ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εγκαινιάστηκε η έκθεση για τον κομμουνιστή εικαστικό Δημήτρη Γιολδάση
Τρίτη 14 Φλεβάρη 2023

Τα εγκαίνια της έκθεσης με έργα, σκίτσα, φωτογραφικό υλικό και προσωπικά αντικείμενα του κομμουνιστή εικαστικού καλλιτέχνη Δημήτρη Γιολδάση, την οποία οργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Καρδίτσας του ΚΚΕ με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τον θάνατό του, πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη 22 Φλεβάρη, στις ώρες λειτουργίας της Πινακοθήκης (Δευτέρα - Παρασκευή 8.00 - 14.00), και μπορούν να γίνουν ομαδικές επισκέψεις ή επισκέψεις σχολείων, κατόπιν επικοινωνίας με τα τηλέφωνα 2441076080 και 2441079937.

Παράλληλα, η ΤΕ Καρδίτσας εξέδωσε μικρή συλλογή σκίτσων του καλλιτέχνη (18 σκίτσα) σε καλαίσθητο φάκελο, προκειμένου να γίνει ευρύτερα γνωστό το έργο του και να δοθεί η δυνατότητα σε όποιον επιθυμεί να την αποκτήσει σαν αναμνηστικό, σαν υλικό κατάλληλο για κορνίζα, για δώρο ή προσωπικό απόκτημα.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Νίκος Τέγος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Καρδίτσας, και η εικαστικός Εύα Μελά, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ. Στη συνέχεια έγιναν σύντομες παρεμβάσεις από τον Κώστα Θεοδωρίδη, μέλος του ΚΚΕ και ανιψιό του Δ. Γιολδάση, και τον Ηλία Μπακαρλή από το χωριό Ρούσσο της Καρδίτσας. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά από την Γιώτα Καραγιάννη, καθηγήτρια πιάνου του Δημοτικού Ωδείου Καρδίτσας, και μια μικρή χορωδία.


Στην ομιλία του ο Ν. Τέγος στάθηκε στις πολύμορφες δράσεις που ανέπτυξε το ΚΚΕ για τη διάσωση των χιλιάδων πλημμυρισμένων έργων τέχνης, από τις μεγάλες πλημμύρες του «Ιανού» τον Σεπτέμβρη του 2020, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση, το υπουργείο Πολιτισμού και τον δήμο «να αναλάβουν τώρα τις ευθύνες τους ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για τις απαραίτητες μελέτες και εργασίες στην Πινακοθήκη, με την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού για συντήρηση των πλημμυρισμένων και όχι μόνο έργων τέχνης».

Η Εύα Μελά αναφέρθηκε αναλυτικά στη ζωή και στο έργο του Δ. Γιολδάση, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη δράση του τη δεκαετία του 1940, για να καταλήξει τονίζοντας: «Ο Δημήτρης Γιολδάσης ήταν ένας στρατευμένος καλλιτέχνης του καιρού του. Η Τέχνη του αναδείκνυε αυτό που η ζωή υπαγόρευε ως ανάγκη, το βασίλειο της δουλειάς, και υμνούσε αυτό που θα αλλάξει τον κόσμο, τον εργάτη που κάνει τη γη να καρπίζει (...) Ο Δημήτρης Γιολδάσης, πάντα δίπλα στο ΚΚΕ, ταύτισε τη ζωή του με τους αγώνες για τη μεγάλη ανατροπή, τη σοσιαλιστική επανάσταση για την κοινωνία της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης, της ισότητας».