Πέθανε ο σπουδαίος νεοελληνιστής συγγραφέας Μάριο Βίττι

Συλλυπητήρια από το ΚΚΕ

Πέμπτη 16 Φλεβάρη 2023

«Εφυγε» από τη ζωή ο σπουδαίος νεοελληνιστής συγγραφέας Μάριο Βίττι, σε ηλικία 97 ετών.

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1926 και στα 20 του χρόνια εγκαταστάθηκε στη Ρώμη, όπου σπούδασε φιλολογία και καλλιέργησε συστηματικά τη σχέση του με την ελληνική λογοτεχνία, σχέση που είχε ήδη αρχίσει από τα γυμνασιακά του χρόνια στη γενέτειρά του.

Δίδαξε σε πολλά ιταλικά πανεπιστήμια, αλλά και ως προσκεκλημένος καθηγητής στα πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Παρισιού και Γενεύης.

Υπήρξε σπουδαίος μελετητής της ελληνικής γλώσσας και της νέας ελληνικής φιλολογίας, με κορυφαίο παράδειγμα την έκδοση της Ιστορίας της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, η οποία κυκλοφόρησε και στα Ελληνικά. Επίσης, στην Ιταλία εξέδωσε κείμενα που ο ίδιος ανακάλυψε μετά από μεγάλη έρευνα, όπως το παλαιότερο κείμενο του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου («Ο διάλογος» του Νικολάου Σοφιανού), ενώ εξέδωσε και μεταφρασμένα έργα του Κάλβου και του Ελύτη.

Σε ανακοίνωσή του για τον θάνατο του σπουδαίου νεοελληνιστή συγγραφέα Μάριο Βίττι, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Αποχαιρετούμε με θλίψη τον ιστορικό λογοτεχνίας, νεοελληνιστή, μεταφραστή, κριτικό και πανεπιστημιακό Mario Vitti, οι μελέτες του οποίου αλλά και η συζήτηση με επίκεντρο αυτές αποτελούν αναντικατάστατο μέρος της επισκόπησης της πορείας ανάπτυξης της ελληνικής λογοτεχνίας στον 20ό αιώνα.

Ως ερευνητής έφερε στο φως αθησαύριστα κείμενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, ως ιστορικός και κριτικός έγραψε δύο φορές την "Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας" καθώς και μελέτες του για τη "Γενιά του '30", την ελληνική ηθογραφία και για τους Α. Κάλβο, Γ. Σεφέρη, Οδ. Ελύτη.

Στη μακρά δημιουργική πορεία του τιμήθηκε με διδακτορικούς τίτλους από τα πανεπιστήμια Παρισιού, Θεσσαλονίκης και Κύπρου και βραβεύτηκε από την Ενωση Ελλήνων Λογοτεχνών.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».