ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Απεργούν για τις Συλλογικές Συμβάσεις, τους μισθούς, τα δικαιώματα

Σε εξέλιξη από χτες η 48ωρη προειδοποιητική απεργία σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων

Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2023

RIZOSPASTIS

Λιμάνι Πειραιά
Δεμένα παραμένουν από χτες τα πλοία στα λιμάνια όλης της χώρας, καθώς οι ναυτεργάτες βρίσκονται σε 48ωρη προειδοποιητική απεργία. Η απεργιακή κινητοποίηση, που έχει προκηρυχθεί από την ΠΝΟ και τα σωματεία σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων, ξεκίνησε χτες τα ξημερώματα και συνεχίζεται μέχρι αύριο Παρασκευή στις 6 το πρωί.

Οι ναυτεργάτες διεκδικούν ανανέωση και εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με αυξήσεις στους μισθούς σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Παράλληλα, απαιτούν την απόσυρση των διατάξεων που προωθούνται με την αναμόρφωση του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου (ΚΙΝΔ) και οι οποίες δίνουν τη χαριστική βολή στους όρους αμοιβής και εργασίας τους.

Στο λιμάνι του Πειραιά, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ έδωσαν από τις πρώτες πρωινές ώρες τη μάχη της περιφρούρησης, ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησαν απεργιακή συγκέντρωση.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και αντιπροσωπείες σωματείων και φορέων της περιοχής.

Το «παρών» στην απεργιακή περιφρούρηση έδωσε και ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, ενώ στη συγκέντρωση συμμετείχε η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ, βουλευτής Β' Πειραιά του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφια.


Την απεργιακή κινητοποίηση χαιρέτισε ο Θανάσης Ευαγγελάκης, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ. Η 48ωρη απεργία, επεσήμανε, παίρνει τη σκυτάλη από προηγούμενες απεργιακές κινητοποιήσεις στη βάση των ίδιων οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες, συνολικά οι εργαζόμενοι, από την αντιλαϊκή πολιτική.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους μετέφερε την αλληλεγγύη των εργαζομένων στους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας, που αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις του φονικού σεισμού, και κάλεσε τα σωματεία να οργανώσουν τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, ανταποκρινόμενα και στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Οσον αφορά το μέτωπο των Συλλογικών Συμβάσεων, ο Θ. Ευαγγελάκης κατήγγειλε την άρνηση της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, από το 2010 μέχρι και σήμερα, να συναντηθεί και να συζητήσει με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, άρνηση την οποία χαρακτήρισε προκλητική, καθώς την ίδια χρονική περίοδο οι μισθοί και τα δικαιώματα των ναυτεργατών συρρικνώνονται, ενώ τα κέρδη των εργοδοτών γιγαντώνονται. Αναφέρθηκε επίσης στα νέα πλήγματα που φέρνει στους όρους αμοιβής και εργασίας η τροποποίηση του ΚΙΝΔ που συζητιέται στη Βουλή.

Σκιαγραφώντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο, τόνισε ότι οι ναυτεργάτες στα ποντοπόρα πλοία έρχονται αντιμέτωποι με οργανικές συνθέσεις που δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες και τους καταδικάζουν σε διαρκές τρέξιμο και συνθήκες εντατικοποίησης, ενώ στην ακτοπλοΐα έχει γίνει ...κανόνας η δουλειά για έξι μήνες, καθώς από 1η Νοέμβρη κάθε χρόνο οι γενικές υπηρεσίες μειώνονται πάνω από 60% και μεγάλο μέρος του προσωπικού καταλήγει στην ανεργία.

Από την απρόκλητη επίθεση στους ναυτεργάτες στην Καβάλα
Στις συνθήκες αυτές, οι εφοπλιστές συνεχίζουν να απολαμβάνουν συνεχώς νέα προνόμια και επιδοτήσεις, ενώ με την τροποποίηση του ΚΙΝΔ τούς δίνεται ένα πρόσθετο «όπλο» για το χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων, προκειμένου να επικρατήσουν οι ελάχιστες προβλέψεις της Διεθνούς Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας.

«Ο αγώνας δεν θα σταματήσει σήμερα», ξεκαθάρισε ο Θ. Ευαγγελάκης. «Τα ίδια τα προβλήματα μας φέρνουν αντιμέτωπους με αυτήν την αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική και αποτελούν μονόδρομο η οργάνωση και ο αγώνας», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι η επίθεση θα ενταθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα. Στην κατεύθυνση αυτή, υπογράμμισε την ανάγκη τα σωματεία και οι διοικήσεις τους «να πατάνε και με τα δύο πόδια σε μια βάρκα, στη βάρκα των συμφερόντων του ναυτεργάτη», καθώς οι «ισορροπίες» ανάμεσα στο «καλό της εταιρείας» και στα δικαιώματα των ναυτεργατών έχουν αποδειχθεί καταστροφικές για τους εργαζόμενους.

