Και πάλι απροστάτευτες πολιτείες και ... «κλειστείτε μέσα»

Κυβέρνηση και αστικά επιτελεία βάφτισαν πάλι «ακραίο φαινόμενο» μια κακοκαιρία που είχε προβλεφθεί για να κρύψουν τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές πολιτικής προστασίας

Τρίτη 7 Φλεβάρη 2023

Eurokinissi

Εκτός από κάποιους μεγάλους δρόμους που ανοιγόκλειναν, συνοικιακοί δρόμοι βρίσκονταν αποκλεισμένοι σε πολλές περιοχές της Αττικής
Ο πρώτος χιονιάς του 2023 στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας, απέδειξε και πάλι ότι το κράτος, η κυβέρνηση και οι τοπικές Αρχές είναι επιλεκτικά ανίκανες να προστατεύσουν το λαό. Ακόμα και εκεί που τα φαινόμενα υπολείπονται των προβλέψεων για παρατεταμένη κακοκαιρία, το μόνο που επαναλαμβάνεται είναι οι επικλήσεις στην «ατομική ευθύνη» και το γενικευμένο «κλειστείτε μέσα» με το μήνυμα από το 112.

Ετσι και τώρα, μεγάλοι οδικοί άξονες ανοιγόκλειναν, ολόκληρες περιοχές έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, σχολεία δεν λειτούργησαν, δρόμοι πάγωσαν επειδή δεν καθαρίστηκαν έγκαιρα. Το αλαλούμ συνεχίστηκε και τη Δευτέρα, εν αναμονή της νέας επιδείνωσης του καιρού.

Ολα αυτά συμβαίνουν τον 21ο αιώνα, ενώ υπάρχουν όλες οι δυνατότητες και τα μέσα να διατηρούνται όχι μόνο ανοιχτοί οι δρόμοι, αλλά και να προστατεύεται πολύμορφα ο λαός από τα φυσικά φαινόμενα. Ομως η πολιτική όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, που θεωρούν «κόστος» την προστασία του λαού, οδηγεί σε σκηνές όπως αυτές που ζήσαμε πέρυσι, με τους αποκλεισμένους στο βαρύ χιονιά της Αττικής, ή φέτος, με το «καθίστε σπίτια» για να μην συμβεί «μια από τα ίδια» με πολύ λιγότερο χιόνι αυτή τη φορά.

Και ενώ αυτή είναι η κατάσταση, η κυβέρνηση επαίρεται ότι «η ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού ήταν άμεση και αποτελεσματική εκεί που σημειώθηκαν προβλήματα», ενώ μια χιονόπτωση η οποία είχε προβλεφθεί εδώ και μέρες, βαφτίστηκε και πάλι «ακραίο» καιρικό φαινόμενο.

Ανοιγοκλείσιμο των δρόμων και άλλα προβλήματα στην Αττική

INTIME NEWS

Η Εθνική οδός Αθηνών - Λαμίας κλειστή για ώρες την Κυριακή
Με το πρώτο χιόνι, την Κυριακή, η Εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης έκλεισε για πολλές ώρες, «κόβοντας» την Ελλάδα στα δύο, ενώ αποφασίστηκε από την κυβέρνηση να μείνει κλειστή η ΠΑΘΕ στην Αττική από αργά το βράδυ της Κυριακής. Η Εθνική οδός τελικά άνοιξε λίγο πριν τις 10 χτες το πρωί. Βασικές οδικές αρτηρίες, όπως η Αττική Οδός και η λεωφόρος Σχιστού, ανοιγόκλειναν, ενώ έκλεισε ακόμα και η Κατεχάκη, για να ριχτεί αλάτι... Ετσι, κλειστή παρέμεινε από τις 23.00 την Κυριακή η Εθνική οδός στην Αττική, σε μια απόδειξη ότι το κράτος δεν διαθέτει τον αναγκαίο μηχανισμό πέρα από τις... έκτακτες συσκέψεις και το 112 για να την κρατήσει ανοιχτή. Αλλωστε, και το μεσημέρι για πάνω από τρεις ώρες ήταν κλειστή η Εθνική οδός από το ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη έως τα Οινόφυτα, ενώ ανάλογα προβλήματα καταγράφηκαν και στη Φθιώτιδα. Λεωφορεία με κατεύθυνση προς Αθήνα ακινητοποιήθηκαν στο ύψος της Λαμίας από τις 3 το μεσημέρι και οι επιβάτες παρέμεναν σε διάφορα μοτέλ.

Το απόγευμα της Κυριακής είχε κλείσει η Αττική Οδός από την Ελευσίνα έως την περιφερειακή Αιγάλεω και στα δύο ρεύματα, και όταν άνοιξε έκλεισε η λεωφόρος Σχιστού από το ύψος της οδού Γρηγορίου Λαμπράκη ως τη συμβολή της με τη ΝΕΟ Αθηνών - Κορίνθου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Ανοιξε ξανά μετά τις 10 το βράδυ της Κυριακής και απεγκλωβίστηκαν 15 άτομα, ενώ διεξήχθη επιχείρηση απεγκλωβισμού 7 ατόμων που είχαν ακινητοποιηθεί λόγω του χιονιού με τα αυτοκίνητά τους στα Βίλια.

Σε πολλές περιοχές της Εύβοιας ίδια εικόνα
Επίσης, σημειώθηκε διακοπή της κυκλοφορίας στην παλαιά Εθνική οδό Ελευσίνας - Θηβών. Το μετρό σταμάτησε δρομολόγια προς το αεροδρόμιο, με τους επιβάτες να αναγκάζονται να μετεπιβιβάζονται στον προαστιακό στον σταθμό «Δουκίσσης Πλακεντίας», ο ΟΣΕ ακύρωσε δρομολόγια, ενώ τροποποιήσεις έγιναν και στα δρομολόγια των λεωφορείων και των τρόλεϊ. Η «Hellenic Train» ανακοίνωνε μπαράζ αναβολών δρομολογίων τρένων στον άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη.

