ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Προετοιμασίες για εκπαίδευση Ουκρανών σε ΝΑΤΟικά μαχητικά

...ενώ η «Rheinmetall» προωθεί την παραγωγή βαρέων αρμάτων μάχης «Leopard» και «Panther» σε ουκρανικό έδαφος

Τρίτη 7 Μάρτη 2023

Copyright 2023 The Associated

Η «Rheinmetall» διαπραγματεύεται το άνοιγμα εργοστασίου για την παραγωγή τανκς στην Ουκρανία
Σε κινήσεις πολιτικής και οικονομικής πίεσης της Ρωσίας ακόμη και μετά τον πόλεμο προχωρά η ΕΕ, «βλέποντας μακριά» σχετικά με την εξέλιξη της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία και την Ανατολική Ευρώπη.

Μαζί με τα παρασκηνιακά παζάρια για ενδεχόμενες «ειρηνευτικές» διαπραγματεύσεις, τις συζητήσεις για ντε φάκτο ΝΑΤΟικό ουκρανικό έδαφος με σύγχρονους δυτικούς εξοπλισμούς, προωθούνται σχέδια προκειμένου η Ρωσία να «λογοδοτήσει» για εγκλήματα πολέμου, ένας από τους όρους που θέτει το Κίεβο για «συμφωνία ειρήνης».

Σε αυτό το πλαίσιο, η υπό ευρωατλαντική σκέπη διάσκεψη «Μαζί για τη δικαιοσύνη», που διεξήχθη στην ουκρανική πόλη Λβιβ το περασμένο Σαββατοκύριακο, κατέληξε σε συμφωνία για τη δημιουργία ενός νέου Διεθνούς Κέντρου για τη Δίωξη του Εγκλήματος της Επίθεσης (ICPA). Το εν λόγω Κέντρο, που θα αποτελεί έναν ακόμα μοχλό πίεσης κατά της Ρωσίας, θα εδρεύει στο κτίριο του Οργανισμού της ΕΕ για τη Συνεργασία στον Τομέα της Ποινικής Δικαιοσύνης (Eurojust), στη Χάγη.

Η Ρωσία και ο Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, πρέπει να λογοδοτήσουν για τα τρομερά εγκλήματα εναντίον της Ουκρανίας, είπε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφέροντας «βασανιστήρια, κακομεταχείριση, σεξουαλική βία και συνοπτικές εκτελέσεις». «Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να οδηγηθούν οι δράστες στη Δικαιοσύνη», πρόσθεσε, και η ΕΕ υποστηρίζει τον ρόλο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) σε αυτό.

Η ίδια διευκρίνισε ότι πρέπει να υπάρξει ένα ξεχωριστό δικαστήριο για τη δίωξη του εγκλήματος της επίθεσης που διέπραξε η Ρωσία.

Δεδομένου ότι η Ρωσία δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του ICC, το δικαστήριο δεν μπορεί να αναλάβει δράση για εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τη χώρα, ανέφερε η Κομισιόν. Ως εκ τούτου, διάφορες άλλες επιλογές είναι υπό συζήτηση. Το ICPA είναι ένα πρώτο βήμα σε αυτήν τη διαδικασία προκειμένου να ασφαλίσει τα στοιχεία για μελλοντικές δίκες, ανέφερε η Επιτροπή.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, δήλωσε ότι το κεντρικό ζήτημα είναι οι ευθύνες της Ρωσίας και της ηγεσίας της για την επίθεση και τον τρόμο εναντίον της Ουκρανίας.

Νωρίτερα η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρ. Μέτσολα, συναντήθηκε στο Λβιβ με τον Ουκρανό Πρόεδρο και τον πρόεδρο της ουκρανικής Βουλής, Ρ. Στεφαντσούκ, και συνομίλησαν για την «ειρηνευτική φόρμουλα» που πρότεινε το Κίεβο και τις προοπτικές μιας «ειρηνευτικής» συνόδου κορυφής με ευρεία συμμετοχή των χωρών του παγκόσμιου νότου. Επιπλέον, ο Ουκρανός Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ΕΕ, στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας.

Στη διάσκεψη στο Λβιβ συμμετείχε επίσης ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Μ. Γκάρλαντ, επαναλαμβάνοντας ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να κάνουν τη Ρωσία να λογοδοτήσει «για τα εγκλήματα που διέπραξε κατά την άδικη και απρόκλητη εισβολή της εναντίον μιας γειτονικής, κυρίαρχης χώρας».

