ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Απανωτά περιστατικά με ρωσικά και αμερικανικά μαχητικά στη Βαλτική

Πυρομαχικά με απεμπλουτισμένο ουράνιο στέλνει η Βρετανία στο Κίεβο

Τετάρτη 22 Μάρτη 2023

Copyright 2023 The Associated

Σε συνδυασμό με την παροχή αρμάτων «Challenger 2», η Βρετανία ανακοινώνει ότι θα στείλει στο Κίεβο πυρομαχικά με απεμπλουτισμένο ουράνιο
Μετά τη συντριβή του αμερικανικού drone στη Μαύρη Θάλασσα έπειτα από αναχαίτισή του από ρωσικά μαχητικά, ένα ακόμη περιστατικό με αμερικανικά και ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη, αυτήν τη φορά στη Βαλτική, έρχεται να επιβεβαιώσει μέσα σε λίγες μέρες πως μια άμεση σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και Ρωσίας «κρέμεται από μια κλωστή». Τους σοβαρούς κινδύνους κλιμάκωσης υπογραμμίζει και η νέα έκρηξη στην Κριμαία.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι προχτές έστειλε ένα μαχητικό Su-35 στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας, αφού δύο στρατηγικά βομβαρδιστικά των ΗΠΑ πέταξαν προς την κατεύθυνση των ρωσικών συνόρων.

«Στις 20 Μάρτη, εγκαταστάσεις ραντάρ των δυνάμεων αεράμυνας της δυτικής στρατιωτικής περιοχής που βρίσκονταν σε υπηρεσία πάνω από τη Βαλτική, εντόπισαν δύο εναέριους στόχους που πετούσαν προς την κατεύθυνση των συνόρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο, διευκρινίζοντας πως οι στόχοι ήταν στρατηγικά βομβαρδιστικά B52H της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Το μαχητικό επέστρεψε στη βάση του αφού απομακρύνθηκαν τα αμερικανικά αεροσκάφη.

Γενικότερα η στρατιωτική κινητικότητα στη Βαλτική έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο. Να σημειωθεί δε πως ένα βομβαρδιστικό B-52 της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας πέταξε πάνω από τον Κόλπο της Φινλανδίας το περασμένο Σάββατο, κοντά στο νησί Gogland που ανήκει στη Ρωσία, δηλαδή σε απόσταση από την οποία θεωρητικά θα μπορούσε να πλήξει με πυρηνικό όπλο την Αγία Πετρούπολη, μετέδωσαν φινλανδικά ΜΜΕ.

Ο Mika Aaltola, διευθυντής του Φινλανδικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, χαρακτήρισε την πτήση του αμερικανικού βομβαρδιστικού ως «ένα ξεκάθαρο μήνυμα» προς τη Ρωσία. Επισήμανε εξάλλου πως «ο Φινλανδικός Κόλπος είναι ένα από τα πιο στρατηγικά σημαντικά στενά της Ευρώπης, όπου και η Ρωσία έχει αυξήσει τις δραστηριότητές της».

Τον περασμένο Μάη, πολλά αεροσκάφη της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας πέταξαν πάνω από τη Φινλανδία σε μια «χειρονομία υποστήριξης», μια μέρα αφότου το Ελσίνκι ανακοίνωσε τα σχέδια ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Το Κίεβο λέει πως χτυπήθηκαν ρωσικοί πύραυλοι κρουζ στην Κριμαία

Μια ακόμη έκρηξη μετά από ουκρανικό πλήγμα σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας την Κριμαία, η οποία ενσωματώθηκε στη Ρωσία το 2014, κι ενώ η Μόσχα απειλεί με σκληρά αντίποινα κάθε φορά που χτυπιέται ρωσικό έδαφος.

Το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι έκρηξη στην Τζάνκοϊ, στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου της Κριμαίας, είχε αποτέλεσμα να καταστραφούν πύραυλοι κρουζ που προορίζονταν για σκάφη επιφανείας του στόλου της Μαύρης Θάλασσας του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας.

Ανακοίνωση της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών ανέφερε πως καταστράφηκαν «πύραυλοι Κρουζ (τύπου) Kalibr-KN που μεταφέρονταν σιδηροδρομικώς», αφήνοντας να εννοηθεί πως επρόκειτο για ουκρανική επιχείρηση. Σκοπός του πλήγματος, αναφέρει, ήταν να συνεχιστεί η διαδικασία της «αποστρατιωτικοποίησης της Ρωσίας» και η προετοιμασία για την απελευθέρωση της Κριμαίας από τη ρωσική κατοχή.

Ρώσος αξιωματούχος της Κριμαίας ανέφερε πως η έκρηξη οφειλόταν σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs) φορτωμένα εκρηκτικά, προσθέτοντας ότι θραύσματα έπληξαν πολιτικές εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας 33χρονος άνδρας τραυματίστηκε.

