ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο λαός πρέπει να διεκδικήσει γενικότερες λύσεις

Στην Πιερία και την Ημαθία περιόδευσε το περασμένο Σαββατοκύριακο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Τετάρτη 27 Μάρτη 2002

«Υπάρχουν μέτρα και στρατηγικές επιλογές που τρέχουν χρόνο με το χρόνο, μέσα από διαδοχικά νομοσχέδια και επιλογές, επομένως, για μας, αυτό που υπάρχει είναι ότι έχουμε μια συνολική επίθεση στα δικαιώματα του λαού, στις ελευθερίες του λαού, μια διεθνή κατάσταση που γεννά συνεχώς τον πόλεμο για την αλλαγή των συνόρων. Εχουμε λοιπόν μια συνολική πολιτική και επομένως σήμερα οι απαντήσεις δεν μπορεί να είναι επιμέρους και αποσπασματικές. Ο λαός πρέπει να διεκδικήσει γενικότερες λύσεις και να δράσει με τέτοιο τρόπο που να δημιουργήσει προϋποθέσεις ανατροπής αυτής της πολιτικής». Με αυτά τα λόγια η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, απευθύνθηκε στο λαό της Πιερίας και της Ημαθίας όπου περιόδευσε το Σαββατοκύριακο και τους κάλεσε να δυναμώσουν το αντίπαλο δέος στην κυρίαρχη νεοφιλελεύθερη πολιτική που σαρώνει δικαιώματα και κατακτήσεις.

Οι φίλοι και οπαδοί του Κόμματος, οι νεολαίοι της ΚΝΕ, τόσο στην Κατερίνη όσο και στη Βέροια, όπου μίλησε σε ανοιχτές πολιτικές συγκεντρώσεις, το βράδυ του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής αντίστοιχα, υποδέχτηκαν με συνθήματα και χειροκροτήματα την Αλ. Παπαρήγα και το κλιμάκιο στελεχών που τη συνόδευε. Η ενθουσιώδης υποδοχή συνεχίστηκε και μέσα στους χώρους της συγκέντρωσης, από τους απλούς πολίτες που αγκάλιασαν τις θέσεις του ΚΚΕ, τις προτάσεις του και υιοθέτησαν την προοπτική του Μετώπου ως τη μόνη για να βγει η χώρα από τη νεοφιλελεύθερη κατηφόρα που ακολουθεί και να ανοίξει ο δρόμος της άλλης ανάπτυξης, ο δρόμος για τη λαϊκή οικονομία και εξουσία.


«Εμείς οι κομμουνιστές πρέπει να έχουμε στο νου μας, ότι πάνω από όλα, μέσα από τις κινητοποιήσεις, τις διαδηλώσεις για το ασφαλιστικό, μέσα από τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, τις εθνικές, πρέπει να πάρουμε ακόμη μεγαλύτερη πρωτοβουλία για να διαμορφωθεί το αντίπαλο δέος σε αυτή την κατάσταση. Και αυτό το αντίπαλο δέος δεν μπορεί παρά να είναι ένα μεγάλο λαϊκό μέτωπο, σύγχρονο. Αυτό που έχει ανάγκη η εποχή μας. Ενα μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων το οποίο αντιπαλεύει τα συμφέροντα του κεφαλαίου, των μονοπωλίων, την ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων. Ενα μέτωπο που θα οργανώσει τη λαϊκή αντεπίθεση και το οποίο θα βάλει πλώρη και για τη διακυβέρνηση του τόπου μέσα από όλους τους δρόμους και τις μορφές που μπορεί αυτό να το πετύχει. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Πρέπει βήμα το βήμα, σε κάθε περιοχή, σε κάθε γειτονιά, να διαμορφώνεται αυτή η μαγιά», σημείωσε η Αλέκα Παπαρήγα υποδεικνύοντας τα καθήκοντα, ιδιαίτερα των κομμουνιστών, και τον τρόπο δράσης που πρέπει να ακολουθήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ξεκαθάρισε πως και τη μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών πρέπει να την υποτάξουν σε αυτό το στόχο.

