ΤΟ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ
Οι οξυμένες λαϊκές ανάγκες δεν καλύπτονται με ψίχουλα!

Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στους αντεργατικούς νόμους, για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας!

Τρίτη 21 Μάρτη 2023

Με τους στίχους του Κώστα Βίρβου σχολιάζει το ΠΑΜΕ την «αύξηση» του κατώτατου μισθού που αποφάσισε η κυβέρνηση την περασμένη Παρασκευή. Υπενθυμίζεται ότι με την απόφαση της κυβέρνησης για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού δεν καλύπτεται ούτε ο πληθωρισμός στα είδη διατροφής που καταναλώνει η εργατική - λαϊκή οικογένεια, ο οποίος τους πρώτους μήνες του έτους κινείται στο 15%, καθώς ο κατώτατος μισθός ορίστηκε μονομερώς στα 780 ευρώ μεικτά, από 713 ευρώ σήμερα, και το κατώτατο ημερομίσθιο στα 34,84 ευρώ. Η αναπροσαρμογή αυτή, και ενώ η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα, θα έχει ισχύ από 1η Απρίλη και το καθαρό ποσό που θα λαμβάνει ο μισθωτός που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, αφαιρώντας τις κρατήσεις, ανέρχεται στα 667 ευρώ.

Με αυτόν τον τρόπο, και η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να εφαρμόζει τον απαράδεκτο Ν. 4172/2013, που τέθηκε σε εφαρμογή αρχικά επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και έχει ως ακρογωνιαίο λίθο το αξίωμα ότι ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να περιφρουρεί την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι οι αυξήσεις για κάθε τριετία προϋπηρεσίας θα παραμένουν παγωμένες και άρα θα συνεχίσουν να στερούν από τους μισθωτούς που αμείβονται με τον κατώτατο από το 10% έως το 30% του εισοδήματός τους.

«Οι σύμβουλοι συνεδριάζουν // να μας αυξήσουν το μισθό // με κατανόηση κοιτάζουν, // με κατανόηση, με κατανόηση // κάθε υπάλληλο φτωχό. // Οι σύμβουλοι λόγω του κόστους // δεν μας αυξάνουν το μισθό, // αύξησαν μόνο το δικό τους, // λόγω του κόστους, λόγω του κόστους // κάπου εκατό τοις εκατό», αναφέρουν οι στίχοι του Κ. Βίρβου, με το ΠΑΜΕ να τονίζει ότι «θα μπορούσαν να αποτελέσουν από μόνοι τους απάντηση στον "πανηγυρικό" της κυβέρνησης».

Και συνεχίζοντας το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Εμπεριέχει μπόλικο θράσος να βγαίνει η κυβέρνηση να παρουσιάζει "αυξήσεις" ως γενικός δερβέναγας, όταν η ίδια αλλά και όσες προηγήθηκαν έχουν με νόμο απαγορεύσει τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Εξίσου μπόλικο θράσος χρειάζεται για να αναφέρεται η κυβέρνηση σε αυξήσεις που ανακουφίζουν την εργατική - λαϊκή οικογένεια, όταν ο πληθωρισμός έχει διαλύσει κάθε οικογενειακό προϋπολογισμό και οι μισθοί βρίσκονται καθηλωμένοι στα επίπεδα του 2011.

Για να υπάρχει πλήρης επίγνωση της πραγματικότητας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως μετά από 12 χρόνια και με τις δαγκάνες της ακρίβειας να αρπάζουν τα χρήματα από την τσέπη κάθε εργαζόμενου, φτάσαμε σε "αύξηση" επιπλέον 29 ευρώ μεικτά στον κατώτατο μισθό από τα 751 ευρώ που ήταν ο μισθός το 2011.

Οι οξυμένες λαϊκές ανάγκες δεν καλύπτονται με ψίχουλα, ούτε με τα διάφορα pass που η κυβέρνηση προσπαθεί να μας "διαπαιδαγωγήσει"».

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει: «Είναι καθήκον των συνδικάτων σήμερα να δυναμώσουν τον αγώνα τους για την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που επηρεάζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τον καθορισμό των μισθών, για την επαναφορά εργατικών κατακτήσεων που δεν είναι "περασμένες - ξεχασμένες", όπως το επίδομα των τριετιών, η αρχή της ευνοϊκότερης σύμβασης, η νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, η πληρωμή της υπερωριακής εργασίας.

Εμείς παράγουμε τον πλούτο, εμείς τον δικαιούμαστε!».