ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Για τον Αλκη και για εμάς!»

Την 1η Φλεβάρη πολύμορφες πρωτοβουλίες μαθητών και φοιτητών στη μνήμη του

Παρασκευή 27 Γενάρη 2023

Από την περσινή νεανική κινητοποίηση για τον Αλκη
Να οργανώσουν σε κάθε σχολείο και γειτονιά πρωτοβουλίες στη μνήμη του Αλκη, καλεί τους μαθητές η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία του, την 1η Φλεβάρη, από εγκληματική ομάδα που δρούσε στο πλαίσιο στρατών επιχειρηματικών συμφερόντων, με την ανοχή του κράτους.

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών καλεί την 1η Φλεβάρη σε αποχή τις πρώτες ώρες, διαμαρτυρίες με πλακάτ στις αυλές, δρώμενα με τις τσάντες, ανάρτηση πανό σε όλα τα σχολεία. Στις 2 το μεσημέρι δίνει ραντεβού στο σημείο δολοφονίας του Αλκη για κατάθεση λουλουδιών και στις 6 μ.μ. καλεί σε μαζική συμμετοχή στη μεγάλη πορεία με το σωματείο «Εις το όνομα του Αλκη» και με φοιτητικούς συλλόγους, από το σημείο δολοφονίας μέχρι τον Λευκό Πύργο. Υπενθυμίζεται ότι οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΑΠΘ διοργανώνουν σειρά δράσεων με σύνθημα «Το ποδόσφαιρο που θέλουμε δεν αφαιρεί ζωές, δίνει ζωή στον αγώνα για τις ανάγκες μας», όπως κατάθεση λουλουδιών στο σημείο δολοφονίας την Τετάρτη 1 Φλεβάρη, στις 11 π.μ. και διήμερο τουρνουά ποδοσφαίρου και μπάσκετ στο Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο του ΑΠΘ, το Σαββατοκύριακο 4 - 5 Φλεβάρη, από τις 2 μ.μ.

Με αφορμή τη διεξαγωγή της δίκης που βρίσκεται σε εξέλιξη, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης απαιτεί να αποδοθεί δικαιοσύνη, να μην υπάρξει καμία προσπάθεια συγκάλυψης, καμία προσπάθεια να πέσουν στα μαλακά οι δράστες. Σε ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι έναν χρόνο μετά τη δολοφονία του Αλκη «οι αιτίες που γεννούν τέτοια αποτρόπαια φαινόμενα είναι εδώ. Είναι εδώ τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα στον αθλητισμό που οδηγούν στη δημιουργία στρατών για την υπεράσπισή τους. Είναι εδώ το σημερινό κράτος που για να εξυπηρετεί επιχειρηματικά συμφέροντα γίνεται όλο και πιο εχθρικό, εντείνοντας την καταστολή και την αυθαιρεσία απέναντι στον λαό, οδηγώντας μέχρι και στην εν ψυχρώ δολοφονία ενός 16χρονου παιδιού για 20 ευρώ βενζίνη. Είναι εδώ η πολιτική της υποχρηματοδότησης των σχολείων μας που μας αφήνει να παγώνουμε στα σχολεία μας και που οδήγησε μέχρι και στον θάνατο ενός συμμαθητή μας από εγκληματική αμέλεια εν ώρα μαθήματος. Είναι εδώ οι πολιτικές που σταθερά, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, βάζουν εμπόδια στην ολοκληρωμένη μας μόρφωση, μας κοιτάνε στην τσέπη, μετατρέπουν την καθημερινότητά μας σε ένα ατέλειωτο τρεχαλητό».

Τονίζει ότι απέναντι σε όλα αυτά «μόνη απάντηση είναι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για το σχολείο και για τη ζωή που μας αξίζουν! Να δυναμώσουμε με όλους τους τρόπους τον αγώνα μας για να μπει φρένο στις αιτίες που γεννούν και αναπαράγουν τέτοια φαινόμενα, για να μην υπάρξει άλλος Αλκης, άλλος Κώστας, άλλος Βασίλης! Οι μαθητές έχουμε δείξει πολλές φορές ότι οργανωμένοι, ενωμένοι με τον υπόλοιπο λαό έχουμε τη δύναμη να βάλουμε τη σφραγίδα μας στις εξελίξεις!».