ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Νέες μεγαλειώδεις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Πάνω από 260 πόλεις γέμισαν με απεργούς διαδηλωτές κατά των νέων αντιασφαλιστικών ανατροπών

Τετάρτη 8 Μάρτη 2023

Γκρενόμπλ
Νέα 24ωρη απεργία σε πάρα πολλούς κλάδους και μαζικές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα πραγματοποίησαν χθες οι εργαζόμενοι στη Γαλλία, συνεχίζοντας με νέα ορμή τον αγώνα ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μακρόν.

Πάνω από 260 πόλεις όλης της γαλλικής επικράτειας γέμισαν με διαδηλωτές, οι οποίοι απαίτησαν να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο που αυξάνει τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 και προϋποθέτει 43 χρόνια δουλειάς για την κατοχύρωση δικαιώματος σε πλήρη σύνταξη. Ουσιαστικά επιβάλλει δουλειά μέχρι τον τάφο, αν αναλογιστεί κανείς πόσο έχουν επεκταθεί η ελαστική και η περιστασιακή απασχόληση, αλλά και τη φθορά που συνεπάγεται η διαρκής επιδείνωση του εργασιακού περιβάλλοντος.

Η απεργιακή μάχη ξεκίνησε από προχθές το βράδυ, με ομάδες περιφρούρησης που στήθηκαν σε μεγάλες μονάδες παραγωγής, διυλιστήρια, εργοστάσια, λιμάνια κ.λπ.

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονταν μέχρι αργά χθες το απόγευμα σε πολλές πόλεις και η καταγραφή της συμμετοχής στην ίδια την απεργία συνεχιζόταν, με τις πρώτες πληροφορίες να επιβεβαιώνουν τη μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων σε κλάδους όπως Χημική Βιομηχανία, Μεταφορές, Λιμάνια, Ενέργεια, Καθαριότητα και Εμπόριο.

Στο Παρίσι οι διαδηλωτές υπολογίζεται ότι ξεπέρασαν τις 700.000, ενώ στη Μασσαλία το Εργατικό Κέντρο έκανε λόγο για συμμετοχή - ρεκόρ απεργών στη διαδήλωση, με 245.000 κόσμου στον δρόμο.

Παρίσι
Ξεχώρισαν επίσης η μαζικότητα και ο παλμός των κινητοποιήσεων σε περιοχές όπως η Νορμανδία, τα λιμάνια και τα διυλιστήρια στην Μπους ντι Ρον (προάστια της Μασσαλίας), καθώς και σε βιομηχανικά κέντρα όπως η Χάβρη (ένα από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά λιμάνια που βρέχει ο Ατλαντικός), η περιοχή του Σεν Ναζέρ (ναυπηγεία) κ.λπ. Μεγάλες ήταν οι διαδηλώσεις και σε Σατορουά, Ανγκουλέμ, Γκρενόμπλ, Ρουέν, Λοριάν, Σεντ Ετιέν, Λιόν, Κλερμόν, Ναντ, Βαλενσιέν κ.α.

Σε διάφορους κλάδους υπάρχουν ήδη αποφάσεις για συνέχιση με νέα 24ωρη απεργία σήμερα, αλλά και την υπόλοιπη βδομάδα, ενώ προχωρούν συσκέψεις και πρωτοβουλίες συντονισμού αγωνιστικών Ομοσπονδιών και Συνδικάτων.

Σε αναρτήσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων σημειωνόταν χτες: «Να θυμηθούμε ότι είναι οι εργαζόμενοι αυτοί που παράγουν τον πλούτο αυτής της χώρας. Να περάσουν οι ανάγκες μας μπροστά από τα κέρδη των μετόχων. Να θυμηθούμε ότι όλη η χώρα στηρίζει τη συνέχιση της απεργίας. Το 93% των σημερινών μισθωτών απορρίπτουν τη μεταρρύθμιση (...) Να θυμηθούμε ότι ο φόβος πρέπει να αλλάξει στρατόπεδο: Το καθεστώς Μακρόν, η κυβέρνηση των πλουσίων και η ολιγαρχία πρέπει να πληρώσουν. Να θυμηθούμε ότι καθένας και καθεμιά πρέπει να πάρει τη θέση του σε αυτόν τον αγώνα».