ΙΤΑΛΙΑ
Αλλη μια τραγωδία με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες

64 νεκροί, ανάμεσά τους και παιδιά, ο μέχρι τώρα απολογισμός σε ναυάγιο ανοιχτά της Καλαβρίας | Δεκάδες οι αγνοούμενοι

Τετάρτη 1 Μάρτη 2023

Copyright 2023 The Associated

Αλλη μια τραγωδία με θύματα ξεριζωμένους πρόσφυγες και μετανάστες σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στη Μεσόγειο, με ένα υπερφορτωμένο καΐκι που συνετρίβη στα βράχια των ανατολικών ακτών της Καλαβρίας στην Ιταλία, προερχόμενο από την Τουρκία. Το επικίνδυνο ταξίδι προς αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής οδήγησε στον θάνατο 64 ανθρώπους μέχρι τώρα, ανάμεσά τους και 12 παιδιά. 80 άνθρωποι βγήκαν ζωντανοί στη στεριά, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των αγνοούμενων, από 36 έως 56, καθώς σύμφωνα με τις μαρτυρίες των επιζώντων, στο ξύλινο πλοιάριο περίπου 20 μέτρων ήταν στοιβαγμένες 180 - 200 ψυχές.

Οι ξεριζωμένοι από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και την εξαθλίωση, από Αφγανιστάν, Συρία, Σομαλία κ.α., είχαν αναχωρήσει την περασμένη βδομάδα από τη Σμύρνη, με τα δουλεμπορικά κυκλώματα να δρουν ανενόχλητα, ενώ οι επιζήσαντες από την τραγωδία οδηγούνται στις γνωστές δομές - φυλακές της ΕΕ, όπως συμβαίνει και στη χώρα μας.

Με αφορμή το νέο ναυάγιο ξέσπασε και πάλι μια άκρως υποκριτική αντιπαράθεση, αυτήν τη φορά ανάμεσα στην αστική κυβέρνηση της Ιταλίας και σε αξιωματούχους της ΕΕ, με απώτερο στόχο την επιτάχυνση της ακόμα πιο κατασταλτικής μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ και της αναχαίτισης των ροών μετανάστευσης από τις ακτές της Τουρκίας και άλλων χωρών της περιοχής.

Τα συντρίμμια από το πλοιάριο στην ακτή και η περισυλλογή σορών μαρτυρούν την τραγωδία
Η ακροδεξιά κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι υποκριτικά χαρακτήρισε «εγκληματική πράξη» τη χρήση βάρκας 20 μέτρων για 200 επιβάτες, συγκαλύπτοντας και αυτή τις αιτίες της μετανάστευσης και της προσφυγιάς. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι «η κυβέρνησή μας καταβάλλει προσπάθεια να μπλοκαριστούν οι αναχωρήσεις - και μαζί τους οι τραγωδίες - και θα συνεχίσει να το κάνει, απαιτώντας καταρχάς τη μέγιστη δυνατή συνεργασία από τις χώρες καταγωγής και αναχώρησης», ενώ κατηγορούνται Ιταλοί πολιτικοί της αντιπολίτευσης «που στο παρελθόν είχαν εκθειάσει την αυταπάτη μιας μετανάστευσης χωρίς κανόνες». Παράλληλα ο Ιταλός Πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, σε μία πιο «στρογγυλεμένη» ανακοίνωση, ζήτησε «να απαλειφθούν οι αιτίες των μεταναστευτικών ρευμάτων, όπως οι πόλεμοι, η φτώχεια, οι διωγμοί, η τρομοκρατία και οι συνέπειες των κλιματικών αλλαγών».

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζήτησε να επιταχυνθεί η μεταρρύθμιση του δικαιώματος ασύλου στην ΕΕ, όπως και οι προσπάθειες για το Σχέδιο Δράσης για την Κεντρική Μεσόγειο.

Σε ό,τι αφορά το δουλεμπορικό σκάφος, οι ιταλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ένας Τούρκος και δύο Πακιστανοί που συνελήφθησαν είναι αυτοί που έβαλαν τους μετανάστες στο σκάφος με προορισμό την Ιταλία, παρά την κακοκαιρία, παίρνοντας σύμφωνα με μαρτυρίες ακόμα και 8.000 ευρώ για κάθε άτομο.