ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Στην πρώτη γραμμή για την ενημέρωση και οργάνωση των εργαζομένων
Κυριακή 24 Μάρτη 2002

Από την κινητοποίηση στο Μέγαρο Μαξίμου στις 21 Μάρτη
Οργώνουν ολόκληρη την Ελλάδα. Κάθε γειτονιά, κάθε χώρος δουλιάς γίνεται τόπος ενημέρωσης και οργάνωσης του αγώνα. Σύσσωμες οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, δίνουν καθημερινά τη μάχη για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία της απεργίας στις 3 του Απρίλη. Ενός σταθμού στην πορεία συνεχούς κλιμάκωσης των αγώνων των εργαζομένων ενάντια στη συναίνεση και την υποταγή. Ενός αγώνα που δε σταματά στην υπεράσπιση των κεκτημένων, αλλά με επιθετικό παλμό απαιτεί και διεκδικεί την κατάκτηση νέων δικαιωμάτων. Αντίστοιχων των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση στοχεύει στην κατεδάφιση του δικαιώματος του λαού στην Κοινωνική Ασφάλιση. Οχι μόνο δεν καταργεί τους υπάρχοντες αντιασφαλιστικούς νόμους, αλλά προχωρά σε νέα αντεργατικά μέτρα. Αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μειώνει τις συντάξεις, παραδίδει τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Καταργεί τα βαρεά και ανθυγιεινά. Μέσο για την υλοποίηση αυτών των μέτρων είναι η μέθοδος του «κοινωνικού διαλόγου». Η κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ μεθοδεύουν την παραπλάνηση του λαού. Προσπαθούν να καλλιεργήσουν την αυταπάτη του κοινωνικού εταιρισμού και της ταξικής συνεργασίας. Τον κυβερνητικό συνδικαλισμό της ΠΑΣΚΕ στηρίζουν στην πράξη - παρά τις φραστικές μέχρι τώρα διαφοροποιήσεις - οι παρατάξεις ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» του ΣΥΝ, που με τη στάση τους αυτή αναλαμβάνουν τεράστιες ευθύνες απέναντι στην εργατική τάξη.

Ομως μπροστά τους βρίσκουν τις δυνάμεις των ίδιων των εργαζομένων. Δεκάδες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, Συντονιστικές Επιτροπές προετοιμάζονται πυρετωδώς για την απεργία στις 3 Απρίλη. Δε μένουν απλώς στην απόφαση συμμετοχής τους. Με καθημερινές περιοδείες αναδεικνύουν στους εργαζόμενους την αναγκαιότητα να δώσουν το δικό τους μαζικό δυναμικό «παρών». Να αρνηθούν την αφαίρεση των δικαιωμάτων τους γιατί είναι αυτοί που παράγουν τον τεράστιο πλούτο της χώρας και είναι αυτοί που τον δικαιούνται. Τους καλούν απέναντι στο μέτωπο κυβέρνησης - ΕΕ - καπιταλιστών να αντιτάξουν το δικό τους ισχυρό μέτωπο αντίστασης και αγώνα.

Με κορυφαία για τη βδομάδα που πέρασε την εκδήλωση διαμαρτυρίας μπροστά στο Μέγαρο Μαξίμου που έκανε το ΠΑΜΕ, τη μέρα που συνεδρίαζε η Κυβερνητική Επιτροπή, σ' όλη τη χώρα γίνονται ήδη εκδηλώσεις. Στην Κρήτη εργαζόμενοι, νεολαίοι, συνταξιούχοι με μηχανοκίνητες πορείες που πραγματοποίησαν την περασμένη Πέμπτη στον Αγ. Νικόλαο, το Ηράκλειο, τα Χανιά και το Ρέθυμνο έδωσαν την πρώτη τους απάντηση ενάντια στο νέο εργασιακό και ασφαλιστικό μεσαίωνα που προωθεί η κυβέρνηση. Μηχανοκίνητη πορεία οργανώνεται και σήμερα στα χωριά του Νομού Λασηθίου. Την περασμένη Τετάρτη οι εργαζόμενοι της Ζακύνθου έκαναν συλλαλητήριο και συνεχίζουν εντατικά τις προετοιμασίες τους για την απεργία στις 3 Απρίλη. Την ίδια μέρα στην Κόρινθο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο και στη Θεσσαλονίκη η Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών έκανε σύσκεψη με ένα από τα κύρια θέματα το Ασφαλιστικό. Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας έχει ήδη πραγματοποιήσει περιοδείες σε καταστήματα και συνεχίζει και τις επόμενες ημέρες. Αντίστοιχες πολυποίκιλες αγωνιστικές δραστηριότητες συμβαίνουν σε κάθε γωνιά της χώρας.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι το Γενικό Συμβούλιο Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ ΟΤΑ)αποφάσισε κατά πλειοψηφία - καταψήφισε η ΠΑΣΚΕ - την προκήρυξη απεργίας στις 3 και 4 Απρίλη με το εξής πλαίσιο: Απόρριψη των κυβερνητικών προτάσεων για το Ασφαλιστικό, ουσιαστικές αυξήσεις, τακτοποίηση συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Μάλιστα, απεργία έχουν προκηρύξει και για τις 29 Μάρτη, ενώ στις 27 Μάρτη οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας.