ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Δυο χρόνια μετά, οι πληγές παραμένουν ανοιχτές

Οδοιπορικό του «Ριζοσπάστη» στα σεισμόπληκτα χωριά, στο πλαίσιο της περιοδείας κλιμακίου του ΚΚΕ

Σάββατο 11 Μάρτη 2023 - Κυριακή 12 Μάρτη 2023

Στιγμιότυπο από την περιοδεία
Στις 3 Μάρτη συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από τότε που ισχυρές σεισμικές δονήσεις έως και 6,3 Ρίχτερ και εκατοντάδες μετασεισμοί αναστάτωσαν τον νομό Λάρισας και την ευρύτερη περιοχή, προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε σπίτια, σχολεία, υποδομές.

Ο σεισμόπληκτος λαός, κυρίως σε Δαμάσι, χωριά του δήμου Ελασσόνας και του δήμου Φαρκαδόνας, παλεύει να επιβιώσει με το πρόσθετο βάρος που άφησαν στη ζωή του οι συνέπειες του σεισμού και η επιλεκτική ανικανότητα του κράτους για ουσιαστική προστασία και αποκατάσταση.

Αυτό που βλέπει τώρα πιο καθαρά, είναι πως έχουν γκρεμιστεί οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για «άμεση επισκευή και κατασκευή καινούριων σπιτιών», πλήρη «αποκατάσταση» των πληγέντων.

Επιβεβαιώνεται ότι το κράτος και οι κυβερνήσεις του, που αντιμετωπίζουν την προστασία του λαού ως κόστος, με στόχο να το μειώσουν ή και να απαλλαγούν από αυτό, δεν μπορεί παρά να αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο και την αποκατάστασή του από τις καταστροφές.

Τις προηγούμενες μέρες, κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Λαμπρούλη, βουλευτή του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιο στη Λάρισα, και τον Δημήτρη Αβρανά, Γραμματέα της ΤΕ Υπαίθρου Λάρισας και επίσης υποψήφιο βουλευτή του ΚΚΕ, βρέθηκαν ξανά σε σεισμόπληκτα χωριά του νομού Λάρισας και μίλησαν με τους πληγέντες. Την περιοδεία αυτή κατέγραψε ο «Ριζοσπάστης».

«Θα μείνουμε χρόνια στα κοντέινερ!»

Σαν να μην πέρασε μια μέρα από τον σεισμό
Από τα σημαντικότερα προβλήματα που παραμένουν είναι αυτό της κατασκευής των νέων σπιτιών, με εκατοντάδες ανθρώπους σε Δαμάσι, Μεσοχώρι, Αμούρι, Βλαχογιάννι, Ζάρκο και αλλού να μένουν ακόμα σε κοντέινερ, όπου «το καλοκαίρι "βράζουμε" στους 40 βαθμούς, τον χειμώνα παγώνουμε!», όπως λένε οι ίδιοι. Ταυτόχρονα, πολλοί είναι αυτοί που μένουν σε σπίτια με ζημιές που δεν επισκευάστηκαν, ακόμα και με τον φόβο ενός νέου σεισμού.

Στον οικισμό των σεισμόπληκτων σε Δαμάσι και Μεσοχώρι, μένουν κυρίως ηλικιωμένοι άνθρωποι που δούλεψαν μια ζωή στα χωράφια, έφτιαξαν ένα σπίτι, είδαν τους κόπους τους να χάνονται σε λίγα δευτερόλεπτα και τώρα αναγκάζονται να ζουν σε έναν οικίσκο 25 τετραγωνικών μέτρων.

Η απελπισία είναι ζωγραφισμένη στα μάτια τους. «Κανένας δεν μας ενημερώνει για το πότε θα μπορέσουμε να μπούμε στη διαδικασία για να χτίσουμε ξανά τα σπίτια μας, παρόλο που μετά από πολύ κόπο και χρήματα από την τσέπη μας καταφέραμε να συντάξουμε τους απαραίτητους φακέλους. Φοβόμαστε πως θα μείνουμε χρόνια στα κοντέινερ, δεν θα προλάβουμε να μπούμε σε καινούριο σπίτι», ανέφερε χαρακτηριστικά μια οικογένεια.

