ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Με νέα μπλόκα και πολύμορφες δράσεις κλιμακώνουν τον δίκαιο αγώνα τους

Εκατοντάδες τρακτέρ στο μπλόκο της Καρδίτσας, νέα τρακτέρ βγαίνουν σε όλη τη χώρα

Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2023

Με νέα τρακτέρ ενισχύεται το μπλόκο της Καρδίτσας
Με τα μπλόκα να αυξάνονται και να ισχυροποιούνται, με πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις και έχοντας εργαζόμενους και άλλα λαϊκά στρώματα στο πλευρό τους, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι κλιμακώνουν τον αγώνα που δίνουν για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, απέναντι στην πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να βιώνουν «το μαρτύριο της σταγόνας», προσπαθώντας να παραμείνουν στα χωράφια, να κρατήσουν τα κοπάδια τους καταχρεωμένοι.

Εναν αγώνα σε διαρκή αναμέτρηση με τον κρατικό αυταρχισμό και τις συκοφαντίες που εξαπολύουν η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της και που τα μεγάλα συγκροτήματα των ΜΜΕ «θάβουν» όταν δεν διαστρεβλώνουν.

Απαντώντας μάλιστα στις «εθιμικές» συκοφαντίες της κυβέρνησης και των παρατρεχάμενών της για τις κινητοποιήσεις τους οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι ξεκαθαρίζουν ότι βγαίνουν στους δρόμους για να υπερασπίσουν το εισόδημά τους, που ροκανίζεται καθημερινά από το υψηλό κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι αλλά και τις συχνές ζημιές στην παραγωγή.

Μάλιστα, το ήδη ισχνό εισόδημα τους αναμένεται να μειωθεί κι άλλο από το νέο χαράτσι ύψους 9,6% στις εισφορές τους για τον ΕΦΚΑ, σε κύρια σύνταξη και Υγεία, που επιβάλλει η κυβέρνηση σε βάρος αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών. Πρακτικά η αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές ξεκινά από 144 και φτάνει τα 384 ευρώ τον χρόνο, ανάλογα με την ασφαλιστική κλάση του καθενός.

Εκατοντάδες τρακτέρ στο μπλόκο της Καρδίτσας, νέα τρακτέρ βγαίνουν στην υπόλοιπη Θεσσαλία

ΛΑΚΩΝΙΑ - ΓΕΦΥΡΑ ΕΥΡΩΤΑ
Με νέα τρακτέρ ενισχύθηκε χτες το μπλόκο που έχει στηθεί κάτω από τον Ε65, στην παλιά Εθνική Οδό Καρδίτσας - Αθήνας και στον δρόμο Λάρισας - Καρδίτσας (υπολογίζεται ότι στο μπλόκο παραμένουν περίπου 500 τρακτέρ) ενώ το μεσημέρι οι αγρότες απέκλεισαν ξανά με τα πόδια τον Ε65.

Παράλληλα, η Συντονιστική Επιτροπή του Μπλόκου συνεδρίασε ξανά χτες το απόγευμα όπου αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι περιοδείες στα χωριά για να μαζικοποιηθεί κι άλλο το μπλόκο, ενώ στον προσανατολισμό τους είναι κι άλλες πολύμορφες δράσεις με σκοπό την αύξηση της πίεσης προς την κυβέρνηση.

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες προετοιμάζονται και στην υπόλοιπη Θεσσαλία: Στη Λάρισα, οι αγρότες του δήμου Κιλελέρ θα παρατάξουν σήμερα τα τρακτέρ τους στον κόμβο Πλατύκαμπου, ενώ οι Αγροτικοί Σύλλογοι της επαρχίας Τυρνάβου, μετά από μαζική σύσκεψη χτες, αποφάσισαν να βγάλουν τα τρακτέρ τους και να στήσουν μπλόκο αύριο Παρασκευή 3 Φλεβάρη, στις 3 μ.μ. έξω από τον Τύρναβο.

