ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με αλχημείες «εξαφανίζει» ράντζα και ασθενείς, με στόχο «ένα γνήσιο ΣΔΙΤ»
Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2023

Οι εξευτελιστικές εικόνες καλά κρατούν, παρά τα μαγειρέματα της κυβέρνησης: Φωτ. από το Νοσοκομείο «Αττικόν»
Με προεκλογικά «ταρατατζούμ» και ανακάτεμα των εισαγωγών ασθενών, με νέο μοίρασμα έργου σε ιδιώτες κλινικάρχες και μπόλικη φαντασία προπαγανδίζει από χθες η κυβέρνηση ότι «εξαφάνισε» τα ράντζα στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Ετσι, από το πρωί έδιναν κι έπαιρναν κάτι δηλώσεις τόσο του υπουργού Υγείας Θ. Πλεύρη όσο και του διοικητή του «Ευαγγελισμού» για την ...πρώτη εφημερία χωρίς ράντζα στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας. Παρουσίαζαν σαν το μεγαλύτερο κατόρθωμα εν έτει 2023 το να μην υπάρχουν ασθενείς που «νοσηλεύονται» σε διαδρόμους πάνω στα ράντζα, καταρρακώνοντας κάθε έννοια αξιοπρεπούς υγειονομικής περίθαλψης.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι τα ράντζα δεν εξαφανίστηκαν, αλλά... μετακόμισαν. Ολα τα στοιχεία δείχνουν ότι για την «εξαφάνιση» επιστρατεύτηκε η «διαλογή στην πηγή» των ασθενών. Οπως καταγγέλλουν οι γιατροί του «Ευαγγελισμού», στο νοσοκομείο τις τελευταίες μέρες για κάποιο λόγο εμφανίζονται οι μισοί ασθενείς στην εφημερία σε σχέση με τα περίπου 1.500 περιστατικά που προσέρχονταν μέχρι πριν λίγο καιρό. Στο ερώτημα «πού πήγαν οι υπόλοιποι;» δεν μπορεί να είναι απάντηση η «συνεισφορά» των 50 κλινών από το ΝΙΜΤΣ, αφού έτσι κι αλλιώς εκεί καταλήγουν ασθενείς αφού πρώτα περάσουν από τον «Ευαγγελισμό».

Ρίχνοντας μια ματιά στο τι γίνεται την ίδια στιγμή στο άλλο μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής, το «Αττικόν», όπου τις τελευταίες μέρες παρατηρείται ραγδαία αύξηση των προσερχόμενων ασθενών, μάλλον γίνεται αντιληπτό το κόλπο της κυβέρνησης, κάτι που αναδεικνύουν οι υγειονομικοί και του συγκεκριμένου νοσοκομείου.

Δεν βγαίνουν τα νούμερα...

«Τα νούμερα δεν βγαίνουν», μας λέει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Φερεντίνος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», αφού μας μεταφέρει ότι πράγματι χθες δεν είχαν ράντζα. Και εξηγεί: «Ο "Ευαγγελισμός", που δέχεται κατά μέσο όρο 1.400 - 1.500 περιστατικά, το τελευταίο 20ήμερο, εν μέσω έξαρσης των λοιμώξεων, έχει πέσει στα 600 - 700. Επομένως, και πάλι τα 50 κρεβάτια που διαθέτει το ΝΙΜΤΣ δεν καλύπτουν τις ανάγκες. Φαίνεται ότι υπάρχει ανακατεύθυνση σε άλλες δομές, γιατί δεν γίνεται με έναν μαγικό τρόπο να εξαφανίζονται ράντζα και ασθενείς. Οι δομές του ΕΣΥ είναι συγκοινωνούντα δοχεία».

«Στις τελευταίες τρεις εφημερίες στον "Ευαγγελισμό", ως εκ θαύματος μειώθηκε κάτω από το μισό του συνηθισμένου η προσέλευση στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Ερώτημα: Πού πήγαν οι ασθενείς; Δεν ξέρουμε!», δήλωσε και η Δήμητρα Σταματέλου, επιμελήτρια παθολόγος στον «Ευαγγελισμό» και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΕΝΓΕ.

Ο Γ. Φερεντίνος ξεκαθαρίζει: «Για να δοθεί λύση στο ζήτημα με τα ράντζα, πρέπει να υπάρξει επαναλειτουργία των νοσοκομείων και των κλινικών που έχουν κλείσει. Να υπάρχει αντιστοιχία γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού προς τον όγκο των ασθενών που επισκέπτονται τις δημόσιες υγειονομικές δομές. Δηλαδή προϋποθέτει προσλήψεις για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά και να αντισταθμιστούν οι απώλειες των υγειονομικών (λόγω συνταξιοδότησης κ.λπ.), που ξεπερνούν τις 6.000 μόνο την τελευταία πενταετία».

Σημειωτέον, τα ράντζα η κυβέρνηση δεν τα αξιοποιεί μόνο για τα προεκλογικά της μαγειρέματα αλλά και για να προωθήσει τις συμπράξεις με ιδιώτες κλινικάρχες. Ετσι, χθες ο υπουργός Υγείας ενημέρωνε για τη συμφωνία με δύο μεγάλες ιδιωτικές κλινικές που θα δέχονται - με το αζημίωτο, εννοείται - ασθενείς από κρατικά νοσοκομεία της Αττικής και αυτό θα παρουσιάζεται ως «μείωση των ράντζων». Ο Θ. Πλεύρης έκανε λόγο «για ένα γνήσιο ΣΔΙΤ, με την έννοια ότι έρχονται και ιδιωτικές δομές που επικουρούν χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση του ασθενούς, καθώς ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει την ιδιωτική κλινική», δηλαδή θα τα πληρώνει ο εργαζόμενος από την άλλη τσέπη.

«Είναι νωπή η εμπειρία από την πανδημία», απαντά ο Γ. Φερεντίνος. «ΣΔΙΤ σημαίνει "ζεστό" χρήμα στις ιδιωτικές δομές, για να νοσηλεύουν ασθενείς λίγο πριν το εξιτήριο. Ολα τα βαριά περιστατικά παραμένουν στα δημόσια νοσοκομεία. Τι θα πει "χωρίς επιβάρυνση του ασθενούς"; Ο ΕΟΠΥΥ δεν είναι κουμπαράς που γεμίζει μόνος του. Γεμίζει από τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, οι οποίοι έχουν χιλιοπληρώσει για εξετάσεις - διαγνώσεις. Πόσες φορές πρέπει να πληρώσει κάποιος για να έχει παροχές Υγείας;».