ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ»
Τέρμα στις φιέστες, ενίσχυση του νοσοκομείου εδώ και τώρα

Με κινητοποίηση «υποδέχθηκαν» τον πρωθυπουργό χτες

Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2023

Αγωνιστική υποδοχή επιφύλαξαν οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού» στην κυβέρνηση και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, που χτες εμφανίστηκε στο νοσοκομείο για μια ακόμα φιέστα. Και «αναγνωρίζοντας την τριετή σκληρή μάχη» των υγειονομικών, η κυβέρνηση παρέταξε τις κλούβες των ΜΑΤ και αστυνομικές δυνάμεις, ώστε να ...προστατευτεί κατά την απονομή των «τιμητικών βραβείων στο ΕΣΥ». Μάλιστα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ο Κυρ. Μητσοτάκης μπήκαν στο νοσοκομείο από τις πλαϊνές πόρτες, μπας και αποφύγουν τους εργαζόμενους που στο μεταξύ σύσσωμοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από πολύπαθο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, διαδηλώνοντας τα αιτήματά τους.

«Τέρμα στις φιέστες και στην κοροϊδία. Παλεύουμε για δημόσια και δωρεάν Υγεία», «τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις, δώστε κρατικές χρηματοδοτήσεις», απαίτησε το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου, με ασθενείς και τους συνοδούς τους να χειροκροτούν από τα παράθυρα.

«Είναι το ελάχιστο ευχαριστώ το οποίο μπορούμε να σας πούμε ως πολιτεία, για όλα όσα έχετε προσφέρει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», ήταν η προκλητική τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη, διαστρεβλώνοντας στη συνέχεια την πραγματικότητα για τα χρόνια της πανδημίας, επαναλαμβάνοντας το αφήγημα για την υποτιθέμενη έγκαιρη προμήθεια ΜΑΠ, τεστ, για τα «οφέλη» από τη μετατροπή του δημόσιου συστήματος Υγείας σε μιας νόσου, για τα κρεβάτια ΜΕΘ που άνοιξαν χωρίς ειδικευμένο προσωπικό, τις προσλήψεις γιατρών με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Υποστήριξε μάλιστα ότι σήμερα το υγειονομικό προσωπικό είναι περισσότερο, όταν χρόνο με τον χρόνο μειώνεται ο αριθμός των μόνιμων και ούτε καν αντικαθίσταται. Ανακοίνωσε «σημαντικές παρεμβάσεις στις υποδομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δίνοντας προτεραιότητα στα Κέντρα Υγείας και στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών».

«Ακούμε τις ανάγκες», ισχυρίστηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μ. Γκάγκα και στη συνέχεια ανακοίνωσε για πολλοστή φορά την πρόσληψη 800 μόνιμων γιατρών (όταν λείπουν τουλάχιστον 6.000) και το άνοιγμα της πλατφόρμας για προσλήψεις νοσηλευτών. Μίλησε «με ευγνωμοσύνη» για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη που πετιούνται από τη «Σκύλλα» των ατομικών συμβάσεων στη «Χάρυβδη» των εργολάβων, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον ιδιωτικό τομέα που βέβαια ήταν «απών» καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά «παρών» στην άντληση κερδών από τις συμπράξεις με το Δημόσιο.

«Στις σημαντικές αλλαγές στο εργασιακό πλαίσιο» στάθηκε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, επαναλαμβάνοντας τη βασική προτεραιότητα των αστικών κομμάτων για αναδιοργάνωση του συστήματος Υγείας, κάνοντας λόγο για «εκμηδενισμό των επικουρικών κλινών στον "Ευαγγελισμό"», όταν στην τελευταία εφημερία το νοσοκομείο πνιγόταν και πάλι στα φορεία.

Για όλα τα παραπάνω ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, Γιώργος Φερεντίνος, δήλωσε στον «Ριζοσπάστη»: «Από τα 127 νοσοκομεία που διαφήμισε η κυβέρνηση, να μας πουν πόσα από αυτά θα κλείσουν το επόμενο διάστημα με βάση τη χιλιομετρική απόσταση, πόσα θα γίνουν ΝΠΙΔ και πόσα θα συγχωνεύσουν; Γιατί δεν λένε κουβέντα για τα 10 νοσοκομεία που παραμένουν κλειστά μια δεκαετία, γιατί αποφεύγουν να δώσουν ποσοστά στελέχωσης ανά ειδικότητα, τι αναμονές υπάρχουν για να κλειστεί ένα ραντεβού ή ένα χειρουργείο; Πότε μας άκουσε η κυβέρνηση για τις μόνιμες προσλήψεις προσωπικού;

Οσο κι αν επιμένουν να τα βαφτίζουν επικουρικές κλίνες είναι ράντζα, και στην τελευταία εφημερία επανήλθαν γιατί παραμένει η αιτία που τα γεννά, γιατί δεν ανοίγουν ακόμη και τώρα οι 5 πνευμονολογικές κλινικές στο "Σωτηρία" που έκλεισαν επί Covid. 800 μόνιμες θέσεις γιατρών δεν αρκούν για να αντικαταστήσουν τις συνταξιοδοτήσεις και τις αποχωρήσεις ενός έτους; Για τα υπόλοιπα 30.000 κενά τι θα κάνει; Θα περιμένουμε άλλη μια τετραετία παροχολογίας;

Κάθε αύξηση στον μισθό είναι αναντίστοιχη του πληθωρισμού και της ακρίβειας, τι θα γίνει με τον 13ο και 14ο μισθό; Γιατί δεν εφαρμόζουν την απόφαση του ΣτΕ που έχει κρίνει παράνομες και αντισυνταγματικές τις περικοπές των μισθών;».