ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη!

Συγκέντρωση ενάντια στο ξεσπίτωμα ζευγαριού συνταξιούχων

Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2023

Μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στα Γιάννενα, έξω από το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, ενάντια στον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας συνταξιούχων στην Ανατολή Ιωαννίνων. Την κινητοποίηση οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, μαζί με τα σωματεία που έφεραν στο φως την υπόθεση. Είχε προηγηθεί την Τρίτη το απόγευμα μαζική πικετοφορία στους δρόμους της Ανατολής, με τα μέλη των σωματείων να καλούν τους κατοίκους να ορθώσουν τείχος προστασίας στους γείτονές τους, ώστε να αποτραπεί η υφαρπαγή του σπιτιού από τα κοράκια των funds.

Υπενθυμίζεται ότι το ηλικιωμένο ζευγάρι συνταξιούχων - ο ένας με 60% αναπηρία - έλαβε δάνειο επισκευής της κατοικίας τους το 2008 από την Εθνική Τράπεζα και, λόγω της κρίσης και σοβαρών προβλημάτων υγείας του παιδιού τους, αδυνατούν να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή του. Σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο, το δάνειο μεταβιβάστηκε από την Εθνική Τράπεζα σε ιρλανδικό fund και αυτό με τη σειρά του μεταβίβασε τις διαδικασίες του πλειστηριασμού - αρπαγής στη γνωστή πλέον εταιρεία «κορακιών» «dοValue Greece».

Στην κινητοποίηση μίλησε ο Νίκος Εξαρχος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ στον νομό, μεταφέροντας την προειδοποίηση για νέα έκρηξη των «κόκκινων» δανείων το επόμενο διάστημα, λόγω της αύξησης των επιτοκίων. «Σε μια περίοδο που η φτώχεια και η ακρίβεια τσακίζουν τις λαϊκές οικογένειες, έρχεται να προστεθεί ακόμα ένα βάρος», τόνισε ο Ν. Εξαρχος, για να αναφερθεί στις τεράστιες ευθύνες καταρχάς της κυβέρνησης της ΝΔ, που δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας της λαϊκής κατοικίας, αφού βασικός της στόχος είναι η διασφάλιση της κερδοφορίας των τραπεζικών ομίλων. Αποκάλυψε μάλιστα ότι στο Εργατικό Κέντρο γνωστοποιήθηκαν και άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις από κατοίκους της περιοχής, που ζήτησαν βοήθεια. Ανέδειξε ακόμα τις τεράστιες ευθύνες και του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καθιέρωσε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, την παράδοση δανείων στα κοράκια των funds κ.ο.κ.

Κατέληξε ότι η μόνη διέξοδος για τον λαό «είναι η πάλη του να σώσει το λαϊκό κεραμίδι, δηλαδή μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, με την οργάνωσή του στα συνδικάτα, στις γειτονιές παντού». Και κάλεσε σε ετοιμότητα, όπου χρειαστεί, οι εργαζόμενοι να μπουν μπροστά για την αποτροπή πλειστηριασμών.

Στη συνέχεια, κλιμάκιο της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου επισκέφτηκε τη διεύθυνση του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας, για να επισημάνει, ανάμεσα στα άλλα, τις σοβαρές ευθύνες του τραπεζικού ομίλου στην παράδοση των στεγαστικών δανείων στα κοράκια του fund.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της Επιτροπής Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νεκτάριο Τριάντη, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.