ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ
Με νέες κινητοποιήσεις απαιτούν ενίσχυση και άνοιγμα των κλειστών νοσοκομείων

Το Σάββατο στο Περιστέρι καλούν σωματεία της Δυτικής Αθήνας

Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2023

Τουλάχιστον 15 πρωτοβάθμια σωματεία και σύλλογοι της Δυτικής Αθήνας συντονίζουν, με αφορμή την οριακή κατάσταση του Νοσοκομείου «Αττικόν», τον αγωνιστικό βηματισμό τους ενάντια στο «νέο ΕΣΥ» των ιδιωτικοποιήσεων, των αυξημένων πληρωμών και των ΣΔΙΤ, που φέρνουν νέα κέρδη για τους ιδιώτες κλινικάρχες, σε βάρος της δημόσιας και δωρεάν περίθαλψης για τον λαό.

Το πρώτο αγωνιστικό ραντεβού προγραμματίζεται για το Σάββατο 18 Φλεβάρη, στις 11 π.μ. στο Περιστέρι (συγκέντρωση στον σταθμό μετρό «Αγιος Αντώνιος») και στις 4 Μάρτη στην πλατεία Δημαρχείου στο Χαϊδάρι, υλοποιώντας την απόφαση της κοινής σύσκεψης που πραγματοποίησαν τα σωματεία, διεκδικώντας: Πλήρη, δωρεάν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στη Δυτική Αθήνα, κάτι που θα συμβάλει και στην αποσυμφόρηση του «Αττικόν», αλλά και επαναλειτουργία του πρώην Λοιμωδών (Νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα»), ως σύγχρονου, πλήρους, δημόσιου και δωρεάν νοσοκομείου. Επίσης, άμεσες προσλήψεις μόνιμων υγειονομικών για να καλυφτούν οι ελλείψεις και να αξιοποιηθούν όλες οι υποδομές του Νοσοκομείου «Αττικόν», μονιμοποίηση συμβασιούχων και επικουρικού προσωπικού. «Ούτε ένα ευρώ σε τσέπη ιδιώτη - κλινικάρχη. Επίταξη ιδιωτικών δομών Υγείας, άνευ όρων και αποζημιώσεων, ιδιαίτερα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Εξω οι εργολάβοι και τα ιδιωτικά μαγαζιά από τα δημόσια νοσοκομεία», περιλαμβάνονται ακόμα στα αιτήματα των φορέων που συντονίζουν τον αγωνιστικό βηματισμό τους.

Σήμερα η κινητοποίηση στο Μεσολόγγι

Σε νέα κινητοποίηση προχωρούν σήμερα, Τετάρτη, οι εργαζόμενοι και το ιατρικό προσωπικό του ΓΝ Μεσολογγίου «Χατζηκώστα», με συγκέντρωση στις 12 μ. στο προαύλιο και συλλαλητήριο στους δρόμους της πόλης μέχρι την κεντρική πλατεία.

Τη στήριξή του στον αγώνα του προσωπικού του νοσοκομείου, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί, εκφράζει το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου.

Με αφορμή τα οξυμένα προβλήματα που επικρατούν στο νοσοκομείο, με την υποστελέχωσή του, τις παραιτήσεις γιατρών στην Παθολογική κλινική και τη σχεδόν λειτουργική κατάρρευση όλων των τμημάτων του, ζητήματα που έχει αναδείξει όλο το υγειονομικό προσωπικό, το ΕΚ Αγρινίου καλεί τον λαό της περιοχής με τον αγώνα και την οργάνωσή του να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, να μην περιμένει «σωτήρες».

Πρόσφατα, άλλωστε, ήταν τα εντέλλεσθε της 6ης ΥΠΕ σε γενικούς γιατρούς του Κέντρου Υγείας Αιτωλικού, που κλήθηκαν, ακόμη και με την παρουσία αστυνομίας στα σπίτια τους, να καλύψουν εφημερίες στα ΤΕΠ του νοσοκομείου, ελλείψει του αναγκαίου αριθμού παθολόγων.

Στήριξη στις σημερινές κινητοποιήσεις έχει εκφράσει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, καλώντας σε συμμετοχή τους αγροτοκτηνοτρόφους και τους συλλόγους τους, όπως και σειρά από εργατικά συνδικάτα και λαϊκοί φορείς της περιοχής.

Μεταξύ άλλων, απαιτούν να μην κλείσει το ΓΝ Μεσολογγίου, ούτε να αλλάξει ο χαρακτήρας του, καμιά συγχώνευση ή κατάργηση τμημάτων στα δύο νοσοκομεία του μεγαλύτερου νομού της χώρας, κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων με όλες τις αναγκαίες προσλήψεις με κατεπείγουσες διαδικασίες.