Συγκινητική είναι η συζήτηση με μια σεισμόπληκτη στο Μεσοχώρι, που με δάκρυα στα μάτια μάς μίλησε για τον μπαρμπα-Θόδωρο, τον ηλικιωμένο άντρα της, που έτρεχε επί δύο χρόνια για τα απαραίτητα δικαιολογητικά και μόλις μπόρεσε να τα μαζέψει και να καταθέσει τον σχετικό φάκελο, «έφυγε» από τη ζωή, χωρίς να προλάβει να δει να ξεκινάνε οι διαδικασίες ανέγερσης νέου σπιτιού. Αλλά και η ίδια φοβάται ότι δεν θα προλάβει να μπει σε κανονικό σπίτι.

Στο Δαμάσι, όπου 63 οικογένειες εξακολουθούν να μένουν στα κοντέινερ, μιλήσαμε με τον Κωνσταντίνο Μουσιάρη, πρόεδρο του τοπικού Αγροτικού Συλλόγου. Για τις μεγάλες καθυστερήσεις μάς είπε: «Αυτό το οποίο γνωρίζουμε από τους μηχανικούς είναι ότι η καθυστέρηση που υπάρχει οφείλεται στο λιγοστό προσωπικό που διαθέτει η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ)».

Χαρακτηριστικές είναι και οι καταγγελίες άλλου σεισμόπληκτου στο Μεσοχώρι, που σε επικοινωνία που είχε με τη ΔΑΕΦΚ, τον ενημέρωσαν πως ο υπάλληλος που έχει αναλάβει να μελετήσει τον φάκελό του, λείπει στη Σάμο για αντίστοιχη διαδικασία (ο σεισμός στη Σάμο είχε γίνει στις 30/10/2020)!

«Θα πληρώσουμε από την τσέπη μας...»

Οι σεισμόπληκτοι δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τις καθυστερήσεις και τη γραφειοκρατία, αλλά και κάτι ακόμα: Τον Μάρτη του 2021, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι τα καινούρια σπίτια θα χτίζονταν με την κάλυψη του 80% από το κράτος και οι ιδιοκτήτες θα επιβαρύνονταν με το 20% από άτοκο δάνειο. Ταυτόχρονα, οριζόταν ως αποζημίωση το ποσό των 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ τους προηγούμενους μήνες άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων (μετά από 9 μήνες) για να δοθεί προκαταβολή από τα ποσά έως 14.000 ευρώ για τα «κόκκινα», έως 8.000 για τα «κίτρινα».

Οι σεισμόπληκτοι καταγγέλλουν ότι με τις ανατιμήσεις που έχουν σημειωθεί στα οικοδομικά υλικά, τα 1.000 ευρώ δεν επαρκούν, αφού σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, χρειάζονται περίπου 1.600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Ετσι, το κράτος θα φτάσει να επιδοτήσει την ανέγερση και κατασκευή νέων κατοικιών μόλις κατά 50%.

Παράλληλα, σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μη δανειοδοτηθούν οι σεισμόπληκτοι λόγω των αυστηρών κριτηρίων (ηλικιακών, εισοδηματικών) που θέτουν οι τράπεζες. Χαρακτηριστική είναι η συζήτηση με μια 75χρονη στο Δαμάσι, η οποία μας είπε ότι δεν ζει πια ο άντρας της, δεν έχει παιδιά και η τράπεζα αρνείται να της δώσει το δάνειο.

«Δεν έχουμε πάρει ακόμα τις αποζημιώσεις!»

Την ίδια ώρα, πολλοί σεισμόπληκτοι καταγγέλλουν ότι δεν πήραν ούτε και τις αποζημιώσεις που είχαν εξαγγελθεί, καθώς εφαρμόστηκαν μια σειρά από «κόφτες», όπως για παράδειγμα ότι η αποζημίωση αφορούσε μόνο την 1η κατοικία. Οι διαδικασίες έμπλεξαν σε πολυδαίδαλους και γραφειοκρατικούς μηχανισμούς, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν εκατοντάδες οικογένειες.

Ενδεικτικά, ο πρόεδρος της κοινότητας Μεσοχωρίου Ελασσόνας, Γιάννης Ζαρλαδάνης, επισημαίνει ότι μόλις το 35% πήρε την αποζημίωση για τις ζημιές στην οικοσκευή. Αντίστοιχα, στον δήμο Ελασσόνας, περίπου 650 αιτήσεις αποκλείστηκαν ακόμα και από το επίδομα των 600 ευρώ.

