ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΖΑΧΑΡΙΑΚΗΣ
Δυνατό ΚΚΕ σημαίνει δύναμη στα χέρια του λαού
Σάββατο 11 Φλεβάρη 2023 - Κυριακή 12 Φλεβάρη 2023

-- Τι σηματοδοτεί η συστράτευσή σας σήμερα με το ΚΚΕ ως υποψήφιος βουλευτής στον Βόρειο Τομέα Αθήνας;

-- Η συστράτευσή μου με το ΚΚΕ τα τελευταία χρόνια ήταν εντονότερη όταν, λόγω της πανδημίας κατεβήκαμε στον δρόμο για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα. Τόσο στα εργασιακά μας δικαιώματα όσο και σε καθημερινά θέματα δημοκρατίας η σημερινή κυβέρνηση βρήκε πεδίο έτσι ώστε να περάσει ό,τι πιο αντιλαϊκό και αντιδημοκρατικό μέτρο είχε στην ιδεολογική της φαρέτρα.

Ετσι, λοιπόν, αποδέχτηκα χωρίς δεύτερη σκέψη την πρόταση του ΚΚΕ και είμαι ιδιαίτερα περήφανος για τη συμμετοχή μου στα ψηφοδέλτια των επερχόμενων εκλογών. Δυνατό ΚΚΕ σημαίνει η δύναμη στα χέρια του λαού.

-- Ως μουσικός, ενορχηστρωτής δεν είναι λίγες οι φορές που έχετε συμβάλλει με την τέχνη σας σε εκδηλώσεις του ΚΚΕ, στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Πώς κρίνετε την παρέμβαση του Κόμματος και σε αυτόν τον τομέα;

-- Το ΚΚΕ για μένα είναι όχι μόνο η πολιτικοϊδεολογική μου στέγη αλλά και η καλλιτεχνική. Είναι το μοναδικό κόμμα που στηρίζει εδώ και πάρα πολλά χρόνια επί της ουσίας τον πολιτισμό. Ο ρόλος που παίζει το Τμήμα Πολιτισμού, με στόχο την καλλιέργεια του σύγχρονου προοδευτικού πολιτισμού, μέσα από τη διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων, είναι πολύ σημαντικός.

Επίσης, κάθε χρόνο τα Φεστιβάλ της ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα, είναι σημεία πολιτιστικής αναφοράς και προβληματισμού γύρω από όλες τις μορφές της Τέχνης. Αισθάνομαι βασικό κομμάτι των Φεστιβάλ και κάθε χρόνο προσπαθούμε μαζί με τα παιδιά από την ΚΝΕ να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Η μαζική προσέλευση που υπάρχει κάθε χρόνο είναι η απόδειξη που μας δίνει κουράγιο και δύναμη να συνεχίσουμε.

-- Ποιο είναι το κάλεσμά σας προς τους καλλιτέχνες που βρίσκονται για άλλη μια φορά στον δρόμο, παλεύοντας για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών τους και να μπορούν να ζήσουν από την τέχνη τους;


RIZOSPASTIS

-- Ανέκαθεν οι κυβερνήσεις φοβούνταν τους ανθρώπους της Τέχνης και του Πολιτισμού. Οι καλλιτέχνες έχουν τον τρόπο μέσα από την τέχνη τους, να ακουμπούν και να συνομιλούν με την ψυχή των ανθρώπων. Και αυτό είναι κάτι που το ίδιο το σύστημα δεν το θέλει και το πολεμάει με κάθε τρόπο.

Γι' αυτό η προσπάθεια της εκάστοτε κυβέρνησης είναι να τους υποβιβάζει στα μάτια των πολιτών με κάθε δυνατό τρόπο. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και σήμερα. Επίσης, το βαθύτερο νόημα του τελευταίου ΠΔ είναι ο έλεγχος της Τέχνης, μέσα από την παραχώρηση της σπουδής της στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Μπροστά στην κάλπη, ο καλλιτέχνης πρέπει να σκεφτεί όλα τα παραπάνω και ταυτόχρονα να ενισχύσει το ΚΚΕ για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του.