Τις επόμενες μέρες θα βγάλουν τρακτέρ στον δρόμο Λάρισας - Κοζάνης οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ελασσόνας.

Οι αγρότες της Μαγνησίας παραμένουν με τα τρακτέρ τους στο μπλόκο στον Ριζόμυλο, στην παλιά Εθνική Οδό Βόλου - Λάρισας, όπου καλούν όλους τους φορείς του νομού να συμπαρασταθούν έμπρακτα στον αγώνα επιβίωσης που δίνουν. Στο πλαίσιο αυτό προετοιμάζεται συγκέντρωση μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Αποφασισμένοι και σε Πέλλα - Ημαθία

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αποφασισμένοι να δυναμώσουν τον αγώνα τους είναι οι αγρότες σε Πέλλα και Ημαθία, που καθημερινά ενισχύουν τα μπλόκα τους και προετοιμάζονται για κλιμάκωση σε συντονισμό με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Στο μπλόκο στο Μεσημέρι Εδεσσας, οι αγρότες, κυρίως κερασοπαραγωγοί, καθημερινά πληθαίνουν και δηλώνουν αποφασισμένοι να δυναμώσουν τη δράση τους, αφού, ειδικά μετά την έκδοση των πορισμάτων του ΕΛΓΑ για τις καταστροφές που σημειώθηκαν τον Ιούνη από τις άκαιρες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις, επιβεβαιώνεται ότι δεν θα αποζημιωθούν, παρά ίσως με λίγα ψίχουλα, ενώ έχασαν το 70% της παραγωγής τους.

Στα μπλόκα παραμένουν δυναμώνοντάς τα οι αγρότες σε Αρνισσα (κόμβος Αλυσίδα), Σκύδρα (Μαυροβούνι και Πλεύρωμα).

Παράλληλα, οι αγρότες από τα χωριά του δήμου Πέλλας ενισχύουν το μπλόκο στο Γυψοχώρι, ενώ χτες το απόγευμα συμμετείχαν στη μεγάλη κινητοποίηση για την Υγεία που έγινε στα Γιαννιτσά με πρωτοβουλία σωματείων και άλλων φορέων του νομού.

Οι αγρότες από την περιοχή της Αλμωπίας οργανώνουν σύσκεψη σήμερα, Πέμπτη, στην Αριδαία, προκειμένου να αποφασίσουν τα παραπέρα αγωνιστικά τους βήματα.

Στην Ημαθία, οι αγρότες παραμένουν και ενισχύουν τα μπλόκα στον κόμβο της Κουλούρας, στον κόμβο στην Τάφρο 66 και στη διασταύρωση Νάουσας. Χτες το πρωί οι αγρότες από το μπλόκο της Τάφρου 66 που συσπειρώνονται στον Αγροτικό Σύλλογο Ημαθίας, μαζί με συναδέλφους τους από τη Νάουσα που συσπειρώνονται στον Αγροτικό Σύλλογο «Μαρίνος Αντύπας» πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία μέχρι την Αντιπεριφέρεια όπου επέδωσαν το ψήφισμα με τις διεκδικήσεις τους.

Eurokinissi

ΑΡΓΟΣ
Στο πλευρό τους παραβρέθηκε ο Γραμματέας της ΤΕ Ημαθίας του ΚΚΕ, Γιάννης Τσεχελίδης, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα τους.

Σε Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο

Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε χτες στην Ηλεία, στην επαρχιακή οδό Πύργου - Αρχαίας Ολυμπίας στο ύψος της διασταύρωσης του Πελοπίου, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και των Συλλόγων Πελοπίου και Περιχώρων, Καυκονίας και Χελιδονιού.

Οι συγκεντρωμένοι προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου και απαίτησαν μεταξύ άλλων μέτρα για την ανύπαρκτη τιμή της μαύρης κορινθιακής σταφίδας, αλλά και να αποδοθούν χωρίς όρους και προϋποθέσεις οι αποζημιώσεις για τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021.

