ΓΑΛΛΙΑ
Πολύμορφες κινητοποιήσεις για την προετοιμασία της νέας απεργίας
Πέμπτη 26 Γενάρη 2023

Από την προχτεσινή συγκέντρωση έξω από μονάδα της «Sanofi»
Πολύμορφη αγωνιστική δράση ανά κλάδο και ανά περιοχή αναπτύσσουν συνδικάτα στη Γαλλία, με αιχμή την υπεράσπιση του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος και την προετοιμασία της νέας 24ωρης απεργίας που έχει προκηρυχθεί για τις 31 Γενάρη.

Βασικό αίτημα και της νέας γενικής απεργίας είναι η άμεση απόσυρση του νέου αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν, το οποίο μεταξύ άλλων ανεβάζει τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, από τα 62 χρόνια που είναι σήμερα στα 64 (με τουλάχιστον 43 χρόνια εργασίας). Με τις γνωστές επικλήσεις στη διαφύλαξη της «βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων», η γαλλική κυβέρνηση κλιμακώνει την αντιασφαλιστική επίθεση, με στόχο την «εξοικονόμηση» τεράστιων κονδυλίων για την ακόμα μεγαλύτερη στήριξη των γαλλικών μονοπωλίων.

Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί νέες πορείες - λαμπαδηδρομίες σε Μπρεστ, Βιτρί, Ρουμπέ, Μοντομπάν κ.α., ενώ τις προηγούμενες μέρες αντίστοιχες πρωτοβουλίες μπροστά στην απεργία της 31ης Γενάρη είχαν πραγματοποιηθεί σε αρκετές ακόμα πόλεις.

Ακόμα, σήμερα και αύριο έχουν προκηρυχθεί απεργιακές κινητοποιήσεις στον κλάδο του Πετρελαίου και συνολικότερα στην Ενέργεια, ενώ αύριο στον χορό των απεργιών μπαίνουν και οι λιμενεργάτες.

Παράλληλα, ξεχωρίζουν προσπάθειες να υψωθεί αγωνιστικό ανάστημα ειδικά σε κλάδους στρατηγικής σημασίας, όπου η μεγαλοεργοδοσία εντείνει την αντεργατική επίθεση.

Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η μαζική συγκέντρωση που έγινε προχτές στη μονάδα παραγωγής του φαρμακευτικού κολοσσού της «Sanofi», στην περιοχή Τρε, ενάντια στην εργοδοτική επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων. Η διοίκηση της εταιρείας προχώρησε πρόσφατα στην απόλυση τριών πρωτοπόρων στους αγώνες εργατών, εκ των οποίων οι δύο είναι και εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του προσωπικού. Οι συγκεντρωμένοι διαμήνυσαν την ανάγκη να μην κυριαρχήσει ο φόβος, αλλά η ενωμένη εργατική πάλη να δυναμώσει, ως μόνη πραγματική ασπίδα υπεράσπισης απέναντι στην επίθεση των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Βρετανία: Απεργία των εργαζομένων της «Amazon» στο Κόβεντρι

Στη Βρετανία, εκατοντάδες εργαζόμενοι στην «Amazon» στη μεγάλη αποθήκη του αμερικανικού κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου στο Κόβεντρι, πραγματοποίησαν απεργία χτες, διεκδικώντας αξιοπρεπείς μισθούς που να καλύπτουν τις βασικές ανάγκες, την πρώτη απεργιακή κινητοποίηση σε αποθήκες του μονοπωλίου στη Βρετανία.

Μέλη του συνδικάτου GMB, που συμμετείχαν στην απεργία, κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Η εκμετάλλευση των εργαζομένων της "Amazon" πρέπει να σταματήσει. Στηρίζω τους εργαζομένους στην "Amazon", δεν είναι ρομπότ».

Οι εργαζόμενοι στην «Amazon» είχαν ήδη προχωρήσει σε κάποιες πρώτες κινητοποιήσεις ζητώντας καλύτερους μισθούς στη Βρετανία το περασμένο καλοκαίρι στην αποθήκη της εταιρείας στο Τίλμπερι του ανατολικού Λονδίνου.

Στη Γερμανία, όλες οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Βερολίνου/Βραδεμβούργου (BER) ακυρώθηκαν χτες, λόγω της μεγάλης συμμετοχής στην απεργία των περίπου 6.000 εργαζομένων εδάφους που προκήρυξε το συνδικάτο Ver.di ενόψει των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή νέων κλαδικών συμβάσεων.

Στην απεργία συμμετείχαν εργαζόμενοι στις υπηρεσίες επίγειας εξυπηρέτησης, ασφάλειας αεροπλοΐας και διαχείρισης αποσκευών, διεκδικώντας αυξήσεις 500 ευρώ/μήνα για τους εργαζόμενους και κλαδικές συμβάσεις διάρκειας ενός έτους, ενώ η πλευρά των εργοδοτών προωθεί συμβάσεις σημαντικά μεγαλύτερης διάρκειας. Οι επόμενες φάσεις διαπραγματεύσεων έχουν προγραμματιστεί για τις 30 Γενάρη και τις 8 Φλεβάρη και δεν αποκλείονται και νέες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Απεργία σήμερα στην Κύπρο

Στην Κύπρο, οι εργαζόμενοι προχωρούν σήμερα, Πέμπτη, σε πανεργατική απεργία και συγκεντρώσεις σε Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσό, Παραλίμνι και Πάφο, διεκδικώντας επανενεργοποίηση της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ), για αξιοπρεπείς μισθούς.

Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία καλεί και η Κομματική Οργάνωση Κύπρου του ΚΚΕ. Σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι οι «ψιχουλομαχίες» στις οποίες επιδίδονται - μπροστά και στις εκλογές στην Κύπρο - όλα τα αστικά κόμματα «δεν αρκούν ούτε καν για να αναπληρωθούν οι απώλειες στο εισόδημα της λαϊκής οικογένειας από τον πληθωρισμό, από τις επιπτώσεις των νομοτελειών της καπιταλιστικής αγοράς στις σημερινές συνθήκες». Και υπογραμμίζει: «Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να συμβιβαστούν με τη φτώχεια και την εκμετάλλευση! Τα συμφέροντα των εργαζομένων και τα συμφέροντα της εργοδοσίας δεν μπορούν να συνυπάρξουν».

Την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους και τα συνδικάτα της Κύπρου εκφράζει με μήνυμά του προς την Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία (ΠΕΟ) το ΠΑΜΕ τονίζοντας ότι «επιχειρηματικοί όμιλοι, ΕΕ και κυβερνήσεις σε κάθε χώρα επιτίθενται στους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων για να διασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των ομίλων».