«Αυτήν την προκλητικότητα, την επιθετικότητα, την αδιαλλαξία του εφοπλιστικού κεφαλαίου, που έχει τις κυβερνήσεις του και το υπηρετούν, δεν μπορεί ο κάθε ναυτεργάτης μόνος του να την αντιμετωπίσει», συνέχισε, και στάθηκε στην ανάγκη να δυναμώσουν η οργάνωση και η συσπείρωση στα σωματεία. Ανατρέχοντας στην πείρα από τον αγώνα των σωματείων, υπενθύμισε ότι ο κλάδος έχει έρθει αντιμέτωπος τέσσερις φορές με το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης κατά τη διάρκεια απεργιακών αγώνων (2002, 2006, 2013 και 2020) και υπογράμμισε ότι κανένα δικαίωμα δεν έχουν χαρίσει η εργοδοσία και οι κυβερνήσεις, όλα τα έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους. «Να δώσουμε τη δική μας απάντηση, να γίνουμε πρωταγωνιστές των εξελίξεων», κατέληξε.

Καβάλα: Απρόκλητη καταστολή σε βάρος των ναυτεργατών

Σε απρόκλητη επίθεση εναντίον απεργών ναυτεργατών και εργαζομένων - μελών σωματείων της περιοχής, που περιφρουρούσαν την απεργία στο πλοίο Ε/Γ-Ο/Γ «Anax» της Ναυτιλιακής Εταιρείας Καβάλας, προχώρησαν άνδρες του Λιμενικού στο λιμάνι της Κεραμωτής στην Καβάλα.

Σε ανακοίνωσή τους τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ καταγγέλλουν την «κατ' εντολή των εφοπλιστών, της κυβέρνησης και του υπουργείου Ναυτιλίας» επίθεση και τονίζουν πως οι τρομοκρατικές και εκβιαστικές μεθοδεύσεις των εφοπλιστών απέναντι στους ναυτεργάτες της πορθμειακής γραμμής Κεραμωτής - Λιμένα Θάσου, τους οποίους πίεσαν να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν συμμετέχουν στην απεργία, έγιναν με την ανοχή των λιμενικών αρχών, κάτι που έχει γίνει και στο παρελθόν.

«Οι ναυτεργάτες δεν είναι μόνοι τους!»

Την επίθεση στο λιμάνι της Κεραμωτής καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της και η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι η επιτυχία της απεργίας αποτελεί την καλύτερη απάντηση στους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς του εφοπλιστή Μητσόπουλου.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση φέρει ακέραιη την ευθύνη για τη συγκάλυψη περιστατικών όπως οι εκβιασμοί για την υπογραφή δήλωσης μη συμμετοχής στην απεργία, αλλά και για την ένταση της καταστολής ενάντια σε όποιον σηκώνει κεφάλι και διεκδικεί.

Και συνεχίζει η ΕΠ Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης αναφερόμενη στην κυβέρνηση: «Τους δικούς της νόμους, όπως και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, αξιοποιούν οι εφοπλιστές για να τσακίσουν όποιο δικαίωμα έχει απομείνει στους ναυτεργάτες, για να αυγαταίνουν τα δικά τους κέρδη με την ένταση της εκμετάλλευσης, τις προκλητικές φοροαπαλλαγές, τις κάθε είδους ενισχύσεις.

Ιδιαίτερα το εφοπλιστικό κεφάλαιο της περιοχής "παίρνει φόρα", αφού όλες οι παραβάσεις που καταγγέλλονται από το Σωματείο Ναυτεργατών σχετικά με τα ωράρια, τη διαμονή, την εντατικοποίηση τους θερινούς μήνες, τις οργανικές συνθέσεις και τόσα άλλα, μένουν ...στα συρτάρια!»

Η Οργάνωση του Κόμματος τονίζει πως οι ναυτεργάτες δεν είναι μόνοι τους, πως μαζί με τους απολυμένους στα Πετρέλαια και στα Λιπάσματα Καβάλας, τους εργαζόμενους σε δεκάδες χώρους δουλειάς, μπορούν να κάνουν πράξη το σύνθημα «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, στον δρόμο της σύγκρουσης και της ανατροπής».