Ακόμα, 180 επαγγελματίες και αγροτοκτηνοτρόφοι, που έπαθαν ζημιές στις επιχειρήσεις τους και κατέθεσαν τα δικαιολογητικά στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, πληρώθηκαν μόλις το 20% της αποζημίωσης που τους εγκρίθηκε, ενώ για το υπόλοιπο 80% δεν έχουν καμία ενημέρωση.

Την εικόνα της εγκατάλειψης συμπληρώνουν τα γκρεμισμένα σπίτια, που με εξαίρεση το Δαμάσι δεν έχουν κατεδαφιστεί μέχρι και σήμερα, αλλά και τα μπάζα που παραμένουν στη θέση τους. Ενδεικτικά, στο Μεσοχώρι δεν έχουν κατεδαφιστεί 19 σπίτια από τα 49 που κρίθηκαν «κόκκινα», στο Βλαχογιάννι άλλα 6, αλλά και αλλού. Ακόμα σε πολλά «κίτρινα» σπίτια δεν προχωράνε οι επισκευές, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ο τριτοβάθμιος έλεγχος.

Μαζί με τα παραπάνω, είναι προκλητική εκ μέρους της κυβέρνησης η απουσία κάθε συζήτησης για την αντισεισμική θωράκιση της περιοχής.

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό!

Το ΚΚΕ, που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε κοντά στους κατοίκους των σεισμόπληκτων περιοχών, διεκδικώντας λύσεις στα προβλήματά τους, με παρεμβάσεις στους δήμους, στην Περιφέρεια, στη Βουλή, στην Ευρωβουλή, συνεχίζει να αναδεικνύει αυτό που προκύπτει πλέον από την ίδια τους την πείρα, ότι «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό»!

Το σύνθημα αυτό έγινε πράξη τις κρίσιμες ώρες που οικογένειες έμεναν χωρίς στέγη και τροφή, όταν οι πληγέντες στάθηκαν όρθιοι με την αλληλεγγύη που αναπτύχθηκε μέσα στα χωριά, μέσα από Πολιτιστικούς Συλλόγους, από σωματεία και φορείς από όλη τη χώρα, αλλά και στη συνέχεια, αφού τα όποια μέτρα έχουν παρθεί μέχρι σήμερα είναι αποτέλεσμα της συλλογικής δράσης και πίεσής τους.

Παράλληλα, οι κομμουνιστές αναδεικνύουν ότι οι πραγματικές αιτίες των προβλημάτων που ανέδειξε με τραγικό τρόπο ο σεισμός, παραμένουν και υπενθυμίζουν την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη του λαού ενάντια στο κράτος και τις κυβερνήσεις που λογαριάζουν τις ανάγκες του λαού ως κόστος και τις συνθλίβουν στον κορσέ των «αντοχών της οικονομίας» και της πολιτικής στήριξης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Η απάντηση όλων αυτών που το κράτος αφήνει εκτεθειμένους στη μανία της φύσης, πριν και μετά το «κακό», δεν μπορεί να είναι άλλη από τον αγώνα για ουσιαστική προστασία και αποκατάσταση. Αυτό πρέπει να εκφράσουν και με την ψήφο τους, δυναμώνοντας το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που αποκαλύπτει τις ευθύνες του αντιλαϊκού κράτους και πρωτοστατεί για ουσιαστική προστασία του λαού.


Γ. Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τροπολογία - εμπαιγμός για την επίσπευση των αποζημιώσεων! (2024-04-30 00:00:00.0)
Το ΚΚΕ είναι στο πλευρό των σεισμόπληκτων για πλήρη αποκατάσταση (2024-04-06 00:00:00.0)
Να μπει τέλος στο μαρτύριο των σεισμόπληκτων της Λάρισας και των Τρικάλων (2024-03-13 00:00:00.0)
Συλλαλητήριο για τα μεγάλα προβλήματα των σεισμόπληκτων, το Σάββατο 2 Μάρτη (2024-02-13 00:00:00.0)
«Χορτάσαμε υποσχέσεις», μονόδρομος η διεκδίκηση (2024-01-05 00:00:00.0)
Υψώνουμε τη φωνή μας μαζί με τους πληγέντες για ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης και αποκατάστασης (2021-03-18 00:00:00.0)