ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Προτάσεις για τα κέρδη των «πράσινων αρπακτικών»
Τετάρτη 15 Μάρτη 2023

Αλλαγές στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο την ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την ενίσχυση της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας και την προστασία των προμηθευτών, παρουσίασε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με τις προτάσεις εισάγονται μέτρα που παρέχουν κίνητρα για μακροπρόθεσμες συμβάσεις για ηλεκτροπαραγωγή από μη ορυκτές πηγές και εισάγουν στην αγορά Ενέργειας «περισσότερες καθαρές ευέλικτες λύσεις για να ανταγωνιστούν το αέριο», όπως αναφέρεται.

Στην πραγματικότητα, η Επιτροπή με την πρότασή της επιταχύνει τη στρατηγική της «πράσινης μετάβασης», δεδομένου ότι το προηγούμενο διάστημα με αφορμή τον πόλεμο ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Ουκρανία υπήρξε καθυστέρηση των στόχων. Σε μια συγκυρία που οι ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις φουντώνουν, με τραγικές επιπτώσεις για τους λαούς και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και ενώ οι παρασκηνιακές κόντρες και τα παζάρια ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη δίνουν και παίρνουν, τα συγκεκριμένα μέτρα έρχονται να θωρακίσουν τους ομίλους της Ενέργειας, είτε για να διασφαλίσουν τα κέρδη τους είτε για να περιορίσουν τις όποιες απώλειες.

Σύμφωνα με την Επιτροπή: «Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση θα τονώσει τον ανοικτό και θεμιτό ανταγωνισμό στις ευρωπαϊκές ενεργειακές αγορές χονδρικής, ενισχύοντας τη διαφάνεια και την ακεραιότητα της αγοράς». Ενώ οι όποιες αναφορές σε δήθεν μείωση της επιβάρυνσης στους καταναλωτές είναι λόγια του αέρα, αφού στο όνομα της ανταγωνιστικότητας αναμένεται να επανέλθουν μια σειρά «πράσινες» χρεώσεις στους λογαριασμούς, αλλά και για τις παρεμβάσεις που προβλέπονται για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων.

Οπως άλλωστε ξεκαθαρίζει η Κομισιόν: «Η δημιουργία ενός ενεργειακού συστήματος που θα βασίζεται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έχει ζωτική σημασία και για τη διασφάλιση του βιώσιμου και ανεξάρτητου ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και το σχέδιο REPowerEU. Η μεταρρύθμιση αυτή, που αποτελεί επίσης μέρος του βιομηχανικού σχεδίου της Πράσινης Συμφωνίας, θα επιτρέψει στην ευρωπαϊκή βιομηχανία να έχει πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή Ενέργεια από ανανεώσιμες, μη ορυκτές πηγές», θέτοντας ως στόχο τον τριπλασιασμό της παραγωγής από ΑΠΕ έως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

Και βέβαια, η πρεμούρα της Κομισιόν αφορά και «την ενίσχυση της σταθερότητας των τιμών, μέσω της μείωσης του κινδύνου χρεοκοπίας των προμηθευτών». Η Επιτροπή προτείνει οι προμηθευτές να έχουν την υποχρέωση να διαχειρίζονται την τιμολογιακή διακινδύνευση τουλάχιστον στο μέτρο των ποσοτήτων που αφορούν συμβόλαια καθορισμένης τιμής, ώστε να είναι λιγότερο εκτεθειμένοι σε εξάρσεις των τιμών και σε αστάθεια της αγοράς.

«Για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας της ΕΕ και να μειωθεί η έκθεσή της σε ασταθείς τιμές», η Επιτροπή προτείνει να διευκολυνθεί η σύναψη πιο σταθερών μακροπρόθεσμων συμβάσεων, όπως οι συμβάσεις αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA), μέσω των οποίων οι επιχειρήσεις κατοχυρώνουν τις δικές τους άμεσες προμήθειες Ενέργειας και, ως εκ τούτου, μπορούν να επωφεληθούν από τις πιο σταθερές τιμές της ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες και μη ορυκτές πηγές.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα των εσόδων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και να θωρακιστεί η βιομηχανία από την αστάθεια των τιμών, κάθε δημόσια στήριξη για νέες επενδύσεις σε υποοριακή ή υποχρεωτικής λειτουργίας ηλεκτροπαραγωγή από ανανεώσιμες και μη ορυκτές πηγές θα πρέπει να έχει τη μορφή αμφίδρομης σύμβασης επί διαφοράς (CfD) και τα κράτη - μέλη θα πρέπει να μετακυλίουν τα πλεονάζοντα έσοδα στους καταναλωτές.

Η προτεινόμενη πρόταση της Κομισιόν θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν τεθεί σε ισχύ.

Ενταση της αντιλαϊκής πολιτικής

Την ίδια ώρα το Eurogroup επικύρωνε την επιστροφή στη σφιχτή δημοσιονομική πολιτική, με πρώτο ζητούμενο τη μείωση έως και 80% των μέτρων στήριξης κατά της ενεργειακής κρίσης και τη σύνταξη ενός χρονοδιαγράμματος για την οριστική κατάργησή τους. Ουσιαστικά, οι λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν τον Μάη και οι Οδηγίες που θα ανακοινώσει η Κομισιόν σε όλα τα κράτη - μέλη, θα εξειδικεύσουν για κάθε χώρα την εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών για το 2024, οι οποίες ανακοινώθηκαν ως πλαίσιο την περασμένη βδομάδα.

Στην κοινή δήλωση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, αναφέρεται ότι για τη διετία 2023 - 2024 η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να συμβάλει στη διασφάλιση της σταθερότητας της οικονομίας της ζώνης του ευρώ και θα διευκολύνει την αποτελεσματική μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να μειωθούν τα μέτρα στήριξης για να αποκλιμακωθεί ταχύτερα ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη. Ολα αυτά έρχονται να επιβεβαιώσουν τα μόνιμα μνημόνια που υπάρχουν για τα λαϊκά στρώματα με ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής το επόμενο διάστημα.