Καταιγίδα αντιλαϊκών μέτρων

Απευθυνόμενη στο λαό, προειδοποίησε: «Ερχεται καταιγίδα αντιλαϊκών μέτρων. Δεν πάει άλλο. Και εδώ πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του ο καθένας. Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε για να δημιουργηθούν τα αντίβαρα, το αντίπαλο δέος στη σημερινή κατάσταση, η οποία σημειωτέον περιλαμβάνει και τον πόλεμο».

Και σημείωσε: «Τώρα, ύστερα από μια δεκαετία άγριας νεοφιλελεύθερης επίθεσης, που θα γίνει πιο άγρια τα επόμενα χρόνια, πρέπει πια στις σύγχρονες συνθήκες να συντομεύσει αυτό το διάλειμμα του μπερδέματος, της μοιρολατρίας, του να δούμε τι μπορεί να γίνει, τις ελπίδας ότι τα πράγματα έφτασαν σε ένα πάτο και δεν πάει παρακάτω. Να βγουν ορισμένα πολιτικά συμπεράσματα και να οργανώσουμε μαζί αυτό που λέμε: την αντεπίθεση, την αντίστροφη μέτρηση.

Σήμερα πρέπει στη συνείδησή σου να καταδικάσεις τη συνολική πολιτική που ακολουθείται. Να καταλάβει ο ελληνικός λαός ότι η Ελλάδα έχει δυνατότητες μιας ανάπτυξης υπέρ του λαού. Εχει και πλουτοπαραγωγικές πηγές, ορυκτό πλούτο, βιομηχανία που όμως ανήκει στα χέρια λίγων. Ο ελληνικός λαός πρέπει να απεγκλωβιστεί από τη λογική ότι θα είμαι ή με το ένα ή με το άλλο κόμμα ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ. Από τη λογική της ευχής για το μικρότερο κακό».

«Το ζητούμενο για μας, - πρόσθεσε η Αλέκα Παπαρήγα - είναι τα φύτρα και τις μορφές συσπείρωσης να τις απλώσουμε παντού, με κάθε ευκαιρία. Να τις αναπτύξουμε ακόμη πιο πολύ για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις να υπάρξει συσπείρωση σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, που θα είναι σοβαρή, φερέγγυα, που θα έχει διαχωριστική γραμμή απέναντι στις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και που θα αντιστρατεύεται τις επιλογές που συμφέρουν το μεγάλο κεφάλαιο και την ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων και θα βάλει ορίζοντα προοπτικής μιας άλλης λαϊκής διακυβέρνησης, της εξουσίας. Κίνημα που δεν έχει ορίζοντα τη ρήξη θα ενσωματωθεί και θα παίξει εντός των τειχών της κυρίαρχης πολιτικής».

Το ίδιο πακέτο μέτρων στο ασφαλιστικό

Αναφερόμενη στο ασφαλιστικό, η Αλέκα Παπαρήγα, ξεκαθάρισε πως το πακέτο μέτρων που θέλει να περάσει η κυβέρνηση είναι το ίδιο που επιχείρησε να προωθήσει πέρσι, απλά πιο καλοδουλεμένο. Εξυπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου και αποβλέπει να κάνει πιο φθηνή την εργατική δύναμη. «Προωθεί τη μερική απασχόληση, τη μειωμένη σύνταξη, μερικές παροχές υγείας και, το κυριότερο, ανοίγει το πεδίο για να δράσει το ιδιωτικό κεφάλαιο. Δεν είναι μόνο ότι πετσοκόβουν τις παροχές στους εργαζόμενους. Δημιουργούν μηχανισμούς ώστε ο εργαζόμενος να προσφεύγει στον ιδιώτη, είτε για να συμπληρώσει τη σύνταξη, είτε για να συμπληρώσει τις παροχές υγείας».

