ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΟΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
Να αποσυρθεί τώρα, απαίτησε το ΚΚΕ, όχι στα νοσοκομεία - επιχειρήσεις
Τετάρτη 8 Μάρτη 2023

Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής βρίσκεται από χθες το κατάπτυστο νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του μοναδικού δημόσιου Παιδοογκολογικου Κέντρου της χώρας, με τίτλο «Σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία Ογκολογικό Κέντρο Παίδων "Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ"». Υπενθυμίζεται ότι με το νομοσχέδιο αυτό, ουσιαστικά το ίδρυμα που κατονομάζεται και στον τίτλο του παίρνει πίσω τη δωρεά που είχε κάνει πριν από χρόνια στο Δημόσιο, και μαζί με αυτή παίρνει και τμήματα από τα δημόσια παιδιατρικά νοσοκομεία για να φτιαχτεί το νέο «ιδιωτικού δικαίου» παιδοογκολογικό.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου απαίτησε το ΚΚΕ, με τον ειδικό αγορητή του Κόμματος Γιώργο Λαμπρούλη να επισημαίνει ότι «η νομική μορφή που επιλέγεται, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχων πολιτικών που εφαρμόστηκαν και από την προηγούμενη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και της ΝΔ και φυσικά "ακουμπάει" πάνω στην πολιτική που εφαρμόζεται και διαμορφώνει τις δημόσιες Μονάδες Υγείας ως αυτοχρηματοδοτούμενες οικονομικές μονάδες».

Δηλαδή πρόκειται για μονάδες που «θα λειτουργούν με τους κανόνες της επιχειρηματικότητας και με πλήρη εμπορευματοποίηση των εργασιών τους. Αυτό εξάλλου υπαγορεύεται από τη βασική πολιτική κατεύθυνση όλων των αστικών κομμάτων για τον δραστικό περιορισμό της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων Μονάδων Υγείας. Προκειμένου λοιπόν να είναι βιώσιμες, θα πρέπει αφενός μεν να περιορίζουν τις δαπάνες λειτουργίας τους, στη βάση κόστους - οφέλους, αφετέρου να επιδιώκουν την αύξηση των εσόδων τους από τις παντός είδους πωλήσεις των εργασιών τους».

Η κατεύθυνση αυτή, τόνισε, έχει ως συνέπεια και «τη μείωση του κόστους εργασίας, δηλαδή λιγότερο και πιο "ευέλικτο" εργατικό και επιστημονικό δυναμικό. Ελαστικά εργαζόμενοι, "ευέλικτος" χρόνος εργασίας, διεύρυνση των εργασιών που αποφέρουν έσοδα - δείτε απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία - είτε άμεσα είτε και εξολοκλήρου από την πληρωμή των ασθενών. Επιλογή, επίσης, ανάπτυξης αυτών των τμημάτων εργαστηρίων που υπόσχονται ή που θα αυξάνουν τα έσοδά τους και, ταυτόχρονα, υποβάθμιση αυτών που με τα ίδια κριτήρια δεν αξιολογούνται ως παραγωγικά».

Με δυο λόγια, αυτό που προωθείται με το νομοσχέδιο είναι η «επιτάχυνση της προσαρμογής του δημόσιου χαρακτήρα των νοσοκομείων στους κανόνες της επιχειρηματικότητας και της εμπορευματοποίησης των εργασιών τους».

Απαντώντας στον υπουργό Υγείας και συνολικά στην κυβέρνηση, που λένε ότι αυτή η μορφή ισχύει παντού στην ΕΕ και σε όλο τον κόσμο, ο Γ. Λαμπρούλης επεσήμανε πως αυτό που δεν λένε είναι ότι σε αρκετά κράτη καταργήθηκαν ολόκληρα νοσοκομεία γιατί δεν έφερναν έσοδα. Το ίδιο άλλωστε - θύμισε - συμβαίνει και στην Ελλάδα, με νοσοκομεία να οδηγούνται σε συγχώνευση και κλείσιμο με δικαιολογία τη χαμηλή πληρότητα. Την πολιτική αυτή την πλήρωσε ακριβά ο λαός, με θανατηφόρες επιπτώσεις την περίοδο της πανδημίας.

Εξάλλου, συνέχισε, η τωρινή μετατροπή σε ΝΠΙΔ έρχεται να προστεθεί στη μετατροπή του Νοσοκομείου Σαντορίνης σε ανώνυμη εταιρεία από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στα Νοσοκομεία «Παπαγεωργίου», Ωνάσειο κ.ά., αποδεικνύοντας ότι συστηματικά επεκτείνεται αυτή η νομική μορφή.

Οσο για τον κυβερνητικό ισχυρισμό ότι το Δημόσιο θα έχει την πλειοψηφία και τον έλεγχο του Ογκολογικού Κέντρου και το «κοινωφελές ίδρυμα» τη μειοψηφία, ο Γ. Λαμπρούλης ανέδειξε ότι πρόκειται για κοροϊδία, γιατί από κοινού θα ελέγχουν αν το Κέντρο συμμορφώνεται με τους στόχους της κερδοφορίας.

Κλείνοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ χαρακτήρισε «αδίστακτους» την κυβέρνηση και το ίδρυμα, που αξιοποιούν τον ευαίσθητο τομέα του παιδικού καρκίνου προκειμένου να αποκτήσουν άλλοθι για την πολιτική τους.