Πρωτοφανείς διαδηλώσεις σε Ηπειρο, Κέρκυρα και Λευκάδα
Πέμπτη 9 Μάρτη 2023

Κέρκυρα
Χιλιάδες Ηπειρωτών ένωσαν τη φωνή τους με τα εκατομμύρια των Ελλήνων σε όλη τη χώρα. Οι απεργιακές συγκεντρώσεις των Εργατικών Κέντρων σε Γιαννενα, Αρτα και Ηγουμενίτσα αποτύπωσε τη δύναμη του λαϊκού παράγοντα. Εγινε πράξη το σύνθημα «μόνοι τους και όλοι μας». Εσπασε στην πράξη η προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει τη σιωπή, αλλά και η παρότρυνση της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως δεν είναι η ώρα της απόδοσης των ευθυνών. Πρόσθετα στην Πρέβεζα η μαζική ανταπόκριση του λαού στο κάλεσμα των εργατικών σωματείων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ακύρωσε την προσπάθεια των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου, αρνούμενοι να προκηρύξουν απεργία.

Παντού, σε όλες τις πόλεις, στην πρώτη γραμμή η ελπίδα του τόπου, η νέα γενιά. Στα Γιάννενα εκατοντάδες μαθητές έδωσαν το «παρών», οργανωμένα, με τα πανό και τα πλακάτ τους. Το πάθος και η οργή για την καταδίκη της σαπίλας αυτού του συστήματος δονούσαν την ατμόσφαιρα. «Οι ράγες της ανάπτυξης βάφτηκαν με αίμα, ποτέ δεν θα ξεχάσουμε το έγκλημα στα τρένα», βροντοφώναξαν οι μαθητές με όλη τους τη δύναμη, ενώ κατά διαστήματα φώναζαν ρυθμικά «Δολοφόνοι, δολοφόνοι...». Δίπλα τους, χιλιάδες φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με τους φοιτητικούς συλλόγους να στέλνουν μήνυμα πως «η νέα γένια δεν σας συγχωρεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή».

Γιάννενα
Στην απεργιακή συγκέντρωση ξεχώρισαν ως στιγμιότυπο τα μπλοκ των συλλόγων γονέων, οι δεκάδες μανάδες με τα καρότσια και τα παιδιά τους. Ο κύριος κορμός της συγκέντρωσης αποτελούνταν από τα δεκάδες μπλοκ των πρωτοβάθμιων σωματείων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Δίπλα τους στάθηκαν οι αυτοαπασχολούμενοι έμποροι της πόλης, όπου με κάλεσμα του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων το 90% των καταστημάτων στο εμπορικό κέντρο κατέβασε ρολά.

Ανήμερα της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας, η απεργιακή συγκέντρωση ξεκίνησε με χαιρετισμό της Τασίας Κίτσου, προέδρου του Συλλόγου Γυναικών Ιωαννίνων (ΟΓΕ), ενώ ακολούθησαν χαιρετισμοί από μαθητές, φοιτητές και την Ομοσπονδία Γονέων Δήμου Ιωαννιτών. Αμέσως μετά από τα μεγάφωνα το μεγάλο πλήθος κλήθηκε να τηρήσει ενός λεπτού σιγή, την ίδια ώρα που οικοδόμοι έριχναν από το κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου μαύρα πανιά. Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Θανάσης Νάκος, αντιπρόεδρος της διοίκησης του ΕΚ Ιωαννίνων.

Στο τέλος της απεργιακής συγκέντρωσης ο Νίκος Εξαρχος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, κάλεσε τους Γιαννιώτες σε νέα μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή στις 5.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία, με στόχο τη συνέχιση και το δυνάμωμα του αγώνα, ενώ ανακοινώθηκε η πραγματοποίηση φοιτητικού συλλαλητηρίου αύριο Παρασκευή 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

Αρτα
Αντίστοιχα μαζικές ήταν οι απεργιακές συγκεντρώσεις σε Κέρκυρα και Λευκάδα. Μάλιστα στην Κέρκυρα η συμμετοχή των μαθητών ξεπέρασε κάθε προσδοκία, ενώ το σύνθημα «η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται ούτε προσκυνά» συγκλόνισε την πλατεία της παλιάς Νομαρχίας.