ΗΠΑ: Προκαταρκτικές κινήσεις για εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων σε F-16

Οι ΗΠΑ συνεργάζονται με Ουκρανούς πιλότους που εκπαιδεύονται στις ΗΠΑ για να καθορίσουν πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να τους εκπαιδεύσουν να πετούν με μαχητικά αεροσκάφη F-16, ανέφεραν στο CNN τρεις πηγές.

Με αυτόν τον στόχο, δύο Ουκρανοί πιλότοι βρίσκονται ήδη σε στρατιωτική βάση στο Tuscon της Αριζόνας και δοκιμάζονται οι δεξιότητές τους σε προσομοιωτές πτήσης. Σύμφωνα με το NBC, για την ώρα έχει εγκριθεί η αντίστοιχη εκπαίδευση μέχρι και 10 πιλότων.

Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι πρόκειται για «μια δράση εξοικείωσης», την οποία χαρακτήρισε «δραστηριότητα ρουτίνας», μέρος της στρατιωτικής συνεργασίας με την Ουκρανία. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχουν εξελίξεις σχετικά με την αποστολή F-16 στην Ουκρανία», κάτι που επίσημα η Ουάσιγκτον φέρεται προς το παρόν να απορρίπτει.

Αντίστοιχα η γερμανική εφημερίδα «Bild» αναφέρει ότι παρόμοια προγράμματα για τη βελτίωση των δεξιοτήτων των Ουκρανών πιλότων, όπως και για τη βελτίωση στις δυνατότητες παροχής συμβουλών στην ουκρανική αεροπορία, έχουν ήδη υπάρξει από άλλους «συμμάχους» στο ΝΑΤΟ.

«Rheinmetall»: Θέλει να ανοίξει εργοστάσιο για τανκς στην Ουκρανία

Η γερμανική εταιρεία κατασκευής όπλων «Rheinmetall», η οποία παράγει το άρμα μάχης «Leopard» μεταξύ άλλων βαρέων όπλων, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία για να ανοίξει εργοστάσιο αρμάτων μάχης εκεί, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος, Αρμ. Πάπεργκερ, στη γερμανική εφημερίδα «Rheinische Post».

Ενα τέτοιο εργοστάσιο θα κόστιζε περίπου 200 εκατ. ευρώ και θα μπορούσε να κατασκευάζει περίπου 400 άρματα μάχης ετησίως, όπως και μια νέα έκδοση του πλήρως ψηφιοποιημένου άρματος μάχης «Panther». Εκτίμησε ότι η Ουκρανία χρειάζεται 600 έως 800 τανκς για να νικήσει τη Ρωσία.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι συστήματα αεράμυνας θα μπορούσαν να υπάρχουν για την προστασία μιας τέτοιας εγκατάστασης.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμ. Μεντβέντεφ, αντέδρασε επιθετικά και σαρκαστικά στην πρόθεση της «Rheinmetall», απειλώντας πως ρωσικοί πύραυλοι θα το καταστρέψουν.

Στο μεταξύ, σχετικά με την Κίνα, η πρόεδρος της Κομισιόν αναγνώρισε ότι η ΕΕ «δεν έχει δει αποδείξεις μέχρι σήμερα» από πλευράς των ΗΠΑ που θα τεκμηρίωναν ότι η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει στη Ρωσία όπλα προς χρήση στον πόλεμο στην Ουκρανία. Υπογράμμισε ότι η ΕΕ παρακολουθεί τη σχέση της Κίνας και της Ρωσίας «καθημερινά».

ΗΠΑ και ΕΕ «ανταγωνίζονται» στον εξοπλισμό της Ουκρανίας

Οι ΗΠΑ και η Γερμανία προχωρούν μαζί σε ό,τι αφορά το θέμα της Ουκρανίας και ισχυροποιούν τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, υποδεχόμενος στον Λευκό Οίκο τον Γερμανό καγκελάριο, Ολαφ Σολτς.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας είπε από την πλευρά του ότι είναι πολύ σημαντικό να στείλουν οι δύο χώρες ένα μήνυμα πως οι σύμμαχοι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία.

