ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
«Μπλόκο» στις αντεργατικές ατομικές συμβάσεις της εργοδοσίας Σπανόπουλου
Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2023

Από την παρέμβαση του Συνδικάτου στο ναυπηγείο
Την προσπάθεια της εργοδοσίας στα Ναυπηγεία Σπανόπουλου να υπογράψουν οι εργαζόμενοι ατομικές συμβάσεις εργασίας με χειρότερους όρους μπλόκαρε το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Να σημειωθεί ότι η εργοδοσία επιχείρησε επίσης να συστήσει «Ενωση Προσώπων», το γνωστό δηλαδή εργαλείο για να επιβάλλονται μειώσεις μισθών και να παρακάμπτονται οι ΣΣΕ. Και οι δύο αυτές ενέργειές της έχουν προφανή στόχο να ξεπεραστεί ο «σκόπελος» της διαδικασίας για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μεταξύ του Συνδικάτου και της εργοδοσίας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η ατομική σύμβαση που επιχειρεί να προωθήσει η εργοδοσία δεν αναγνωρίζει ένα μεγάλο κομμάτι των αποδοχών ως μέρος του βασικού μισθού και το εμφανίζει ως «οικειοθελή παροχή», ώστε να μπορεί να το καταργεί εύκολα όποτε αυτή θέλει, ενώ δεν κάνει καμιά αναφορά στην προϋπηρεσία των εργαζομένων, σαν να ξεκινάνε να δουλεύουν από το μηδέν. Ακόμα, ως συνέχεια της σύμβασης αυτής, δόθηκε για υπογραφή ένα κείμενο με συμπληρωματικούς όρους, το οποίο θα αποτελεί τον εσωτερικό κανονισμό εργασίας της εταιρείας. Στο κείμενο ενσωματώνονται όλοι οι αντιδραστικοί νόμοι περί συγκεντρώσεων στον χώρο εργασίας, οι νόμοι περί «βίας» στον χώρο εργασίας και ποινές που προβλέπουν ακόμα και την παρακράτηση μισθού από τους εργαζόμενους.

Υστερα από καταγγελία εργαζομένων που κλήθηκαν να υπογράψουν αυτήν τη σύμβαση το Συνδικάτο παρενέβη άμεσα στην εταιρεία με αποτέλεσμα να σταματήσει η διαδικασία. Στη συνέχεια, χτες το πρωί, το Συνδικάτο πραγματοποίησε συγκέντρωση στην πύλη του ναυπηγείου στη Σαλαμίνα ενημερώνοντας τους εργαζομένους στον όμιλο για τις εξελίξεις που αφορούν και στην υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Σημειώθηκε ότι η προσπάθεια της εργοδοσίας για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων είναι μια καταχρηστική πρακτική καθώς, όπως αναφέρθηκε, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την υπογραφή ΣΣΕ μεταξύ του Συνδικάτου και της εταιρείας.

Οπως αναφέρει το Συνδικάτο, οι εργαζόμενοι έχουν δείξει και με τη συμμετοχή τους στην πρόσφατη απεργία ότι δεν είναι διατεθειμένοι να συμβιβαστούν με αυτήν την κατάσταση, στραπατσάροντας έτσι και στην πράξη την προσπάθεια της εταιρείας να φτιάξει ένωση προσώπων που θα καταστρατηγεί τα δικαιώματά τους.