Δίπλα στους αγωνιζόμενους αγροτοκτηνοτρόφους βρέθηκαν η ΕΛΜΕ του νομού με την πρόεδρό της, Στέλλα Αναστασίου, και η Ομάδα Γυναικών Πύργου της ΟΓΕ, με επικεφαλής την Σία Ξενοστάθη. Επίσης, οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους δήμους Ηλιδας και Αρχαίας Ολυμπίας, Αγγελος Κολόσακας και Γιώργος Γεωργούλης, αντίστοιχα.

Προχωρώντας σε κλιμάκωση της πάλης, η Ομοσπονδία καλεί σε πανηλειακό συλλαλητήριο στον Πύργο, την Τρίτη 7 Φλεβάρη με προσυγκέντρωση στις 11.40 π.μ. στον κόμβο Αγίου Γεωργίου.

Στην Αιγιάλεια, παραγωγοί της περιοχής προχώρησαν σε συγκέντρωση χτες το πρωί στην Παναιγιάλεια Ενωση και συμβολικό αποκλεισμό της παλαιάς Εθνικής Οδού Πατρών - Αθηνών στο ίδιο ύψος. Παράλληλα, πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στη διοίκηση της ΠΕΣ ΑΕ, απαιτώντας, μεταξύ άλλων, άμεσα μέτρα για τη στήριξη της κορινθιακής σταφίδας, ενώ ο Αγροτικός Σύλλογος «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» κάλεσε σε κλιμάκωση της πάλης τις επόμενες μέρες.

Τα τρακτέρ παραμένουν στην πλατεία του Καινούργιου όπως και στο 1ο χιλιόμετρο της οδού Βόνιτσας - Λευκάδας στην Αιτωλοακαρνανία.

Μαχητική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε χτες στην Πυργέλα της Αργολίδας, με τους βιοπαλαιστές αγρότες να πραγματοποιούν πορεία στο Αργος με τα τρακτέρ και τα οχήματά τους, μετά από κάλεσμα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου και συνεταιρισμών του νομού. Οι αγωνιζόμενοι παραγωγοί κατέληξαν στη ΔΕΗ στο Αργος, όπου παρέταξαν τα μηχανήματά τους και παραμένουν εκεί, ενώ προχώρησαν και σε συμβολικό αποκλεισμό της επαρχιακής οδού Αργους - Κορίνθου. Στο σημείο αυτό άλλωστε ο Σύλλογος καλεί αύριο, Παρασκευή 3 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., σε σύσκεψη, πραγματοποιώντας περιοδείες ενημέρωσης στα χωριά.

Στη Μεσσηνία τα τρακτέρ παραμένουν παραταγμένα στον σταθμό του ΟΣΕ στη Μεσσήνη και στην πλατεία του Χανδρινού. Καθημερινά οι Αγροτικοί Σύλλογοι στις δύο περιοχές πραγματοποιούν ενημερώσεις στα χωριά, καλώντας σε κλιμάκωση.

Στη Λακωνία, σε μαχητική συγκέντρωση με τα οχήματά τους, προχωρώντας και σε συμβολικό αποκλεισμό της γέφυρας Ευρώτα στη Σκάλα, προχώρησαν χτες αγρότες και κτηνοτρόφοι, μετά από κάλεσμα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ευρώτα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ούτε βήμα πίσω» από τους βιοπαλαιστές αγρότες που κλιμακώνουν με πολύμορφη δράση (2024-02-08 00:00:00.0)
Σε όλη τη χώρα απλώνεται η φωτιά του αγώνα (2024-01-30 00:00:00.0)
Στους δρόμους με τρακτέρ και μηχανήματα σε όλη τη χώρα (2023-01-31 00:00:00.0)
Προετοιμασίες με μπλόκα και άλλες κινητοποιήσεις (2018-02-01 00:00:00.0)
Μπλόκα και κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα (2017-01-27 00:00:00.0)
Τα μπλόκα σε όλη τη χώρα (2014-02-08 00:00:00.0)