ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Σε αγωνιστικούς ρυθμούς μπροστά στο συλλαλητήριο για την Υγεία

Από όλους τους νομούς ετοιμάζεται η κάθοδος στο Ηράκλειο την Τετάρτη 22 Φλεβάρη

Πέμπτη 16 Φλεβάρη 2023

Από το πρόσφατο συλλαλητήριο στην Ιεράπετρα για την Υγεία, με πρωτοφανή συμμετοχή λαού και νεολαίας
Εντατικά σε όλους τους νομούς της Κρήτης οι υγειονομικοί μέσα από τα σωματεία τους, μαζί με δεκάδες ακόμα εργατικά συνδικάτα, συλλόγους και φορείς, ετοιμάζουν το νέο παγκρήτιο συλλαλητήριο για την Υγεία, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Φλεβάρη, στις 5 μ.μ. στο Ηράκλειο (πλατεία Ελευθερίας). Μια μεγάλη αγωνιστική πρωτοβουλία, σε συνέχεια των παλλαϊκών κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες σε Ρέθυμνο και Ιεράπετρα.

Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό κάλεσμα για το συλλαλητήριο το είχε απευθύνει το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠαΓΝΗ και, σε συντονισμό με τα υπόλοιπα υγειονομικά σωματεία, πήρε την πρωτοβουλία για τη συγκεκριμένη μέρα, όταν είναι προγραμματισμένη και πανελλαδική απεργία στην Υγεία, προκειμένου να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά το δίκαιο αίτημα των υγειονομικών και του λαού για ενίσχυση της δημόσιας Υγείας στο νησί.

Το Σωματείο θυμίζει τα μεγάλα συλλαλητήρια που προηγήθηκαν σε όλους τους νομούς, με αποκορύφωμα αυτό της Ιεράπετρας, και καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους να δώσουν μαζικό και μαχητικό «παρών» την Τετάρτη στους δρόμους του Ηρακλείου.

Στο πλαίσιο αυτό, προχθές το απόγευμα πραγματοποιήθηκε μαζική σύσκεψη σωματείων και φορέων στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, με πρωτοβουλία του Σωματείου ΠαΓΝΗ, με τους εκπροσώπους να αποφασίζουν ομόφωνα τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο. Στην εισηγητική παρέμβαση ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου, περιέγραψε την εκρηκτική κατάσταση στα νοσοκομεία της πόλης, φέρνοντας ως παράδειγμα το Βενιζέλειο, όπου έχουν κλείσει τμήματα από την υποστελέχωση, η λειτουργία της Παιδοψυχιατρικής βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο λόγω της έλλειψης γιατρών, με την τελευταία εφημερία να πραγματοποιείται στις 22/2.

Στη συνέχεια κάλεσε όλα τα σωματεία να οργανώσουν τη μαζική συμμετοχή των Ηρακλειωτών, κάθε σωματείο και φορέα να κάνει δική του υπόθεση το ζήτημα της Υγείας. «Οι μαζικές κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών στην Υγεία, στο Μουσείο και σε άλλους κλάδους δείχνουν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τους εργαζόμενους και τον λαό. Η λύση δεν βρίσκεται στην αναμονή επίδοξων σωτήρων. Είναι πολύ ελπιδοφόρα η ένδειξη αλληλεγγύης των εργαζομένων όλων των κλάδων στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται τις τελευταίες μέρες», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στο Ρέθυμνο

