοντας τον φράχτη που χτίζεται κατά μήκος του Εβρου.

Η κυβέρνηση εντείνει την καταστολή απέναντι στους κατατρεγμένους, που συνεχίζουν να καταφθάνουν καθημερινά στα σύνορα με προορισμό κυρίως χώρες της Ευρώπης. Η ένταση της βάρβαρης αντιμεταναστευτικής πολιτικής, ωστόσο, καθώς δεν αντιμετωπίζει τις αιτίες της προσφυγιάς και της μετανάστευσης που είναι οι επεμβάσεις και οι πόλεμοι των ιμπεριαλιστών, η φτώχεια και η εξαθλίωση που γεννά ο καπιταλισμός, οδηγεί τους κατατρεγμένους όλο και πιο βαθιά στην «αγκαλιά» των διακινητών, όλο και περισσότερο σε πιο επικίνδυνους δρόμους και περάσματα.

Οι διπλωμάτες στις Φέρες ενημερώθηκαν για το σχέδιο «Ακρίτας» που υλοποιεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο πλαίσιο του οποίου κατασκευάζει ακόμα 35 χιλιόμετρα φράχτη στον Εβρο, με κόστος 100 εκατ. ευρώ.

Οπως είπε ο υπουργός, κατά τη διάρκεια του 2022 αποτράπηκε η είσοδος στη χώρα σε συνολικά 260.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ συνελήφθησαν 1.500 διακινητές.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ως ψευδής είδηση καταγράφηκε σε συνέντευξη Σύρου πρόσφυγα η περίπτωση της απώλειας μικρής προσφυγοπούλας από τσίμπημα σκορπιού σε περιστατικό με ομάδα 38 προσφύγων και μεταναστών σε νησίδα του Εβρου τον Αύγουστο του περασμένου χρόνου. Λέγεται ότι σκηνοθετήθηκε ο θάνατος ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη δημοσιότητα και να βοηθηθούν οι κατατρεγμένοι. Το ζήτημα αυτό έγινε και πάλι αφορμή για άλλη μια ανούσια κοκορομαχία ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που και οι δύο υλοποιούν την ίδια βάρβαρη πολιτική της ΕΕ και στο Μεταναστευτικό.