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε πως σπίτι, σχολείο και παντοπωλείο έπιασαν φωτιά και υπέστη ζημιά μέρος του δικτύου ηλεκτροδότησης.

Ο Αλ. Κριουτσκόφ, σύμβουλος της διορισμένης από τη Ρωσία αυτοδιοίκησης της Κριμαίας, κατήγγειλε πως η επίθεση έγινε εναντίον «πολιτικών στόχων»: Ενα UAV, είπε, χτυπήθηκε «πάνω από τεχνική σχολή της Τζάνκοϊ και έπεσε σε περιοχή ανάμεσα σε χώρο εκπαίδευσης και κατοικία φοιτητών». «Δεν υπάρχουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις κοντά. Τα άλλα (UAVs) καταρρίφθηκαν σε περιοχές όπου βρίσκονται κατοικίες», πρόσθεσε.

Σε μικρή απόσταση από την Τζάνκοϊ βρίσκεται ρωσικό στρατιωτικό αεροδρόμιο. Σύμφωνα με Oυκρανούς αξιωματούχους, η πόλη και η περιοχή γύρω από αυτήν έχουν μετατραπεί στη μεγαλύτερη ρωσική στρατιωτική βάση στη χερσόνησο.

Βρετανικά σχέδια αποστολής πυρομαχικών με απεμπλουτισμένο ουράνιο

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας καταδίκασε την Τρίτη ένα βρετανικό σχέδιο για αποστολή πυρομαχικών που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο για χρήση στην Ουκρανία, ενώ ο Ρώσος υπουργός Αμυνας υπονόησε πυρηνική απάντηση.

Η υφυπουργός Αμυνας της Βρετανίας, Αν. Γκόλντι, απαντώντας σε μέλος της Βουλής των Λόρδων που ρώτησε αν κάποιο από τα πυρομαχικά που παρέχονται επί του παρόντος στην Ουκρανία περιέχει απεμπλουτισμένο ουράνιο, έγραψε: «Παράλληλα με την παραχώρηση μιας μοίρας βασικών αρμάτων μάχης Challenger 2 στην Ουκρανία, θα παρέχουμε πυρομαχικά συμπεριλαμβανομένων σφαιρών διάτρησης θωράκισης που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο. Αυτές είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές στην καταπολέμηση των σύγχρονων αρμάτων μάχης και των τεθωρακισμένων οχημάτων».

Η χρήση βρετανικών οβίδων απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε σοβαρές μακροπρόθεσμες συνέπειες, καθώς μπορεί να μολύνει μια τεράστια περιοχή με ραδιενεργό υλικό.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, καταδίκασε τη Βρετανία για τα σχέδια αυτά, προειδοποιώντας πως «η Ρωσία θα αναγκαστεί να αντιδράσει».

Ο δε Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σ. Σόιγκου, σχολίασε από την πλευρά του ότι όλο και στενεύουν τα περιθώρια πριν από μια πιθανή «πυρηνική σύγκρουση» μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

Πρώτη μόνιμη στρατιωτική φρουρά των ΗΠΑ στην Πολωνία

Οι ΗΠΑ εγκαινίασαν χτες την πρώτη μόνιμη στρατιωτική φρουρά τους στην Πολωνία, κάτι που, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρεσβευτή στη Βαρσοβία, είναι μια ένδειξη της ενότητας του ΝΑΤΟ «απέναντι στη ρωσική επίθεση».

«Αυτό δείχνει πως είμαστε εδώ για να μείνουμε. Δείχνει σε όλο τον κόσμο πως οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες στην Πολωνία και στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης στη Βαρσοβία, Μαρκ Μπρζεζίνσκι.

Η φρουρά, η όγδοη στην Ευρώπη, θα επιφορτιστεί με τον συντονισμό της υποστήριξης των αμερικανικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στην Πολωνία και σε όλη την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Δημιουργήθηκε με βάση την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου το 2022 και θα λειτουργήσει ως αρχηγείο του Πέμπτου Σώματος του αμερικανικού στρατού.

Τουλάχιστον 10.000 Αμερικανοί στρατιώτες σταθμεύουν τώρα στην Πολωνία, από την οποία διέρχεται το μεγαλύτερο μέρος του στρατιωτικού υλικού για την Ουκρανία.

Συνεχείς αποστολές όπλων για τον «πόλεμο που δεν θα τελειώσει σύντομα»

Ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς προεξόφλησε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα τελειώσει σύντομα.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο να διαρκέσει πολύ καιρό», είπε ο Σολτς, ενώ επισήμανε πως «ακόμη και αφού τελειώσει ο πόλεμος, δεν θα γίνουν ξανά όλα φυσιολογικά αμέσως».