Ενόψει του συλλαλητηρίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη σωματείων και φορέων την περασμένη Πέμπτη στο Ρέθυμνο, με πρωτοβουλία της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών. Υπενθυμίζεται ότι η παραίτηση της διευθύντριας της Παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου ήταν η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», με τους υγειονομικούς να εκφράζουν την οργή τους για τις εξοντωτικές συνθήκες που επικρατούν λόγω της υποστελέχωσης και οδηγούν σε απανωτές παραιτήσεις. Οπως επισημαίνουν όλοι οι φορείς της πόλης η κατάσταση της δημόσιας Υγείας στο Ρέθυμνο είναι οριακή: «Στο νοσοκομείο οι δύο και μοναδικοί μόνιμοι παθολόγοι οδηγούνται σε σωματική και ψυχική κατάρρευση, ενώ τα προβλήματα εντάθηκαν τις τελευταίες βδομάδες και στην Πνευμονολογική κλινική, που "σηκώνει" το βάρος των λοιμώξεων, ενώ ακολουθούν η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, το Αναισθησιολογικό, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και το Γαστρεντερολογικό. Την ίδια στιγμή που τα τελευταία χρόνια το μισό νοσοκομείο λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας, αφού πέρα από τους μόνιμους εργαζόμενους το 47,3% είναι επικουρικοί, εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και με συμβάσεις μέσω ΟΑΕΔ».

Στην Ιεράπετρα

Αντίστοιχα, χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη και στην Ιεράπετρα, την πόλη που πριν μερικές μέρες γνώρισε το μεγαλύτερο συλλαλητήριο των τελευταίων χρόνων, με τους εργαζόμενους να διεκδικούν μέτρα για τη θωράκιση του νοσοκομείου, κόντρα στα σχέδια για υποβάθμιση και λουκέτο. Οι δεκάδες φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη αποφάσισαν την κάθοδο στο συλλαλητήριο, σημειώνοντας: «Το μεγαλειώδες συλλαλητήριο στην Ιεράπετρα απέδειξε με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο ότι οι Γεραπετρίτες, ολόκληρος ο λαός της ΝΑ Κρήτης, είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την υποβάθμιση του Νοσοκομείου. Είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε για το δικαίωμα στη δημόσια Υγεία. Μετά την κινητοποίησή μας, ξεσηκώνεται ολόκληρη η Κρήτη για την υπεράσπιση των δημόσιων νοσοκομείων του νησιού. Η Ιεράπετρα θα λείπει;».

Στον Αγιο Νικόλαο

Δημιουργήθηκε Συντονιστική Επιτροπή Στήριξης του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, η οποία θα στοχεύσει στην ενημέρωση και κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για τη διεκδίκηση ουσιαστικής ενίσχυσης του ιδρύματος, με μόνιμο προσωπικό και μέσα και τη συμμετοχή στο παγκρήτιο συλλαλητήριο. Η Επιτροπή συγκροτήθηκε σε σύσκεψη εκπροσώπων συλλόγων, σωματείων, ενώσεων και πολιτών της ευρύτερης περιοχής, που διοργανώθηκε το μεσημέρι της προηγούμενης Παρασκευής στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΓΝΑΝ από την Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Λασιθίου, τον Σύλλογο Εργαζομένων ΓΝΑΝ και τον Σύλλογο Φίλων ΓΝΑΝ.

Οι φορείς που οργανώνουν το συλλαλητήριο διεκδικούν αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας για όλους, δίχως πληρωμές για καμία υπηρεσία του. Πιο συγκεκριμένα για την Κρήτη: Την άμεση στελέχωση όλων των νοσοκομείων και των δομών της ΠΦΥ με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Να μην κλείσει και να μην αλλάξει χαρακτήρα κανένα νοσοκομείο. ΟΧΙ στο «νέο ΕΣΥ» και στη μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ, καμία κατάργηση - συγχώνευση κλινικής, τμήματος ή οποιασδήποτε άλλης προσφερόμενης υπηρεσίας. Επίσης, επιστροφή των συμβασιούχων που απολύθηκαν όσο ήταν σε αναστολή εργασίας, αλλά και να εξασφαλιστεί με νομοθετική ρύθμιση η παραμονή του συνόλου των διορισμένων υγειονομικών της 2Κ/2019 στους φορείς που ήδη εργάζονται, όπως είχε υπάρξει δέσμευση. Ενταξη στα ΒΑΕ και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.