Πρώτη ψήφος κόκκινη, ανατρεπτική, συμβατή με τις ανάγκες και τα όνειρα

Εκδήλωση της ΚΝΕ με θέμα «Δυνατή ΚΝΕ στα σχολεία σημαίνει δυνατοί μαθητικοί αγώνες!» πραγματοποιήθηκε το Σάββατο

Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2023

Πλατύ κάλεσμα για δυνάμωμα της διεκδίκησης, με κριτήριο τις ανάγκες και τα όνειρά τους, απηύθυνε η ΚΝΕ στους μαθητές μέσα από την εκδήλωση που διοργάνωσε το Σάββατο στην Καλλιθέα, με σύνθημα «Δυνατή ΚΝΕ στα σχολεία σημαίνει δυνατοί μαθητικοί αγώνες! Ελα μαζί μας!».

Καλωσορίζοντας στην εκδήλωση η Στ. Σιγκούνα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ, απηύθυνε το κάλεσμα της Οργάνωσης σε κάθε μαθητή που ονειρεύεται και παλεύει συλλογικά για ένα καλύτερο σχολείο σε μία νέα δίκαιη κοινωνία, στους χιλιάδες μαθητές των τελευταίων τάξεων του Λυκείου, που στις εκλογές θα ψηφίσουν πρώτη φορά έχοντας μία μεγάλη ευκαιρία «"να ακουστεί με κρότο η φωνή μας σε όλη τη χώρα, να στείλουμε μήνυμα ότι "δεν είμαστε δεδομένοι" και δεν "θα κάτσουμε στ' αυγά μας"».

Χαιρετισμός από Ιταλούς νέους κομμουνιστές μαθητές

Η εκδήλωση ξεκίνησε με προβολή βίντεο μέσα από το οποίο μαθητές από το Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας - Ιταλία απηύθυναν αγωνιστικό χαιρετισμό στο 13ο Συνέδριο της ΚΝΕ, σε όλους τους Ελληνες μαθητές. Μίλησαν για τη συμβολή της Οργάνωσής τους στις μεγάλες κινητοποιήσεις που έγιναν στην Ιταλία μετά τον θάνατο κατά τη μαθητεία τριών συμμαθητών τους μέσα στο 2022, με εμπλουτισμό του περιεχομένου των διεκδικήσεων, με εκατοντάδες χιλιάδες να διαδηλώνουν στους δρόμους της γειτονικής χώρας, παρά τις προσπάθειες να εγκλωβιστεί ο αγώνας τους και να τιμωρηθούν για όσα διεκδικούν, με νέες κινητοποιήσεις πρόσφατα για «λεφτά για την Παιδεία και όχι για τον πόλεμο», επιβεβαιώνοντας και δηλώνοντας πως δυνατή Κομμουνιστική Νεολαία σημαίνει δυνατοί μαθητικοί αγώνες.

Συνάντηση της πρωτοπόρας δράσης με τους προβληματισμούς και τις αγωνιστικές διαθέσεις των μαθητών


Από το βήμα της εκδήλωσης, μαθητές από σχολεία της Αθήνας αναφέρθηκαν στη δράση μέσα στα σχολεία, στο πώς οι προβληματισμοί και οι αγωνίες των μαθητών συναντήθηκαν με την πρωτοπόρα δράση της ΚΝΕ και έγιναν συλλογικές διεκδικήσεις και κατακτήσεις, μίλησαν για τους αγώνες που έγιναν και που έρχονται για την κατάκτηση του σχολείου των αναγκών τους, για μία κοινωνία όπου και το σχολείο θα είναι απελευθερωμένο από τις σημερινές «αξίες» του εκμεταλλευτικού συστήματος.

«Κανένας μας δεν είναι για τα λίγα και τα μισά. Είμαστε για τα πολλά και τα μεγάλα, γιατί ο κόσμος μάς ανήκει. Ο,τι βλέπουμε γύρω μας το φτιάχνουμε εμείς, οι γονείς μας, ο λαός. Και έχουμε το δικαίωμα τον κόσμο που κάνουμε στα όνειρά μας να τον φέρουμε στο δικό μας μπόι». Ηταν η ξεκάθαρη απάντηση, μέσα από την αντίληψη και δράση της ΚΝΕ στα ΕΠΑΛ, απέναντι σε όσους θέλουν να παρουσιάσουν τους μαθητές τους να υστερούν. Περιγράφτηκε η καθημερινή αναμέτρηση με ελλείψεις σε εξοπλισμό και υποδομές, με τον συνδυασμό σχολείου και δουλειάς, με την προσπάθεια να κατακτήσουν την ειδικότητά τους σε ένα πλαίσιο διάσπαρτων γνώσεων αποστειρωμένων, τις δήθεν «καινοτομίες», με παραδείγματα από ΕΠΑΛ της Αττικής για τα παραπάνω και τη δράση των δυνάμεων της ΚΝΕ για να μπουν τα παραπάνω στις γενικές συνελεύσεις, να διεκδικηθούν λύσεις για τα προβλήματα στις σπουδές, για τις ανάγκες σε αθλητισμό και πολιτισμό, για κάθε ζήτημα που απασχολεί, για έμπρακτη αλληλεγγύη στους συμμαθητές τους.

