ΣΧΗΜΑ AUKUS - ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΠΥΡΗΝΟΚΙΝΗΤΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ
«Ενίσχυση της αποτροπής» για το «σημείο καμπής στην Ιστορία»

Εντονες αντιδράσεις από Πεκίνο και Μόσχα

Τετάρτη 15 Μάρτη 2023

WPA Rota

Από τη συνέντευξη Τύπου στη ναυτική βάση του Σαν Ντιέγκο, όπου ανακοινώθηκε η συμφωνία για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια
Την έντονη διαμαρτυρία τους για τη συμφωνία ΗΠΑ - Βρετανίας - Αυστραλίας, με την οποία η AUKUS (το τριμερές σχήμα που συγκρότησαν το φθινόπωρο του 2021 ιεραρχώντας τη στρατιωτική τους συνεργασία) θα εξοπλίσει με πυρηνοκίνητα υποβρύχια την Αυστραλία, εξέφρασαν Ρωσία και Κίνα, μια μέρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής της AUKUS, που επιβεβαίωσε ότι και ο Ινδο-Ειρηνικός αποτελεί βασικό πεδίο όξυνσης της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Κίνας.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία που ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι ηγέτες της AUKUS περιλαμβάνει 3 στάδια: Αρχικά, από το 2027 θα αρχίσουν να σταθμεύουν στην Αυστραλία αμερικανικά και βρετανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια. Μέχρι τις αρχές της επόμενης δεκαετίας η χώρα θα αποκτήσει τουλάχιστον 3 αμερικανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια κλάσης Virginia, με δυνατότητα απόκτησης άλλων δύο. Επιπλέον, η συμφωνία προβλέπει ότι στη συνέχεια θα κατασκευαστεί (για τη Βρετανία και την Αυστραλία) ένα νέο μοντέλο πυρηνοκίνητου υποβρυχίου - στο οποίο δόθηκε η ονομασία SSN Aukus - με συνδυασμό βρετανικού σχεδιασμού και αμερικανικής τεχνολογίας.

Αναδεικνύοντας τις ευρύτερες διαστάσεις που έχουν αυτοί οι σχεδιασμοί, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τους ηγέτες Βρετανίας και Αυστραλίας, μίλησε για «σημείο καμπής στην Ιστορία, στο οποίο η σκληρή δουλειά της ενίσχυσης της αποτροπής και της προώθησης της σταθερότητας πρόκειται να επηρεάσει την προοπτική της ειρήνης για πολλές δεκαετίες».

Επιβεβαιώνοντας την αποστολή της AUKUS ως μοχλού για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους απέναντι στη ραγδαία άνοδο της Κίνας, ο Μπάιντεν είπε: «Η AUKUS έχει έναν πρωταρχικό στόχο: Να ενισχύσει τη σταθερότητα στον Ινδο-Ειρηνικό εν μέσω μιας γοργά μεταβαλλόμενης παγκόσμιας δυναμικής». Οπου ως «σταθερότητα», βέβαια, εννοείται η προσπάθεια διατήρησης της πρωτοκαθεδρίας των ΗΠΑ που αμφισβητείται από το Πεκίνο.

Ο δε σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου, Τζέικ Σάλιβαν, χαρακτήρισε την AUKUS μια «μακροπρόθεσμη επένδυση», που πραγματοποιούν οι ΗΠΑ με συμμαχίες στον Ινδο-Ειρηνικό, υποστηρίζοντας πως οι ΗΠΑ διαδραματίζουν έναν «ιστορικό» ρόλο για τη σταθερότητα στον Ινδο-Ειρηνικό, συνδέοντας την AUKUS με την ασφάλεια της περιοχής, ίσως για τον επόμενο αιώνα.

«Προειδοποιήσεις» για «επικίνδυνη οδό» και «πολλά χρόνια αντιπαράθεσης»

Από τη μεριά της Κίνας, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γουενμπίν δήλωσε ότι «η τελευταία κοινή δήλωση των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας δείχνει πως αυτές οι τρεις χώρες δεσμεύονται όλο και περισσότερο σε μια εσφαλμένη και επικίνδυνη οδό, προς όφελος των γεωπολιτικών συμφερόντων τους και μόνο και με πλήρη περιφρόνηση για τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας». Μίλησε δε για «σοβαρό κίνδυνο για τη διάδοση των πυρηνικών, που αντιβαίνει στους στόχους και τους σκοπούς της Συνθήκης μη διάδοσης» των πυρηνικών.

Ο δε Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, είπε ότι «ο αγγλοσαξονικός κόσμος χτίζει μαζικές δομές, όπως η AUKUS, προωθώντας την υποδομή του NATO στην Ασία και ποντάροντας σοβαρά σε πολλά χρόνια αντιπαράθεσης». Ακόμα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι «σε κάθε περίπτωση, πολλά ερωτήματα εγείρονται σχετικά με το πρόβλημα της μη διάδοσης (...) Απαιτείται ιδιαίτερη διαφάνεια».

Σημειωτέον ότι στο περιθώριο της Συνόδου της AUKUS, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ είχαν και διμερή συνάντηση, στην οποία συζήτησαν για την «όλο και πιο διεκδικητική στάση» της Κίνας. Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ επεσήμανε πως «οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι οι φιλοδοξίες και τα συμφέροντα της Βρετανίας και των ΗΠΑ σε παγκόσμιο επίπεδο συγκλίνουν και ότι είναι σημαντικό (οι δύο χώρες) να εργαστούν από κοινού με στόχο την παγκόσμια σταθερότητα».

Στο μεταξύ, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Βόρεια Κορέα προχώρησε χτες σε νέα βαλλιστική δοκιμή, αυτή τη φορά εκτοξεύοντας τουλάχιστον δύο βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς (SRBM) προς την Ανατολική Θάλασσα.

Προχτές εξάλλου ξεκίνησαν τα 10ήμερα γυμνάσια ΗΠΑ - Νότιας Κορέας με τον κωδικό «Freedom Shield», που εκτιμάται ότι είναι τα μεγαλύτερα της τελευταίας 5ετίας.