ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΙ ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Δεν πτοούνται από την κυβερνητική αδιαλλαξία, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους

Απαιτούν να οριστεί συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο, ώστε να τους δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις στα δίκαια αιτήματά τους

Παρασκευή 10 Φλεβάρη 2023

Πάνω από 600 τρακτέρ παραμένουν στο μπλόκο της Καρδίτσας
Με οργανωτές τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, με μπλόκα, συγκεντρώσεις στις πόλεις και άλλες πολύμορφες δράσεις, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι συνεχίζουν για τρίτη συνεχή βδομάδα τη σκληρή μάχη για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσής τους.

Σε μια περίοδο, που το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχτεί, με τιμές σε μια σειρά από προϊόντα να κατρακυλούν και τις συνεχείς ζημιές στην παραγωγή, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι διεκδικούν από την κυβέρνηση να στηριχτεί το εισόδημά τους, ώστε να πάρουν μια ανάσα και να μπορέσουν να συνεχίσουν να παράγουν και να ζουν από τη δουλειά τους.

Προβάλλουν αιτήματα επιβίωσης, κόντρα στην πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις και συρρικνώνει το εισόδημά τους, κόντρα στα συμφέροντα των εμποροβιομηχάνων που τους πουλούν πανάκριβα αγροτικά μέσα, εφόδια, μηχανήματα, σπόρους, φάρμακα και λιπάσματα, ενώ ταυτόχρονα «αρπάζουν» την παραγωγή σε τιμές και κάτω του κόστους, κόντρα στην ΚΑΠ της ΕΕ, που εντείνει την καταλήστευση του μόχθου των αγροτών από τους μεταποιητές, τους διάφορους μεσάζοντες και τις τράπεζες, μέσω τού ακόμα μεγαλύτερου ελέγχου της αγροτικής παραγωγής από όλους αυτούς.

Το μπλόκο της Αλμωπίας στην Πέλλα
Με ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων έχει καλέσει την κυβέρνηση να σταματήσει την αδιάλλακτη στάση που κρατά από την αρχή των συντονισμένων κινητοποιήσεων και απαιτεί να οριστεί άμεσα συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο, αποτελούμενο από τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Ενέργειας, προκειμένου να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματά τους.

Σταθερά στα μπλόκα οι Θεσσαλοί αγρότες

Στη Θεσσαλία, το μήνυμα συνέχισης του αγώνα δίνεται από το μπλόκο της Καρδίτσας, όπου παραμένουν 600 τρακτέρ, ενώ καθημερινά βρίσκονται εκεί εκατοντάδες αγρότες, ανάμεσά τους πολλοί νέοι σε ηλικία, που πραγματοποιούν συζητήσεις και συνελεύσεις, συζητώντας την πορεία του αγώνα τους, ενώ καθημερινές είναι και οι επισκέψεις εργατικών σωματείων, μαζικών φορέων, μέσα από τις οποίες εκφράζουν τη συμπαράστασή τους, ακυρώνουν στην πράξη και την προσπάθεια ενεργοποίησης του «κοινωνικού αυτοματισμού». Ενδεικτικό της μεγάλης συμμετοχής είναι ότι τις πρώτες μέρες είχαν στηθεί 5 μεγάλες σκηνές για να συγκεντρώνονται οι αγρότες, ενώ χτες είχαν φτάσει τις 11.

Μαζί με τα γενικότερα αιτήματα για μείωση του κόστους παραγωγής, κατώτερες εγγυημένες τιμές, προστασία από τις φυσικές καταστροφές και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, για να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, οι αγρότες της Καρδίτσας, διεκδικούν αναπλήρωση εισοδήματος στο ύψος του 1 ευρώ για το βαμβάκι.

Ταυτόχρονα, οι αγωνιζόμενοι αγρότες επισημαίνουν ότι δεν αρκούν οι γενικές δηλώσεις υπέρ του δίκιου των αγροτών που ακούγονται από κόμματα, εκπροσώπους της Τοπικής Διοίκησης, αλλά χρειάζεται να πάρουν όλοι καθαρή θέση, υποστηρίζοντας το συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο.

Σε αυτό το πλαίσιο αποτελεί θετικό γεγονός ότι μετά από παρέμβαση της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου Καρδίτσας, εκδόθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας, ψήφισμα όπου σημειώνεται η πλήρης στήριξη στα αιτήματα που έχουν διαμορφωθεί από τους αγωνιζόμενος αγρότες. «Το Δημοτικό Συμβούλιο στηρίζει τα αιτήματα που προβάλλουν με τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες και ζητά από την κυβέρνηση την ικανοποίησή τους», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο ψήφισμα, ενώ ανάλογη απόφαση έχει πάρει και ο δήμος Σοφάδων.

Αντίστοιχα στη Λάρισα, παραμένουν τα μπλόκα σε Τύρναβο, Πλατύκαμπο και Ελασσόνα, με τους αγρότες του νομού να έχουν πάρει επιπλέον δύναμη από το πολύ μαζικό συλλαλητήριο που έγινε την Τετάρτη στην πόλη της Λάρισας.

Στη Μαγνησία, παρά τις συνεχείς και έντονες χιονοπτώσεις οι αγρότες παραμένουν στο μπλόκο του Ριζόμυλου και την επόμενη βδομάδα θα γίνει η συγκέντρωση αλληλεγγύης από σωματεία και μαζικούς φορείς, που αναβλήθηκε λόγω της κακοκαιρίας.

Τις δράσεις τους, επίσης, με μπλόκα και με άλλες πρωτοβουλίες συνεχίζουν οι βιοπαλαιστές αγρότες στην ύπαιθρο: Σε Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, στη Στερεά, στην Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα.

Κάλεσμα στους αγρότες της Μεσσηνίας να πυκνώσουν τα σημεία συνάντησής τους απευθύνουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Μεσσήνης και Χανδρινού (στον «Σταθμό» και στον κεντρικό δρόμο του χωριού αντίστοιχα). Ενώ, προχωρούν σε σειρά νέων δράσεων: Συνέντευξη Τύπου των ΔΣ σήμερα Παρασκευή, στις 12 μ. στον «Σταθμό» ΟΣΕ στη Μεσσήνη. Γενική Συνέλευση στο Χανδρινό αύριο Σάββατο στις 7 μ.μ. Σύσκεψη με γλέντι στη Μεσσήνη στον «Σταθμό» ΟΣΕ την Κυριακή 12 Φλεβάρη στις 7 μ.μ.

Στην Κρήτη, παραμένει το μπλόκο στον κόμβο των Πραιτωρίων που έστησαν οι αγρότες του Ηρακλείου, μετά από κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων, ενώ την Κυριακή 12 Φλεβάρη, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετάσχουν με τα οχήματά τους σε συγκέντρωση στις 11 π.μ. στον κόμβο των Μεγάλων Χωραφιών.