Στην εκδήλωση μεταφέρθηκαν μεταξύ άλλων οι αγωνίες των μαθητών της Γ' Λυκείου, που διανύουν μία ατέλειωτη, πιεστική, αγχωτική χρονιά. «Μας επιβάλλουν πως αν δεν είμαστε ανταγωνιστικοί, δεν θα πετύχουμε, αλλά εμείς ξέρουμε ότι δεν είναι έτσι. Ηδη έχουμε κάνει έναν μεγάλο αγώνα και έχουμε παλέψει με όλες τις δυσκολίες που μας βάζει το σύστημα. Θέλει πείσμα και κουράγιο παιδιά που βιώνουμε οικονομικές δυσκολίες, προσωπικές αδυναμίες, να μην το βάζουμε κάτω. Ξέρουμε ότι προσπαθούμε και ότι θα τα καταφέρουμε. Είναι και αυτή άλλη μία μάχη που θα δώσουμε, σαν αυτές που δίνουμε τόσα χρόνια. Και όλα αυτά τα καταφέρνουμε γιατί ξέρουμε πώς μπορεί να είναι το σχολείο μας σήμερα, σε ποια κοινωνία αυτό θα γίνει πράξη. Αυτή η κοινωνία μας οδηγεί σε κάθε μας αγώνα, ότι κάποια μέρα αυτή θα γίνει πραγματικότητα, ότι καθετί που έχουμε ανάγκη δεν θα είναι κόστος», τονίστηκε, αναδεικνύοντας το πώς οι ΚΝίτες μαθητές δίνουν κάθε μάχη.

Το πώς οι διεκδικήσεις των μαθητών, μέσα από την παρέμβαση των νέων κομμουνιστών για το ζωντάνεμα των συλλογικών διαδικασιών, παίρνουν ακόμα πιο αναβαθμισμένο και ουσιαστικό περιεχόμενο, αναδείχτηκε μέσα από το παράδειγμα των καλλιτεχνικών σχολείων. Κενά, ο τρόπος εξέτασης, η αύξηση των ανταγωνισμών που οδηγούν στην ακρίβεια και τον πόλεμο, είναι συζητήσεις που ήρθαν σε μαθητικά συμβούλια και κατέληξαν σε αγωνιστικές αποφάσεις, με πρόσφατη τη δυναμική παρουσία στις δίκαιες διεκδικήσεις των καλλιτεχνικών σωματείων και σπουδαστών των καλλιτεχνικών σχολών.

Η πρώτη ψήφος να είναι κόκκινη

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Αφροδίτη Μπόμπολη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ. Αναφέρθηκε στο 13ο Συνέδριο της ΚΝΕ, στο οποίο η Οργάνωση φτάνει μετά από πλούσια συζήτηση και πλατύ άνοιγμα, έτοιμη να γίνει ακόμα πιο δυνατή με βάση τις αποφάσεις που θα πάρει συλλογικά.

Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη δράση των μελών της ΚΝΕ μέσα στα σχολεία, με εμπιστοσύνη στα παιδιά της εργατικής τάξης, με βάση τα κοινά όνειρα που τους ενώνουν μακριά από αποκλεισμούς και διακρίσεις, για το σχολείο για το οποίο παλεύουν στο πλευρό του ΚΚΕ. «Τα καταφέραμε. Η ΚΝΕ, τα χρόνια που πέρασαν, ήταν και είναι η μόνη πολιτική δύναμη μέσα στα σχολεία με διαπιστευτήρια σε όσα έχουν γίνει στο μαθητικό κίνημα όλα αυτά τα χρόνια», τόνισε η ομιλήτρια αναφερόμενη στα χαρακτηριστικά που δίνουν τα μέλη της Οργάνωσης στους αγώνες που αναπτύσσονται.

