ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΚΑΣΜΙΡ
Νέο ξέσπασμα της βίας
Σάββατο 23 Μάρτη 2002

Associated Press

Ινδός στρατιώτης στο Κασμίρ κοιτά προσεκτικά γύρω του. Η βία αναζωπυρώνεται στο κρατίδιο
ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ-ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ-ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Τουλάχιστον 52 άνθρωποι τραυματίστηκαν χτες σε δύο επιθέσεις αγνώστων σε στάση λεωφορείου και λαϊκή αγορά με χειροβομβίδες, στο ελεγχόμενο από την Ινδία τμήμα του Κασμίρ, μεταδίδουν ειδησεογραφικά πρακτορεία. Η αστυνομία αποδίδει τις δύο ενέργειες σε «ισλαμιστές εξτρεμιστές». Πρόκειται για τον χειρότερο απολογισμό της βίας στο κρατίδιο από την 1η του Οκτώβρη, όταν είχε γίνει η επίθεση στο Κοινοβούλιό του, με 38 νεκρούς και 60 τραυματίες.

Σε άλλα επεισόδια στο κρατίδιο, σε χωριό που βρίσκεται 35 χιλιόμετρα νότια της Σριναγκάρ ένας μαχητής ισλαμικής οργάνωσης σκοτώθηκε μετά από 14ωρη μάχη με τη Δύναμη Συνοριακής Ασφάλειας. Ενώ 25 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σριναγκάρ δύο αντάρτες σκοτώθηκαν σε επίθεση των αρχών σε κρησφύγετό τους.

Βία και αναταραχή στην Ινδία...

Ο Ινδός πρωθυπουργός, Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, συγκάλεσε χτες «έκτακτη σύσκεψη» αντιμετώπισης της κρίσης που έχει ξεσπάσει λόγω της θρησκευτικής βίας στη χώρα. Η πρωτοβουλία του σκληροπυρηνικού Βίσουα Χίντου Παρισάντ να πραγματοποιήσει «περιοδεία σε όλη την Ινδία» της στάχτης των θυμάτων της πυρκαγιάς στο τρένο της Αχμενταμπάντ τον περασμένο μήνα θορυβεί πολλούς, αφού αποτελεί μια αφορμή ξεσπάσματος νέας καμπάνιας αντιποίνων, σαν κι αυτή στο Γκουζαράτ, που είχε πάνω από 700 νεκρούς.

Το Βίσουα Χίντου Παρισάντ (VHP), ιδεολογικός σύμμαχος του κυβερνώντος κόμματος, πάει τα πράγματα στα άκρα, την ώρα που ο Βάτζπαϊ επιχειρεί να αποκλιμακώσει την ένταση φοβούμενος ότι θα προκύψει πολιτική αστάθεια σε βάρος του. Την Πέμπτη στην πρωτεύουσα του Γκουζαράτ, Αχμενταμπάντ, όπου εξακολουθεί να ισχύει μερικώς απαγόρευση κυκλοφορίας, η αστυνομία σκότωσε 5 παραβάτες της, ενώ ένας άνθρωπος μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου. Σε άλλο επεισόδιο στην πόλη αυτή, μια ομάδα έξαλλων ινδουιστών έβαλε φωτιά σε 50 καταστήματα μουσουλμάνων.

Στην Μπανγκαλόρ οι ινδουιστές ανακάλυψαν έναν καινούριο στόχο του μίσους τους: Τους χριστιανούς. Αλλη μια οργάνωση που διατηρεί στενούς δεσμούς με το κυβερνών κόμμα, το RSS, κατηγόρησε τους χριστιανούς ότι με «χρηματοδότηση από το εξωτερικό» προσπαθούν να δωροδοκήσουν φτωχούς Ινδούς για να εκχριστιανιστούν.

Δίκη για την υπόθεση Περλ

Στο Πακιστάν, άρχισε χτες σε «ειδικό αντιτρομοκρατικό δικαστήριο» και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η δίκη του Αχμέντ Ομάρ Σαΐντ Σεΐχ, που μαζί με άλλα δέκα άτομα αντιμετωπίζει την κατηγορία απαγωγής και δολοφονίας του Αμερικανού δημοσιογράφου Ντάνιελ Περλ. Επτά από τους κατηγορουμένους δικάζονται ερήμην. Ολοι οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τη θανατική ποινή.

Η δίκη έρχεται μέσα σε ένα εξαιρετικά τεταμένο κλίμα, με σκληρές πιέσεις από πλευράς ΗΠΑ για τη δίκη αλλά και γενικότερα για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας των τρομοκρατών ισλαμιστών» από τον δικτάτορα στρατηγό Μουσαράφ. Είναι χαρακτηριστικό πως η εφημερίδα Κρίστιαν Σάιενς Μόνιτορ, σε ρεπορτάζ της για την επίθεση με χειροβομβίδες την Κυριακή σε χριστιανικό ναό, που κόστισε τη ζωή 5 ανθρώπων, εκ των οποίων τρεις Αμερικανοί, έβαλε τον τίτλο «Οι Αμερικανοί είναι στόχοι».