Για πολλές ώρες περιοχές του δήμου Ωρωπού, όπως ο Αυλώνας, η Μαλακάσα και η Ιπποκράτειος Πολιτεία, και άλλες περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής παρέμειναν χωρίς ρεύμα. Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση εντοπίζονταν ακόμη σε τμήματα της Νέας Μάκρης, του Ασπροπύργου και των Οινοφύτων, ενώ συνεχίζονταν οι εργασίες για την αποκατάσταση των βλαβών στις 3 γραμμές που είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας.

Την ίδια ώρα από την Κυριακή υπήρξαν περιοχές, όπως στο Ανω Πέραμα, που οι κάτοικοι αποκλείστηκαν, καθώς με ευθύνη της δημοτικής αρχής ΣΥΡΙΖΑ (συνεργάζεται με τη ΝΔ) δεν πάρθηκε κανένα μέτρο πρόληψης για την προστασία τους.

Παρέμβαση για τα προβλήματα στην Αττική έκανε ο βουλευτής Ανατ. Αττικής του ΚΚΕ, Γ. Γκιόκας. Σε δήλωσή του τόνισε:

«Για πολλές ώρες περιοχές του δήμου Ωρωπού και πιο συγκεκριμένα ο Αυλώνας, η Μαλακάσα και η Ιπποκράτειος Πολιτεία, όπως κι άλλες περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής, παραμένουν χωρίς ρεύμα, παρά τις μεγάλες προσπάθειες των λίγων εργαζομένων που στελεχώνουν τα αντίστοιχα συνεργεία. Τα προβλήματα αυτά έρχονται να προστεθούν στις δυσκολίες μετακίνησης.

Η χιονόπτωση που σημειώθηκε και η οποία μάλιστα είχε προβλεφθεί εδώ και μέρες, δεν μπορεί να βαφτίζεται "ακραίο καιρικό φαινόμενο", για να κρυφτούν οι τεράστιες ελλείψεις σε επίπεδο πολιτικής προστασίας, η παράδοση κρίσιμων υποδομών σε ιδιώτες κ.λπ., για τα οποία ευθύνονται η σημερινή κυβέρνηση, οι προηγούμενες, αλλά και οι διοικήσεις Περιφέρειας και δήμων.

Εδώ και τώρα πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των κατοίκων και των περιουσιών τους. Να λυθούν άμεσα τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και να παρθούν μέτρα, ώστε να μη δημιουργηθούν νέες διακοπές ρεύματος και νερού».

Στο ίδιο έργο θεατές σε Εύβοια και Στερεά

Απροστάτευτος, στο έλεος της κακοκαιρίας, αφέθηκε για μία ακόμη φορά ο λαός στην Εύβοια και άλλες περιοχές της Ανατολικής Στερεάς, με την εγκληματική λογική της "ατομικής ευθύνης" να κυριαρχεί, όπως και την επιλεκτική ανικανότητα του αστικού κράτους.

Για σχεδόν ένα 24ωρο η Εύβοια έμεινε αποκλεισμένη, καθώς έκλεισαν η γέφυρα και ο νέος σύγχρονος δρόμος που οδηγεί στην Εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, ενώ παράλληλα διακόπηκε η ακτοπλοϊκή σύνδεση. Η Βόρεια Εύβοια αποκόπηκε από το υπόλοιπο νησί. Λίγες μόνο ώρες χιονόπτωσης στάθηκαν ικανές να διαλύσουν το αφήγημα της κυβέρνησης και να αναδείξουν τις τεράστιες ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για την εγκατάλειψη και την τραγική κατάσταση των υποδομών στην Εύβοια.

Ωρες ταλαιπωρίας βίωσαν εκατοντάδες εργαζόμενοι στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας και των Ψαχνών, στα Οινόφυτα και το Σχηματάρι, προκειμένου να προσεγγίσουν χτες τα ξημερώματα τους χώρους εργασίας.

Την έγκαιρη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων από την κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τους δήμους, ενόψει της επικείμενης κακοκαιρίας, ζήτησαν στελέχη του ΚΚΕ με παρεμβάσεις τους.

Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Μαρίνος, βουλευτής Εύβοιας και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας το απόγευμα του Σαββάτου στην εκδήλωση της ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ με θέμα «Σεισμική δραστηριότητα στην Εύβοια και τα αναγκαία μέτρα αντισεισμικής θωράκισης», ανέφερε:

«Είμαστε σε ετοιμότητα και δεν δίνουμε πίστη στα μεγάλα λόγια που θάφτηκαν στο χιόνι τα προηγούμενα χρόνια, όπως απέδειξε η κακοκαιρία της "Μήδειας" πριν από δύο χρόνια στη Βόρεια Εύβοια».

Παρέμβαση στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έκανε επίσης ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ενώ από την πλευρά της η Γεωργία Πύθουλα, υποψήφια βουλευτής Εύβοιας με το ΚΚΕ, σε σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «παρά τις δηλώσεις ετοιμότητας κρατικού μηχανισμού, Περιφέρειας και δήμων, φάνηκε άλλη μία φορά η ανεπάρκεια σε μέσα, προσωπικό και ό,τι απαιτείται για να εξασφαλιστούν τα αναγκαία και να μπορέσουν οι κάτοικοι της Εύβοιας να συνεχίσουν απρόσκοπτα την καθημερινότητά τους, με προσβάσιμους δρόμους, ρεύμα και νερό στα σπίτια τους».