ΓΑΛΛΙΑ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΑΚΡΟΝ
Με προεδρικό διάταγμα η προώθηση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου

Νέες μαζικές διαδηλώσεις συγκλόνισαν τη χώρα την Τετάρτη - Συνεχίζονται απεργίες σε πολλούς κλάδους

Παρασκευή 17 Μάρτη 2023

Μαζικά διαδήλωσαν χιλιάδες απεργοί και προχτές, σε Μασσαλία...
Με την πίεση των μεγάλων λαϊκών κινητοποιήσεων που συνεχίζονται εδώ και μήνες στη Γαλλία να δυσκολεύει τα παζάρια που επιχείρησε μέχρι και την τελευταία στιγμή το κυβερνών κόμμα με άλλες αστικές δυνάμεις, για να πετύχει την ψήφιση του νέου αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή, η κυβέρνηση Μακρόν κατέφυγε χτες στο άρθρο 49.3 του γαλλικού Συντάγματος, προκειμένου να προχωρήσει η νέα αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση με προεδρικό διάταγμα και χωρίς την έγκριση της Εθνοσυνέλευσης.

Είχαν προηγηθεί την Τετάρτη νέες μαζικές διαδηλώσεις σε εκατοντάδες πόλεις σε όλη τη χώρα, ενώ σε μια σειρά κλάδους συνεχίζονται επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες εδώ και πάνω από μια βδομάδα, ενάντια στις νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, από τα 62 που είναι σήμερα στα 64, με προϋπόθεση για πλήρη σύνταξη τη συμπλήρωση 43 χρόνων δουλειάς.

Νέες κινητοποιήσεις έγιναν και χτες, στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Την ίδια στιγμή, 24ωρες απεργίες συνεχίζονται και σήμερα, σε Ενέργεια, Μεταφορές, αποκομιδή απορριμμάτων, Χημική Βιομηχανία και μια σειρά άλλους κλάδους.

Οι τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις ανακοίνωσαν χτες την οργάνωση νέας μέρας αγωνιστικής δράσης με απεργίες και διαδηλώσεις την Πέμπτη 23/3.

Ενταση διεργασιών στο αστικό πολιτικό σκηνικό

Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν υπερασπίστηκε την προσφυγή στο άρθρο 49.3, επιμένοντας από το βήμα της Εθνοσυνέλευσης πως «αυτή η μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη» για την περιβόητη «βιωσιμότητα» του ασφαλιστικού συστήματος, την οποία επικαλούνται όλες οι κυβερνήσεις όταν προωθούν νέα αντιασφαλιστικά μέτρα.

...Χάβρη και εκατοντάδες άλλες πόλεις
Τα νέα μέτρα είχε εγκρίνει νωρίτερα η Γερουσία με 193 ψήφους υπέρ και 114 κατά. Υπέρ τάχθηκαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του κυβερνώντος κόμματος του Εμ. Μακρόν, «Αναγέννηση», των Ρεπουμπλικάνων και του Κέντρου, ενώ καταγράφηκαν διαφοροποιήσεις: 6 γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων ψήφισαν κατά, όπως και 7 κεντρώοι, ενώ 19 γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων και 13 κεντρώοι απείχαν.

Το κυβερνών κόμμα δεν έχει πλειοψηφία στη Βουλή (Εθνοσυνέλευση) και ακόμα και αν κατέληγε σε συμφωνία με τους Ρεπουμπλικάνους, τυχόν διαρροές στην ψηφοφορία θα οδηγούσαν σε καταψήφιση του νομοσχεδίου.

Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση Μακρόν επέλεξε τελικά την παράκαμψη της Βουλής, ρίχνοντας κι άλλο «νερό στον μύλο» των διεργασιών στο αστικό πολιτικό σκηνικό, που άλλωστε συνεχίστηκαν σε όλη τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης για το νομοσχέδιο. Χαρακτηριστική είναι η κατάθεση ενός πλήθους τροπολογιών από μέρους της αντιπολίτευσης, είτε ως «βελτιώσεις» του νομοσχεδίου είτε ως μέθοδος κοινοβουλευτικής παρακώλυσης, οι οποίες βέβαια άφηναν ανέγγιχτο τον πυρήνα της αντιλαϊκής στρατηγικής που κλιμακώνει την επίθεση σε εργαζόμενους και ασφαλισμένους για να υπηρετήσει το μεγάλο κεφάλαιο.

Τα κόμματα που συναποτελούν τον σοσιαλδημοκρατικό εκλογικό συνασπισμό NUPES («Ανυπότακτη Γαλλία», Σοσιαλιστικό Κόμμα, Γαλλικό ΚΚ κ.τ.λ.), αλλά και μικρότερα σχήματα, δήλωσαν έτοιμα να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Η ακροδεξιά «Εθνική Συσπείρωση» της Μαρίν Λεπέν ανακοίνωσε επίσης ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής, με τον εκπρόσωπό της Σεμπαστιέν Σενού να δηλώνει ότι «θα ψηφίσουμε όλες τις προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης».

Από τη μεριά των Ρεπουμπλικάνων (απόγονοι του «παραδοσιακού» δεξιού κόμματος) ο πρόεδρός τους Ερίκ Σιοτί - αφού είχε επικρίνει ως «αποτυχία» την προσφυγή στο άρθρο 49.3 - δήλωσε πως «δεν θα συμπαραταχθούμε με καμία πρόταση μομφής», γιατί «δεν θέλουμε να προσθέσουμε χάος στο χάος».

Ωστόσο, διαφορετικές απόψεις εξέφρασαν μια σειρά βουλευτές των Ρεπουμπλικάνων, όπως ο Ορ. Πραντιέ, που είπε ότι «δεν αποκλείω τίποτα» όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να στηρίξει κάποια πρόταση μομφής, ο Πιερ Κορντιέ που μίλησε για «ευθύνες» που «πρέπει να αναληφθούν», προσθέτοντας ότι «δεν μπορώ να γυρίσω στην εκλογική μου περιφέρεια χωρίς να έχω ψηφίσει κάτι...», καθώς και ο Μ. Μινό που δήλωσε έτοιμος να ψηφίσει και την πρόταση της «Συσπείρωσης».

Αλλά και στο κυβερνητικό «στρατόπεδο», ο βουλευτής του Modem (κεντρώου κόμματος που συνεργάζεται με το κόμμα του Μακρόν), Ερουάν Μπαλανάντ, δήλωσε «σοκαρισμένος» από την προσφυγή στο άρθρο 49.3, ενώ ο Φιλίπ Βιζιέ έκανε λόγο για «μεγάλη αναστάτωση»...

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας «Odoxa-Backbone Consulting», που δημοσίευσε η «Φιγκαρό» χτες, το 74% των ερωτηθέντων εμφανίστηκε αντίθετο στην προσφυγή στο 49.3, ενώ το 60% τάσσεται υπέρ της συνέχισης των απεργιακών κινητοποιήσεων.