ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΣΕ ΛΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Πολύμορφες πρωτοβουλίες και απεργιακή κλιμάκωση για την Υγεία
Τρίτη 24 Γενάρη 2023

Από τη σύσκεψη που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο
Την οργάνωση απεργιακής κινητοποίησης στην περιοχή και την «κάθοδο» στην Αθήνα, με συλλαλητήριο στο υπουργείο Υγείας, μέσα στον Φλεβάρη, αποφάσισε το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής στη σύσκεψη που πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή, με θέμα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στη Λαυρεωτική.

Η σύσκεψη έγινε στον απόηχο των αγωνιστικών κινητοποιήσεων για το πρόβλημα που εδώ και χρόνια αντιμετωπίζει ο λαός της περιοχής, όσον αφορά τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, πρόβλημα που το τελευταίο διάστημα πήρε εκρηκτικές διαστάσεις, όταν το Κέντρο Υγείας Λαυρίου έφτασε στο σημείο να σταματήσει προσωρινά την 24ωρη λειτουργία του. Στη σύσκεψη πήραν μέρος εργαζόμενοι και φορείς, τονίζοντας με τις παρεμβάσεις τους την ανάγκη να ενισχυθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, να γίνουν προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού στο Κέντρο Υγείας, αλλά και να δημιουργηθεί δημόσιο Γενικό Νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική.

Στην κατεύθυνση αυτή, στη σύσκεψη αποφασίστηκε πρόγραμμα πολύμορφης δράσης, με ενημερωτικές συγκεντρώσεις σε γειτονιές και χώρους δουλειάς, συγκέντρωση υπογραφών σε σχετικό ψήφισμα και κλιμάκωση με απεργιακή κινητοποίηση, μέσα στον Φλεβάρη, και συλλαλητήριο στο υπουργείο Υγείας.

Κανένας εφησυχασμός

Το αίτημά του για να λειτουργεί το Κέντρο Υγείας Λαυρίου σε 24ωρη βάση, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, έθεσε το Εργατικό Κέντρο στον διοικητή της 1ης ΥΠΕ, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή. Οι απαντήσεις που έλαβε, ωστόσο, περιορίστηκαν σε γενικόλογες υποσχέσεις ότι «θα προκηρυχθούν» θέσεις «κάποια στιγμή» στο μέλλον.

«Κανένας εφησυχασμός», είναι η απάντηση του Εργατικού Κέντρου, που σχεδιάζει τα επόμενα αγωνιστικά του βήματα. «Να γίνει σύνθημα και πλαίσιο πάλης όλου του λαού της περιοχής η πλήρης λειτουργία του ΚΥ με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού, να ενισχυθεί με υλικοτεχνικό εξοπλισμό και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες συντήρησης του κτιρίου», είναι το κάλεσμα που απευθύνει. Ιδιαίτερα υπογραμμίζει την ανάγκη η 24ωρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας να μην αφορά μόνο τις πρώτες βοήθειες αλλά και τη λειτουργία ακτινολογικού και αιματολογικού τμήματος «ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία του λαού, για μια ακτινογραφία ή εξέταση αίματος να πρέπει να διανύσει απόσταση 100 και πλέον χιλιομέτρων».