Ωστόσο, «δεν πρέπει να σταματήσουμε τις προσπάθειές μας για να εγγυηθούμε πως ο πόλεμος θα τελειώσει», συμπλήρωσε, αλλά «δεν είναι δυνατόν να υπαγορεύσει η Ρωσία τους όρους για την ειρήνη στη χώρα όπου εισέβαλε». «Η Ουκρανία πρέπει να είναι σε θέση να υπερασπιστεί την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της», σύμφωνα με τον Σολτς.

Ετσι, συνεχίζονται οι παραδόσεις δυτικών εξοπλισμών στο Κίεβο, με την ΕΕ να ετοιμάζεται να εγκρίνει το πακέτο 2 δισ. ευρώ για 1 εκατ. βλήματα πυροβολικού τους επόμενους 12 μήνες, ενώ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν προχτές νέο στρατιωτικό πακέτο ύψους 350 εκατ. δολαρίων.

Η Νορβηγία παρέδωσε 8 βαριά άρματα μάχης Leopard 2A4, γερμανικής κατασκευής, στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο στο Οσλο. Τα άρματα βρίσκονται πλέον στο ουκρανικό έδαφος και η συμβολή τους «θα είναι κρίσιμη όσον αφορά τη δυνατότητά της να διεξαγάγει επιθετικές επιχειρήσεις και να ανακαταλάβει εδάφη που κατέχει η Ρωσία».

Οι ΗΠΑ θα επιταχύνουν ραγδαία την παράδοση των κύριων αρμάτων μάχης «Abrams» στην Ουκρανία, στέλνοντας παλαιότερα μοντέλα M1A1 αντί της πιο σύγχρονης έκδοσης του τανκ, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Το αρχικό σχέδιο ήταν να σταλούν 31 από τα νεότερα άρματα μάχης M1A2 Abrams, τα οποία θα μπορούσαν να χρειαστούν έναν χρόνο ή και περισσότερο για να κατασκευαστούν και να αποσταλούν.

Τώρα αποφασίστηκε να σταλεί η παλαιότερη έκδοση M1A1, η οποία μπορεί να ληφθεί από αποθέματα του στρατού, θα είναι ευκολότερο για τις ουκρανικές δυνάμεις να μάθουν να τη χρησιμοποιούν και να τη συντηρούν και θα φτάσουν ήδη από το φθινόπωρο, ανέφεραν πηγές στο «Associated Press».

Επίσης τα πυραυλικά συστήματα αεράμυνας Patriot πρόκειται να αναπτυχθούν στην Ουκρανία ταχύτερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί και μια ομάδα 65 Ουκρανών στρατιωτών θα ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους στις ΗΠΑ τις επόμενες μέρες.

Από την πλευρά του, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, δήλωσε πως η Κίνα εξετάζει αίτημα της Ρωσίας για όπλα. «Δεν έχουμε δει καμία απόδειξη ότι η Κίνα παραδίδει θανατηφόρα όπλα στη Ρωσία, αλλά έχουμε σημάδια ότι αυτό ήταν αίτημα της Ρωσίας και εξετάζεται στο Πεκίνο από τις κινεζικές αρχές», είπε.

Η Ουγγαρία εμπόδισε κοινή δήλωση της ΕΕ για την απόφαση του ΔΠΔ

Η Ουγγαρία μπλόκαρε μια κοινή δήλωση των 27 κρατών - μελών της ΕΕ σχετικά με το ένταλμα σύλληψης του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, σύμφωνα με το πρακτορείο «Bloomberg». Ετσι ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, αναγκάστηκε να εκδώσει δική του δήλωση, στην οποία σημειώνει ότι «η ΕΕ αντιμετωπίζει την απόφαση του ΔΠΔ ως την αρχή μιας διαδικασίας λογοδοσίας, ειδικά των Ρώσων ηγετών για εγκλήματα και φρικαλεότητες τις οποίες διατάζουν».

Το ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας αποκάλεσε την είδηση περί βέτο ως «ψέμα». «Η αλήθεια είναι ότι η Ουγγαρία ανέφερε στον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ ότι αναγνωρίζει την απόφαση του ΔΠΔ και δεν θέλει να τη σχολιάσει καθ' οιονδήποτε τρόπο».

Τη Δευτέρα, στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της ΕΕ ο Ούγγρος, Π. Σιγιάρτο, προειδοποίησε για άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία που «θα οδηγούσε σε έναν άλλο παγκόσμιο πόλεμο». Επίσης η Ουγγαρία αρνήθηκε να συμμετάσχει στην κοινή χρηματοδότηση των προμηθειών πυρομαχικών στον ουκρανικό στρατό.

Η θέση της Βουδαπέστης για το θέμα αναμένεται να δημιουργήσει νέες περιπλοκές στην επικείμενη σύνοδο κορυφής των ηγετών των «27» στις Βρυξέλλες.

Στο μεταξύ, το Κίεβο επισκέφτηκε χτες ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Φ. Κισίντα, και έγινε ο πρώτος ηγέτης ιαπωνικής κυβέρνησης που επισκέπτεται εμπόλεμη ζώνη μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.