ΚΟΖΑΝΗ
«Υποδοχή» με κινητοποίηση ενάντια στην ενεργειακή φτώχεια
Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2023

Με το σύνθημα «η δίκαιη ανάπτυξη είναι ένα ψέμα, φτώχεια - ανεργία - πανάκριβο το ρεύμα», «υποδέχθηκαν» τον πρωθυπουργό, στην πύλη της μονάδας «Πτολεμαΐδα 5», εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της ΔΕΗ αλλά και εργαζόμενοι άλλων κλάδων.

Η κινητοποίηση οργανώθηκε από το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) και το Σωματείο Συνταξιούχων (ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ), ενώ στήριξε και το Σωματείο Υπαλλήλων Υπηρεσιών Εορδαίας.

Διαδήλωσαν ενάντια την πολιτική της απολιγνιτοποίησης, της «πράσινης μετάβασης» που σπρώχνει τον λαό στην ενεργειακή φτώχεια, τους εργαζόμενους στον κλάδο στη φτώχεια και την εκμετάλλευση, στην καταστροφή του περιβάλλοντος, στην ενεργειακή εξάρτηση της χώρας.

Ανέδειξαν ότι η μονάδα «Πτολεμαΐδα 5», για όσο λειτουργήσει με λιγνίτη ή με τη μετατροπή της στη συνέχεια, δεν θα αναιρέσει την ενεργειακή φτώχεια του λαού, το σμπαράλιασμα των εργασιακών δικαιωμάτων στον κλάδο, την καταστροφή του περιβάλλοντος μέσα στα πλαίσια της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ στην απελευθερωμένη αγορά, του χρηματιστηρίου ρεύματος, του εμπορίου ρύπων κ.ά.

Απαίτησαν «ρεύμα φθηνό για όλο τον λαό» και «Ενέργεια κοινωνικό αγαθό - ΔΕΗ λαϊκή περιουσία». Και πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους για: Να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του ο ΑΗΣ «Πτολεμαΐδα 5» πέρα από τα χρονοδιαγράμματα που επιβάλλουν οι δεσμεύσεις στην ΕΕ. Να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του ο ΑΗΣ Μελίτης και να συνδεθούν με τηλεθέρμανση η Φλώρινα και η Μελίτη. Να εξασφαλιστεί η λειτουργία της μονάδας 5 του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και να αναβαθμιστούν οι υπόλοιπες ώστε να εξασφαλιστεί η τηλεθέρμανση της Κοζάνης.

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να δοθεί τέλος στην «κανονικότητα» των συνεχόμενων 12ωρων. Υπογραφή ΣΣΕ για τους εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας (8μηνα, εργολαβικοί, μπλοκάκια) με αυξήσεις που να καλύπτουν τον πληθωρισμό. Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.