Την Τετάρτη 22 Φλεβάρη το μεγάλο παγκρήτιο συλλαλητήριο

Εντατικά προετοιμάζεται σε όλους τους νομούς της Κρήτης το μεγάλο παγκρήτιο συλλαλητήριο για την Υγεία που είναι προγραμματισμένο από σωματεία και φορείς για την Τετάρτη 22 Φλεβάρη, στο Ηράκλειο. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας, χτες το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ πραγματοποίησε σύσκεψη με τη μαζική συμμετοχή δεκάδων σωματείων (Οικοδόμων, Συνταξιούχων ΙΚΑ, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Τροφίμων - Ποτών κ.ά.), που προμηνύει ότι το συλλαλητήριο της επόμενης βδομάδας θα αποτελέσει μεγάλο σταθμό στην πάλη του λαού της Κρήτης.

Μιλώντας στη σύσκεψη ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, θύμισε τις πρόσφατες μεγάλες κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν από το Σωματείο, μαζί με τις Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών της Κρήτης, τους Συλλόγους Εργαζομένων νοσοκομείων, άλλα εργατικά σωματεία και φορείς του νησιού, που, όπως είπε, «ανέδειξαν με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο ότι ο κρητικός λαός είναι αποφασισμένος όχι μόνο να μην επιτρέψει να υποβαθμιστεί κανένα νοσοκομείο, κανένα Κέντρο Υγείας ή προνοιακό ίδρυμα, αλλά ακόμα περισσότερο να διεκδικήσει και να αγωνιστεί για το σύστημα Υγείας - Πρόνοιας που του αξίζει, με αποκλειστικά δωρεάν παροχές στο επίπεδο των εξελίξεων της επιστήμης. Είναι αποφασισμένος μαζί με τους μαχόμενους υγειονομικούς να συνεχίσει να παλεύει, ώστε η αντιμετώπιση των προβλημάτων της Υγείας να γίνει από τη σκοπιά της πλήρους ικανοποίησης των αναγκών, αφού με υποκριτικά λόγια, χωρίς αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, με ιδιωτικοποιήσεις, συγχωνεύσεις, εντέλλεσθε, μετακινήσεις και συμβασιούχους, λύσεις δεν δίνονται».

«Ο αγώνας μας και η αποφασιστικότητά μας είναι ο μοναδικός τρόπος για να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε το δημόσιο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας στο νησί μας, ώστε να εξασφαλιστεί η καθολική πρόσβαση σε σύγχρονες, δωρεάν υπηρεσίες Υγείας χωρίς να χρειάζεται να βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής

Κινητοποίηση την Τετάρτη 22 Φλεβάρη στη 1 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, διεκδικώντας την άμεση στελέχωση όλων των δομών Υγείας της περιοχής. Το πρόβλημα της υποστελέχωσης των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας βρέθηκε στο επίκεντρο αγωνιστικών κινητοποιήσεων το προηγούμενο διάστημα, όταν το Κέντρο Υγείας Λαυρίου έφτασε στο σημείο να σταματήσει προσωρινά την 24ωρη λειτουργία του. Δίνοντας συνέχεια στην αγωνιστική δράση και διεκδίκηση, το Εργατικό Κέντρο είχε αποφασίσει σε σύσκεψη, με τη συμμετοχή φορέων της περιοχής, την οργάνωση του συλλαλητηρίου.

«Καλούμε όλο τον λαό να μπει στη μάχη. Δεν περισσεύει κανείς. Η υπόθεση της ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι υπόθεση όλων μας», τονίζει το Εργατικό Κέντρο. «Η κατάσταση με το Κέντρο Υγείας Λαυρίου είναι οριακή», επισημαίνει και εξηγεί ότι η λαϊκή παρέμβαση του προηγούμενου διαστήματος «κράτησε ανοιχτό το Κέντρο Υγείας σε 24ωρη βάση», ωστόσο το πρόβλημα παραμένει: Η λειτουργία του «γίνεται με ημίμετρα, τραβώντας γιατρούς με μερική απασχόληση από διάφορες περιοχές, που και οι ίδιοι κάποια στιγμή δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν, αφού έχουν φτάσει στα όριά τους».

«Η απόφαση της κυβέρνησης, μπροστά σε αυτήν την τραγική κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, να καλεί ιδιώτες ιατρούς να καλύψουν τρύπες για κάποιες ώρες (και part time), και μάλιστα με ποσά που θα έφταναν να προσληφθούν υπερδιπλάσιοι μόνιμοι γιατροί, είναι τόσο προκλητική όσο και απαράδεκτη», καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο.

«Τώρα είναι η ώρα για δράση. Τώρα είναι η ώρα για αγώνα για την ίδια μας τη ζωή», προσθέτει και καλεί τον λαό της περιοχής «να μη μείνει θεατής στη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της ζωής του. Να μπει στη μάχη. Να παλέψουμε όλοι μαζί σαν μια γροθιά και να απαιτήσουμε να γίνουν δεκτά τα δίκαια αιτήματά μας για την εδώ και τώρα ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην ευρύτερη περιοχή». Εκτός από την απαίτηση για πλήρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων κ.λπ., οι φορείς απαιτούν τη δημιουργία Γενικού Δημόσιου Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική, το οποίο θα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας σε όλο τον λαό, χωρίς καμία ανάμειξη ιδιωτών, με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής της εργατικής τάξης.