Από το βήμα της εκδήλωσης η Αφρ. Μπόμπολη απηύθυνε κάλεσμα σε κάθε νέα και νέο να δώσουν τη δική τους αγωνιστική απάντηση και στον δρόμο και στην κάλπη: «Ας κάνει η νέα γενιά αυτό που φοβίζει το σύστημα. Να πάρει πραγματικά τη ζωή της στα χέρια της, να δυναμώσει τον συλλογικό αγώνα και διεκδίκηση, την αλληλεγγύη παντού. Να δίνει μάχες και να μην συμβιβάζεται με τα λίγα, γιατί τα αξίζει όλα. Και έχει άλλη μία ευκαιρία να το αποδείξει. Στις επόμενες εκλογές να στείλει δυναμικό, αποφασιστικό μήνυμα διεκδίκησης με ψήφο στο ΚΚΕ. Ιδιαίτερα οι χιλιάδες μαθητές που ψηφίζουν πρώτη φορά, μπορούν να κάνουν με την ψήφο τους τη διαφορά. Γιατί η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος αγωνιστική και ανυπότακτη. Συμβατή με τις ανάγκες της εποχής και αντάξια των ονείρων της νεολαίας. Και οι μαθητές αυτό το ξέρουν», τόνισε μεταξύ άλλων, σημειώνοντας:

«Είναι ψήφος μαχητική και ασυμβίβαστη, ταιριαστή με τους αγώνες της νέας γενιάς, με την αγωνιστική στάση ζωής και τη θέλησή μας να ζήσουμε καλύτερα.

Και οι μαθητές αυτό το ξέρουν, δεν τους ταιριάζει κάτι άλλο.

Γιατί, όταν συνεργάστηκαν με την ΚΝΕ και το ΚΚΕ για τα αυτονόητα και λογικά που πρέπει να λυθούν στα σχολεία τους, τα υπόλοιπα κόμματα όλα μαζί μείωσαν την τελευταία δεκαετία σχεδόν 2 δισ. τη χρηματοδότηση των σχολείων και τα αποτελέσματα φάνηκαν ακόμα μια φορά πριν λίγες μέρες εδώ στην Αθήνα με τα πλημμυρισμένα σχολεία, ακόμα και τα νηπιαγωγεία όπως εδώ στην Καλλιθέα.

Είναι η μόνη αντιφασιστική ψήφος, γιατί οι μαθητές ξέρουν πως μόνο όταν συνεργάστηκαν με την ΚΝΕ και το ΚΚΕ έριξαν πόρτα στους φασίστες στα σχολεία τους, όταν όλα τα υπόλοιπα κόμματα μαζί εξίσωσαν τον φασισμό με τον κομμουνισμό, τους έβγαζαν λαδί ή τους έλεγαν να περιμένουν μέχρι να αποφασίσουν τα δικαστήρια αν είναι ή δεν είναι εγκληματική η ναζιστική ιδεολογία, λες και δεν το έχει αποδείξει η ζωή και η ιστορία του τόπου μας.

Είναι η μόνη ψήφος καταδίκης της σαπίλας γύρω μας. Των φαινομένων βίας, κακοποίησης, των ρατσιστικών και αντιδραστικών φωνών που θέλουν να χωρίζουν τους ανθρώπους ανάλογα με την καταγωγή, το χρώμα, το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Γιατί, οι κομμουνιστές μαθητές ήταν και είναι αυτοί που μέσα στα σχολεία τους σπάνε τον τσαμπουκά σε όποιον πειράζει κάποιον συμμαθητή τους. Γιατί το ΚΚΕ ήταν και είναι το μόνο Κόμμα που παλεύει για την απελευθέρωση των γυναικών από κάθε κοινωνική και οικονομική ανισοτιμία, που καταθέτει προτάσεις και μέτρα για την ουσιαστική στήριξη των κακοποιημένων παιδιών και γυναικών, όταν όλα τα άλλα κόμματα λένε πως "αρκεί μόνο να μιλάς" και μετά ξαναείσαι μόνη σου...

Είναι ψήφος γνήσια αντιπολεμική, γιατί στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα πως η νέα γενιά δεν θέλει πολεμική εμπλοκή στους πολέμους για τα συμφέροντα των λίγων, δεν συμφωνεί να σφαγιάζονται παιδιά, να ξεριζώνονται λαοί και μάλιστα σε αυτό να συμμετέχει η χώρα μας με τα δικά μας λεφτά!».

«Είναι ψήφος ανατρεπτική και ξεκάθαρη, που δεν μπαίνει στα καλούπια τους και σπάει τις νόρμες, που δεν μπορούν να την ερμηνεύσουν στους στόχους τους, ούτε να τη φέρουν στα μέτρα τους.

Γιατί;

Γιατί κόκκινη ψήφος, ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει πως εμπιστεύομαι όχι απλά ένα κόμμα, αλλά τη δύναμή μου, τη δύναμη των πολλών να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους», τόνισε η ομιλήτρια.

***

Η εκδήλωση έκλεισε με προβολή της ταινίας «Τέλος χρόνου» του Λουκά Παλαιοκρασά. Μία ταινία με πρωταγωνιστές μαθητές, σε πραγματικό χρόνο και τόπο, που εκφράζουν και τις σκέψεις και απόψεις για το σημερινό σχολείο, ένα βραβευμένο ντοκιμαντέρ με το Βραβείο καλύτερης ταινίας - Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ολυμπίας για παιδιά και νέους.