Οι Ρομά να πουν «ως εδώ» στην κοροϊδία, στην εκμετάλλευση, στον αποκλεισμό

Περιοδεία στον Δενδροπόταμο πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΚΚΕ

Παρασκευή 17 Μάρτη 2023

Τώρα είναι η ώρα οι Ρομά να πουν «ως εδώ» στην κοροϊδία, στην εκμετάλλευση, στον αποκλεισμό και να ενώσουν τις φωνές τους με όσες και όσους αγωνίζονται καθημερινά στον δρόμο και στους χώρους δουλειάς. Να δυναμώσουν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, κόντρα στις πολιτικές εξόντωσης των λαϊκών στρωμάτων.

Αυτό το κάλεσμα απηύθυναν οι υποψήφιοι βουλευτές Α' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Γιάννης Μάντζας, πολιτικός επιστήμονας, επιστημονικός συνεργάτης της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ», και Αναστασία Παπαδοπούλου, στη διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποίησαν στον Δενδροπόταμο.

Στη διάρκεια της περιοδείας, το κλιμάκιο του ΚΚΕ συζήτησε με κατοίκους, επισκέφθηκε το παράρτημα του Κέντρου Κοινότητας, το ΚΑΠΗ και το Γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις, ενώ αναδείχτηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ρομά, ως αποτέλεσμα της διαχρονικής αδιαφορίας της ελληνικής πολιτείας για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που στόχο θα έχει την κοινωνική τους ένταξη, την εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος τους και την προώθηση της ενεργής συμμετοχής στην οικονομική και πολιτική ζωή.

Στο παράρτημα του Κέντρου Κοινότητας, από τη συζήτηση αναδείχθηκε ότι η έλλειψη διοικητικού προσωπικού έχει ως αποτέλεσμα οι ειδικοί επιστήμονες (απασχολούνται ένας ψυχολόγος, ένας κοινωνικός λειτουργός, μία ειδική παιδαγωγός, μία σύμβουλος απασχόλησης, μία διαμεσολαβήτρια και μία διοικητική υπάλληλος) να πρέπει να διεκπεραιώνουν το διοικητικό κομμάτι αρκετές φορές σε βάρος του εξειδικευμένου έργου τους.

Επισημάνθηκαν ακόμη τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ρομά, με σημαντικότερα αυτά της υψηλής ανεργίας, που επίσημα καταγράφεται σε ποσοστά πάνω από 70%, των πρόωρων γάμων και της σχολικής διαρροής που έχει ως αποτέλεσμα να παραμένει πολύ υψηλό το ποσοστό των αναλφάβητων. Ενδεικτικό είναι το στοιχείο που παρουσιάστηκε πως ενώ π.χ, στο Δημοτικό φοιτούν περίπου 300 μαθητές, στη Γ' Λυκείου φοιτούν μόλις 4. Η μεγάλη διαρροή εμφανίζεται στο στάδιο της μετάβασης από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο και ακόμη μεγαλύτερη από το Γυμνάσιο προς το Λύκειο.

Ο Γιάννης Μάντζας κάλεσε τους κατοίκους του οικισμού να δυναμώσουν το ΚΚΕ που στηρίζει τις διεκδικήσεις τους σε κάθε βήμα που του δίνεται. Που παλεύει για την ουσιαστική και οριστική ένταξη των Ρομά, μαζί με τους Ρομά.

Σε δήλωσή του με την ολοκλήρωση της περιοδείας σημείωσε: «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συμπυκνώνονται στη μεγάλη ανεργία και τη σχολική διαρροή. Προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας των αντιλαϊκών πολιτικών που έχουν υλοποιήσει διαχρονικά οι κυβερνήσεις, αλλά και οι πολιτικές της Τοπικής Διοίκησης που ακολουθούν τις πολιτικές της κεντρικής διοίκησης. Η περιοχή βρίσκεται στο περιθώριο τα τελευταία 50 χρόνια. Καλέσαμε τον λαό να δώσει ψήφο στο ΚΚΕ. Γιατί με δυνατό ΚΚΕ και αγώνα μπορεί να δοθεί λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Ο κόσμος το καταλαβαίνει αυτό και βρίσκεται κοντά μας σε αυτήν την προσπάθεια».

Η Αναστασία Παπαδοπούλου σημείωσε ότι «και ο λαός στον Δενδροπόταμο πρέπει να στηρίξει το ΚΚΕ και στη Βουλή και στους αγώνες».