ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Απομακρύνθηκε άγαλμα για την απελευθέρωση του Κιέβου από τον Κόκκινο Στρατό
Σάββατο 11 Φλεβάρη 2023 - Κυριακή 12 Φλεβάρη 2023

Copyright 2023 The Associated

Ενα ακόμη σοβιετικό αντιφασιστικό μνημείο αποκαθήλωσε η ουκρανική κυβέρνηση, καθώς εντείνει την αποστολή «αποκομμουνιστικοποίησης», αξιοποιώντας τη ρωσική εισβολή και συνολικά την ιμπεριαλιστική σύγκρουση Δύσης - Ρωσίας στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, οι αρχές του Κιέβου απομάκρυναν την Πέμπτη το άγαλμα του στρατηγού Νικολάι Βατούνιν, υπό τη διοίκηση του οποίου οι δυνάμεις του 1ου Ουκρανικού Μετώπου απελευθέρωσαν το Κίεβο από τους ναζί εισβολείς τον Νοέμβρη του 1943, έπειτα από δύο χρόνια ναζιστικής κατοχής.

Το άγαλμα απομακρύνθηκε από το πάρκο Μαρίνσκι όπου βρισκόταν από το 1948, έκανε γνωστό η δημοτική αρχή, και μεταφέρθηκε στο Μουσείο Αεροπορίας.

Επιπλέον, άλλοι 30 και πλέον δρόμοι και πλατείες με αντιφασιστικές ονομασίες μετονομάστηκαν. Η Πλατεία της Νίκης, το όνομα της οποίας τιμούσε τη νίκη των σοβιετικών δυνάμεων στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο επί της ναζιστικής Γερμανίας, πήρε ξανά το παλιότερο όνομα, Πλατεία Γαλικίας, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κιέβου, Β. Κλίτσκο. Η Λεωφόρος Νίκης μετονομάστηκε σε Λεωφόρο Μπρεστ.

Από το 2014 και την πραξικοπηματική εγκαθίδρυση φιλοδυτικού καθεστώτος στο Κίεβο, με την ενεργό υποστήριξη από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, οπότε και κλιμακώθηκε η αντιπαράθεση με την καπιταλιστική Ρωσία, άρχισαν να απομακρύνονται πιο εντατικά μνημεία της σοβιετικής εποχής και να μετονομάζονται δρόμοι στο πλαίσιο της «αποκομμουνιστικοποίησης» της Ουκρανίας.