Παράλληλα με την επίσκεψη του Σολτς, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ένα νέο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία ύψους 400 εκατ. δολαρίων. Περισσότερα από 100 δισ. δολάρια οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας συνολικά έχουν εγκριθεί από την κυβέρνηση Μπάιντεν για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος δωρητής της Ουκρανίας εντός της ΕΕ με 15 δισ. δολάρια.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ φαίνεται να ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος μπορεί να στείλει περισσότερα όπλα στην Ουκρανία, επισήμανε χτες ο ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας, Π. Σιγιάρτο, εκφράζοντας ακόμη μια φορά την αντίθεση της Βουδαπέστης στον εξοπλισμό της Ουκρανίας.

Μια ακόμη εστία έντασης στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας

Στο μεταξύ, ο Σιγιάρτο ανέδειξε το ζήτημα των κατοίκων ουγγρικής καταγωγής που ζουν στα δυτικά της Ουκρανίας, στην Υπερκαρπαθία. Οπως είπε, η Ουγγαρία διεξάγει τώρα τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική επιχείρηση στην ιστορία της για να βοηθήσει τους Ουκρανούς πρόσφυγες, αλλά η ουγγρική μειονότητα στην υποκαρπάθια περιοχή της Ουκρανίας «υπόκειται σε παρενοχλήσεις και προκλήσεις».

«Τα σχολεία για την ουγγρική μειονότητα στην Ουκρανία θα παραμείνουν κλειστά από τον Σεπτέμβριο» και οι κάτοικοι της Υπερκαρπαθίας «θα στερηθούν την ευκαιρία να αποφοιτήσουν από γυμνάσιο ή πανεπιστήμιο που έχει μαθήματα στη μητρική τους γλώσσα», ανέφερε.

Το θέμα της καταπίεσης εθνικών μειονοτήτων στην Ουκρανία έφερε πριν από βδομάδες ο Ούγγρος ΥΠΕΞ στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ενδεχόμενη «προδοσία» καταγγέλλει ο επικεφαλής της «Wagner»

Καθώς οι ρωσικές δυνάμεις μάχονται για την πόλη Μπαχμούτ (Αρτιόμοφσκ) στο Ντονέτσκ, ο επικεφαλής της μισθοφορικής εταιρείας «Wagner» δήλωσε εκ νέου ότι δεν λαμβάνει από τη Μόσχα τα απαραίτητα πυρομαχικά που χρειάζεται για να αποκτήσουν τον έλεγχο της πόλης. Ο Γ. Πριγκόζιν ανέφερε ότι έστειλε επιστολή στους κορυφαίους του στρατού αλλά τα περισσότερα πυρομαχικά δεν είχαν αποσταλεί, προτού αφήσει να υπονοηθεί ότι θα μπορούσε η ενέργεια αυτή να ήταν σκόπιμη.

Ο Γ. Πριγκόζιν χαρακτήρισε την καθυστέρηση αυτή «συνηθισμένη γραφειοκρατία ή προδοσία», σχόλιο που αποτυπώνει για ακόμα μια φορά τεταμένες σχέσεις μεταξύ «Wagner» και Μόσχας.

Προειδοποίησε πως αν οι δυνάμεις της «Wagner» αναγκαστούν σε υποχώρηση, το σύνολο του μετώπου θα καταρρεύσει.

«Οδυνηρή και δύσκολη» μάχη εναντίον των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή του Ντονμπάς, όπου βρίσκεται και η Μπαχμούτ, δίνει ο ουκρανικός στρατός, σύμφωνα με τον Ζελένσκι, λέγοντας ότι σε ένα 24ωρο αποκρούστηκαν «περισσότερες από 130 επιθέσεις του εχθρού» σε πολλά σημεία του μετώπου.

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λ. Οστιν, ισχυρίστηκε ότι η Μπαχμούτ έχει περισσότερο συμβολική παρά επιχειρησιακή σημασία και η πτώση της δεν θα σήμαινε απαραίτητα ότι η Ρωσία έχει ανακτήσει την πρωτοβουλία στον πόλεμο.

Παράλληλα η Μόσχα προχωρά στην εδραίωση της εξουσίας της στις περιοχές που έχει καταλάβει και προσαρτήσει. Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σ. Σόιγκου, επισκέφθηκε χτες τη Μαριούπολη για να επιθεωρήσει εργασίες ανοικοδόμησης. Νωρίτερα είχε βρεθεί σε επιχειρησιακό κέντρο στην Μπαχμούτ.

Στον Σόιγκου παρουσιάστηκε επίσης έκθεση για την κατασκευή σημαντικού υδραγωγείου που θα συνδέει το Ντονέτσκ με τη ρωσική περιφέρεια Ροστόφ.