ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Σήμερα η συζήτηση της επικίνδυνης και αντιδραστικής τροπολογίας
Τρίτη 7 Φλεβάρη 2023

Αύριο αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής η κυβερνητική τροπολογία που αφορά την αλλαγή του εκλογικού νόμου, με πρόσχημα το να εμποδίζεται η συμμετοχή των παραφυάδων της Χρυσής Αυγής, τύπου Κασιδιάρη, στις εκλογές. Με την τροπολογία εισάγονται επικίνδυνες γενικεύσεις και προϋποθέσεις για τη συμμετοχή κομμάτων στις εκλογές και αφήνεται ανοιχτό το πεδίο για να βρει στέγη η απαράδεκτη θεωρία των «δύο άκρων», η εξίσωση φασισμού - κομμουνισμού, που αποτελεί επίσημη πολιτική της ΕΕ και με βάση την οποία διώκονται Κομμουνιστικά Κόμματα σε όλη την Ευρώπη.

Η συζήτηση της τροπολογίας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής αρχίζει σήμερα. Με αυτήν η κυβέρνηση έρχεται να «εμπλουτίσει» τον πρόσφατα αλλαγμένο εκλογικό νόμο, που απαγορεύει ήδη την κάθοδο στις εκλογές σε κόμματα που η ηγεσία τους έχει καταδικαστεί για συγκεκριμένα εγκλήματα, ειδικά εκείνα που στρέφονται εναντίον της «πολιτείας», προσθέτοντας την έννοια της «πραγματικής ηγεσίας» ενός κόμματος, με τη λογική να ερευνώνται οι καταδίκες όχι μόνο εκείνων που «τυπικά διοικούν» ένα κόμμα αλλά και εκείνων που μπορεί να «κρύβονται» πίσω από διάφορους «μπροστινούς». Ηδη, με τη νεοεισερχόμενη έννοια της «πραγματικής ηγεσίας» και άλλες διατάξεις, το κράτος αποκτά νέο «κλειδί εισόδου» για να ελέγξει το εσωτερικό των κομμάτων.

Επίσης, τα κόμματα θα «κρίνονται» ενόψει κάθε νέας εκλογικής αναμέτρησης, και μάλιστα όχι μόνο με βάση τυχόν καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος της ηγεσίας τους και των υποψήφιων βουλευτών τους. Θα περνούν από ευρύτερο έλεγχο, για να κρίνεται αν «η οργάνωση και η δράση τους εξυπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος», σύμφωνα με το Σύνταγμα. Τον έλεγχο αυτό αναλαμβάνει με βάση την πρόταση ο Αρειος Πάγος, ο οποίος μάλιστα θα μπορεί να δέχεται και να αξιολογεί «τεκμηριωμένα υπομνήματα» από οποιονδήποτε πολίτη θέλει να «καταγγείλει» ότι ένα κόμμα δεν πληροί τα παραπάνω κριτήρια. Πρόβλεψη που ανοίγει τον δρόμο σε φάμπρικα «καταγγελιών» αμφίβολων στοχεύσεων και αποτελεί «έμπνευση» του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία ενσωμάτωσε η ΝΔ.

Να σημειωθεί ότι ίδιους επικίνδυνους δρόμους ανοίγει και η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, που επικαλείται τον απαράδεκτο «τρομονόμο» και το σχετικό θεσμικό πλαίσιο, με βάση το οποίο σε μια σειρά χώρες της ΕΕ απαγορεύονται ήδη Κομμουνιστικά Κόμματα, Νεολαίες και σύμβολα.

Να υπερασπιστεί την τροπολογία επιχείρησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση έρχεται να κλείσει ένα "παράθυρο" (...) που δεν είναι άλλο από το να ενδύεται μία κατ' ουσίαν εγκληματική οργάνωση τον μανδύα κομματικού σχηματισμού». Στην προσπάθειά του δε να ρίξει «καπνό» για τους πραγματικά επικίνδυνους δρόμους που ανοίγει η τροπολογία, υποστήριξε πως «η διάταξη σε καμία περίπτωση δεν εισέρχεται σε κυνήγι αναζήτησης και κρίσης της ιδεολογίας των κομμάτων». «Κάτι τέτοιο, άλλωστε, θα έβαζε τον Αρειο Πάγο στη θέση να διακριβώσει εάν ένα κόμμα έχει ναζιστικά ή ρατσιστικά χαρακτηριστικά, ή αν τα μέλη του μετέχουν σε δράσεις που εμφορούνται από ναζιστικά ή ρατσιστικά κίνητρα. Αυτό όμως θα ήταν εξαιρετικά ευάλωτο, εξαιρετικά ανοιχτό σε ερμηνείες, θα δημιουργούσε συνθήκες που δύσκολα θα μπορούσαν να ελεγχθούν και θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου στην ελληνική Δικαιοσύνη και στην ελληνική πολιτική σκηνή».

Η απαράδεκτη αυτή θέση της κυβέρνησης αποσιωπά ότι η Χρυσή Αυγή - και κάθε τέτοια οργάνωση - είναι εγκληματική ακριβώς επειδή είναι ναζιστική, εξ ου και στοχοποιεί αντιφασίστες, συνδικαλιστές, κομμουνιστές, μετανάστες. Εκτελεί με βάση οργανωμένο σχέδιο, που πηγάζει από την ίδια την αντιδραστική της φύση, και λειτουργεί σαν το μακρύ χέρι του συστήματος, ενάντια σε ό,τι διαταράσσει την «κανονικότητα» της εκμετάλλευσης.