Θύμισε πως πέρσι, κάτω από τις μεγάλες κινητοποιήσεις, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει πίσω τα μέτρα. Αλλά όμως σημείωσε πως οι αγώνες δεν έπρεπε να σταματήσουν, διότι η προσπάθεια της κυβέρνησης θα επαναλαμβανόταν. «Ηταν μια μεγάλη ευκαιρία επί ένα χρόνο να γίνεται συνεχής ενημέρωση στους χώρους δουλιάς, να υπάρχουν επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο δουλιάς. Να δημιουργηθούν επιτροπές από κοινού με τους μικρομεσαίους και την αγροτιά, με τα άλλα κινήματα, γιατί το ασφαλιστικό αφορά όλους. Να γίνει η Ελλάδα ένα εργαστήριο ενημέρωσης και παρέμβασης».

Αναφερόμενη στην πρακτική των άλλων κομμάτων και των ηγεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος, κατήγγειλε πως ουσιαστικά καθησύχασαν το λαό, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος. «Ο εργαζόμενος πρέπει να πάρει υπόψη το εξής: με ανατρεπόμενες εργασιακές σχέσεις, και αυτά τα μέτρα που προτείνουν, όχι στα 65 ούτε στα 67 δε θα μπορεί να πάρει σύνταξη. Στην Ιταλία το όριο έχει φτάσει έως τα 71. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να παραπλανηθούν. Πρέπει να απορρίψουν συνολικά τα μέτρα», κατέληξε και κάλεσε το λαό να στηρίξει μαζικά την απεργιακή κινητοποίηση στις 3 του Απρίλη, την πρώτη αξιοσημείωτη μάχη σε αυτή την καινούρια φάση για το ασφαλιστικό, απέναντι στα κυβερνητικά μέτρα.

Παρουσιάζοντας τις θέσεις του Κόμματος για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές η Αλ. Παπαρήγα κάλεσε σε καταδίκη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και σε πρώτο και σε δεύτερο γύρο

«Και στις μικρές και στις μεγάλες μάχες πρέπει να κρίνονται συνολικά οι πολιτικές. Η πολιτική που συνδέεται με την ΤΑ είναι εξίσου νεοφιλελεύθερη με τη γενικότερη πολιτική» είπε και πρόσθεσε: «Δεν είναι μια ευκαιρία η μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών να διαμορφώσεις μια συσπείρωση ριζοσπαστικών λαϊκών δυνάμεων, κομμουνιστών και άλλων, που να δώσει αυτή τη σκληρή μάχη μέσα από την οποία καταξιώνεται αυτό που λέμε ο άλλος πόλος; Εμείς το λέμε καθαρά. Υποτάσσουμε τη μάχη των δημοτικών εκλογών στην αναγκαιότητα διαμόρφωσης αυτού του ριζοσπαστικού πόλου».

Και η Αλ. Παπαρήγα κατέληξε: «Εμείς τα πάντα τα υποτάσσουμε στην οικοδόμηση του Μετώπου και έτσι βλέπουμε τις δημοτικές - νομαρχιακές εκλογές. Θα ήταν εύκολο για μας να πάμε να κρυφτούμε πίσω από τοπικές συμφωνίες αλλού με το ΠΑΣΟΚ, αλλού με τη ΝΔ, αλλού με τα μικρότερα κόμματα, να βγάλουμε δημοτικούς συμβούλους και μερικούς δημάρχους παραπάνω. Την άλλη μέρα όμως; Θα ήσουν αλυσοδεμένος και αντί να βοηθήσεις τον κόσμο να δώσει μια μάχη κόντρα σε αυτά τα κόμματα, θα τους έχεις κάνει να είναι ελαστικοί και ανεκτικοί και έτσι να περνάνε τα ασφαλιστικά, ο ευρωστρατός, το ξεπούλημα της Κύπρου».