Eμπαιγμός το νέο μισθολόγιο για τους νοσοκομειακούς γιατρούς
Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2023

Σε απόλυτο εμπαιγμό για τους νοσοκομειακούς γιατρούς εξελίσσεται το νέο μισθολόγιο που αποφασίστηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και τώρα, τέλη Φλεβάρη, ελάχιστα είναι τα νοσοκομεία στα οποία έχουν δοθεί οι πολυδιαφημισμένες αυξήσεις, με την Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών να τονίζει ότι αυτές όπως φαίνεται θα δοθούν για τους μόνιμους γιατρούς και τους αγροτικούς με τη μισθοδοσία Μαρτίου, ενώ για τους επικουρικούς με τη μισθοδοσία Φεβρουαρίου. Οσο για τα αναλογούντα αναδρομικά, αυτά όπως φαίνεται θα δοθούν για τους μόνιμους γιατρούς και τους αγροτικούς με τη μισθοδοσία Απριλίου, ενώ για τους επικουρικούς με τη μισθοδοσία Μαρτίου. Οπως σχολιάζει η ΟΕΝΓΕ, «είναι φανερό από τις ημερομηνίες ότι ακόμα και η καταβολή των όποιων "αυξήσεων" και αναδρομικών υποτάσσεται στον πιθανό εκλογικό σχεδιασμό της κυβέρνησης. Αυτό όμως είναι το λιγότερο!

Με την έκδοση της σχετικής κυβερνητικής εγκυκλίου από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (5/1/2023) προκύπτει ότι όχι απλώς δεν πρόκειται για αναπλήρωση των μισθολογικών απωλειών των προηγούμενων ετών, αλλά ούτε καν για αναπλήρωση των εισοδηματικών απωλειών λόγω τιμάριθμου από την ψήφιση του νόμου μέχρι σήμερα. Είναι εμφανές ότι οι καθαρές αυξήσεις στους γιατρούς ΕΣΥ (αν αφαιρεθούν κρατήσεις και φόροι) είναι πολύ κάτω από 100 ευρώ τον μήνα και πριν καν τις δούμε στον λογαριασμό μας έχουν εξανεμιστεί από την ακρίβεια, τις αυξήσεις στα καύσιμα και στο ρεύμα».

Η κυβέρνηση βάζει μάλιστα μαχαίρι στα επιδόματα των αναισθησιολόγων και λοιπών γιατρών απασχολούμενων σε ΤΕΠ και ΜΕΘ, όπου με λογιστικές «αλχημείες» εξορθολογισμού και περικοπής σωρευτικής χορήγησης επιδομάτων κάποιοι από τους εργαζόμενους αυτούς θα δουν μέχρι και μειώσεις στις πραγματικές αμοιβές τους!

Χαρακτηριστικό είναι και το επίδομα «άγονων περιοχών», το οποίο και με τον παρόντα νόμο της κυβέρνησης συνεχίζει να δίνεται, όπως και με τις προηγούμενες, με βάση τους βασικούς μισθούς γιατρών ΕΣΥ του 1983 (!), με μετατροπή τους σε ευρώ, και όχι με βάση τους σημερινούς μισθούς.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί καταγγέλλουν ακόμα ότι η περιβόητη «περικοπή της εισφοράς αλληλεγγύης» ήταν η μισή αλήθεια, αφού την ίδια στιγμή εξακολουθούν να πληρώνουν «εισφορά αλληλεγγύης», και μάλιστα τη μεγαλύτερη, αυτή που επιβαρύνει την εφημεριακή αποζημίωση.

Ενώ «καμία αύξηση δεν προκύπτει στην αποζημίωση της εφημερίας, όπου εξακολουθεί η ωριαία αποζημίωση ενεργού εφημερίας να κινείται σε μονοψήφια ευρώ, σύμφωνα με το μισθολόγιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελούν ευτελισμό για το ίδιο το ιατρικό λειτούργημα», σημειώνεται από την ΟΕΝΓΕ μεταξύ άλλων στοιχείων που αποτυπώνουν την προκλητική κοροϊδία των λεγόμενων «αυξήσεων» στους νοσοκομειακούς γιατρούς.

«Είναι σαφές ότι μόνη λύση είναι ο αγώνας και η κινητοποίηση όλων μας. Ηδη αλλεπάλληλες δικαστικές αποφάσεις, που επιδικάζουν την άμεση επαναφορά των μισθολογίων μας στα προ μνημονίου επίπεδα, καταλήγουν από τις κυβερνήσεις στον κάλαθο των αχρήστων. 'Η, ακόμα χειρότερα, οδηγούν σε τερτίπια των κυβερνήσεων με υποτιθέμενα νέα ιατρικά μισθολόγια, που είναι (υπολογιζόμενου του πληθωρισμού) χειρότερα κι από τα προηγούμενα.

Μόνη επιδίωξη τόσο της σημερινής όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης είναι να ξεγελάσουν τις δικαστικές αποφάσεις, κυρίως όμως να κατευνάσουν τις αντιδράσεις, να εξαπατήσουν τους νοσοκομειακούς γιατρούς, ενώ με τον νόμο της κυβέρνησης της ΝΔ μάς καλούν να κάνουμε πλιάτσικο στις τσέπες των ασθενών μας, του φτωχού λαού, για να ενισχύσουμε το εισόδημά μας», υπογραμμίζει η ΟΕΝΓΕ και διαμηνύει: «Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Οσο κι αν προσπαθούν, δεν μας ξεγελάνε. Ούτε πρόκειται να τα παρατήσουμε. Δεν θα παραιτηθούμε από τις δίκαιες διεκδικήσεις μας.

Η απάντησή μας θα είναι στον δρόμο των κινητοποιήσεων μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, στον αγώνα για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, στο ύψος των σύγχρονων αναγκών, για την αναπλήρωση του συνόλου των απωλειών μας».