Συγκινητικές στιγμές αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα
Πέμπτη 2 Μάρτη 2023

Συγκλονιστική η ανταπόκριση του λαού για εθελοντική αιμοδοσία στη Λάρισα
Από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας στα Τέμπη καταγράφηκαν συγκινητικές στιγμές αλληλεγγύης στους δεκάδες τραυματίες, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό.

Ετσι, φοιτητικοί σύλλογοι, εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς οργάνωσαν εθελοντικές αιμοδοσίες, όπου ανταποκρίθηκαν χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως νέοι σε ηλικία. Κάλεσμα συμμετοχής απηύθυνε και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Στη Λάρισα, η κεντρική πλατεία της πόλης γέμισε από εκατοντάδες εργαζομένους και φοιτητές που προσήλθαν ακόμα και από τα γύρω χωριά για να δώσουν αίμα. Παράλληλα οι φοιτητές του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου τους, δήλωσαν ότι οι τελειόφοιτοι του Τμήματος βρίσκονται στη διάθεση των δύο νοσοκομείων της πόλης ώστε να βοηθήσουν στην περίθαλψη των τραυματιών.

Αιμοδοσίες πραγματοποιήθηκαν σε μια σειρά πόλεις της Θεσσαλίας, καθώς επίσης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Ιωάννινα, Λαμία και αλλού.

Κάλεσμα στους εργαζόμενους να προσέλθουν στις υπηρεσίες αιμοδοσίας όλων των νοσοκομείων της χώρας για εθελοντική αιμοδοσία απευθύνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), εκφράζοντας παράλληλα την υποστήριξή της στους εργαζόμενους των δύο νοσοκομείων της Λάρισας και άλλων νοσοκομείων (Κατερίνης και Θεσσαλονίκης) που από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας βρίσκονται στις θέσεις τους και δίνουν αγώνα για την περίθαλψη των τραυματιών.


Eurokinissi

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ καλεί όλα τα εργατικά σωματεία, όλους τους εργαζόμενους της πόλης, να ανταποκριθούν άμεσα στο κάλεσμα για αιμοδοσία στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, Δευτέρα με Παρασκευή 8.30 π.μ. - 1.30 μ.μ.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης καλεί τα μέλη του να προσέλθουν για εθελοντική αιμοδοσία στην Τράπεζα Αίματος του Συλλόγου στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Νάουσας καλεί τον λαό της πόλης να προσέλθει μαζικά στα Νοσοκομεία Νάουσας και Βέροιας για αιμοδοσία.

Στην Κρήτη, το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ καλεί σε αιμοδοσία καθημερινά στη μονάδα του νοσοκομείου, 8.30 π.μ. - 2 μ.μ. και 4.30 μ.μ. - 8 μ.μ. Επίσης, σε κινητή μονάδα στην πλατεία Ελευθερίας, Τρίτη - Πέμπτη 5 μ.μ. - 8 μ.μ. και Σάββατο 10 π.μ. - 2 μ.μ.

Στην Κοζάνη, στο Μαμάτσειο ΓΝ, 1.30 μ.μ. - 3 μ.μ.

Εργατικά σωματεία και φορείς του Εβρου καλούν σε συμμετοχή στις αιμοδοσίες που γίνονται στα Νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης και Διδυμότειχου.

Οδύνη και οργή για το έγκλημα

Στο μεταξύ, την οδύνη τους για τις απώλειες δεκάδων ζωών εκφράζουν με ανακοινώσεις τους συνδικαλιστικές οργανώσεις και μια σειρά μαζικοί φορείς.

«Πρόκειται για προδιαγεγραμμένο έγκλημα», αναφέρει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και υπενθυμίζει τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις των συνδικάτων.

Το ΔΣ της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) απαιτεί να μη συγκαλυφθεί καμία από τις αιτίες του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη. «Οι ζωές μας, οι ζωές των παιδιών που χάθηκαν, οι ζωές και των δικών μας παιδιών ΑΞΙΖΟΥΝ! Δεν σας ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΜΕ άλλο να παίζετε μαζί τους! Και η ασφάλεια στις μετακινήσεις μας είναι αδιαπραγμάτευτη. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια και στις σχολικές εκδρομές», τονίζει η ΑΣΓΜΕ.