ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Σήμερα η νέα μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση

Απάντηση στις νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές, στην καταστολή και τον αυταρχισμό | Στη Γαλλία αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, μεταφέροντας την ταξική αλληλεγγύη των Ελλήνων εργαζομένων

Πέμπτη 23 Μάρτη 2023

Εμποροϋπάλληλοι και σιδηροδρομικοί διαδήλωσαν χτες στις Βερσαλλίες
Νέα μεγάλη απεργιακή μάχη δίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι και τα σωματεία της Γαλλίας, συνεχίζοντας τον πολύμηνο αγώνα τους ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση που κλιμακώνει η κυβέρνηση Μακρόν για να υπηρετήσει τα συμφέροντα των γαλλικών μονοπωλίων.

Με απεργίες και συγκεντρώσεις σε εκατοντάδες πόλεις όλης της χώρας, δίνουν νέα ηχηρή απάντηση στην προσπάθεια κυβέρνησης και εργοδοσίας να επιβάλουν δουλειά μέχρι τον τάφο, με αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, με προϋπόθεση τη συμπλήρωση 43 χρόνων δουλειάς για να έχει δικαίωμα κάποιος σε πλήρη σύνταξη, σε συνθήκες «απογείωσης» της υποαπασχόλησης και της «ευελιξίας», της ανεργίας, της εντατικοποίησης της εργασίας σε άθλιες συνθήκες...

Το σημερινό μεγάλο απεργιακό ραντεβού αποτελεί συνέχεια των απεργιακών κινητοποιήσεων που από τον Γενάρη καταγράφουν από τις μεγαλύτερες συμμετοχές της τελευταίας 20ετίας.

Απέναντι στους εργαζόμενους η «προοδευτική» κυβέρνηση Μακρόν εντείνει την καταστολή και τον αυταρχισμό: Αφού πέρασε το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο προσφεύγοντας στο αντιδραστικό αντιδραστικό άρθρο 49.3 του γαλλικού αστικού Συντάγματος - παρακάμπτοντας έτσι την ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση - επιστρατεύει δεκάδες χιλιάδες αστυνομικούς, χωροφύλακες και άλλα σώματα καταστολής, προχωρά σε επιτάξεις απεργών, απαγορεύει συγκεντρώσεις στο κέντρο του Παρισιού, εξαπολύει αστυνομικές επιθέσεις και προχωρά σε εκατοντάδες συλλήψεις.

Συνέλευση φοιτητών στην Εξ-Αν-Προβάνς
Τίποτα από τα παραπάνω ωστόσο δεν έχει κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων, αφού και τις προηγούμενες μέρες συνεχίστηκαν οι επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες που πραγματοποιούνται από τις αρχές του Μάρτη σε μια σειρά κρίσιμους κλάδους, όπως στις Μεταφορές, στη Χημική Βιομηχανία, στα λιμάνια κ.α.

Μεταξύ άλλων, η περιφρούρηση της απεργίας στις μεγάλες αποθήκες καυσίμων της «Esso» στη Fos-sur-Mer (στην περιοχή της Μασσαλίας) συνεχίστηκε αποφασιστικά και χτες, με την έμπρακτη στήριξη απεργών και από άλλους κλάδους.

Την ίδια στιγμή, αποφάσεις στήριξης και συμπαράταξης με τους απεργούς εργάτες παίρνουν και φοιτητές, μέσα από Γενικές Συνελεύσεις που γίνονται σε μια σειρά Πανεπιστημιακά Τμήματα (.χ. στη Φιλοσοφική Σχολή της πόλης Εξ-Αν-Προβάνς), όπου υπερψηφίζεται η συμμετοχή στις σημερινές απεργιακές συγκεντρώσεις, αλλά και η παρουσία έξω από μεγάλες μονάδες παραγωγής όπου συνεχίζεται η απεργία.

Πολυμορφία, μαζικότητα, δυναμισμός χαρακτήρισαν μια σειρά κινητοποιήσεις που έγιναν και χτες, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της σημερινής απεργίας.

Στιγμιότυπα που ξεχώρισαν μεταξύ άλλων:

Χαλυβουργοί διαδήλωσαν μέσα στη βιομηχανική ζώνη Elancourt (κοντά στο Παρίσι), έχοντας στο πλευρό τους και σιδηροδρομικούς της περιοχής, που απεργούν από τις αρχές του Μάρτη.

Εργαζόμενοι στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες διαδήλωσαν στις Βερσαλλίες (προάστιο του Παρισιού), ενώ μαζί με σιδηροδρομικούς απέκλεισαν σταθμούς του τρένου.

Αποκλεισμοί οδικών και άλλων συγκοινωνιακών κόμβων έγιναν και χτες, μεταξύ άλλων στους κεντρικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς της Τουλούζης και της Νίκαιας.

Στη Μασσαλία αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ

Εκφράζοντας ξανά την ταξική αλληλεγγύη της εργατικής τάξης της Ελλάδας, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ βρίσκεται στη Γαλλία και σήμερα θα πάρει μέρος στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο της Μασσαλίας.

Χτες, το Εργατικό Κέντρο Βαλ ντε Μαρν έστειλε με μήνυμά του στο ΠΑΜΕ «τους αδελφικούς χαιρετισμούς όλων των αγωνιστών», τονίζοντας πως η αλληλεγγύη των Ελλήνων εργαζομένων δίνει «δύναμη και μας ενθαρρύνει να παραμείνουμε σταθεροί απέναντι στην εξουσία των εργοδοτών και των πολιτικών που κλέβουν τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι».

Νέες «οδυνηρές» ανατροπές αναγγέλλει ο Μακρόν

Στο μεταξύ, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν σε χτεσινή συνέντευξη εξέφρασε τη λύπη του επειδή ...δεν μπόρεσε να πείσει τον γαλλικό λαό για την «ανάγκη» των νέων ανατροπών.

Επέμεινε ότι αυτές είναι «αναγκαίες», επαναφέροντας κάλπικους εκβιασμούς ότι διαφορετικά θα μειώνονταν οι συντάξεις ή θα αυξάνονταν κρατήσεις και φόροι (μέτρα που έτσι κι αλλιώς περιλαμβάνονται στην αντιλαϊκή φαρέτρα). Κατηγόρησε δε τους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι δεν δέχτηκαν διάλογο και συμβιβασμούς.

Υποστήριξε εξάλλου ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να συνεργαστούν με την κυβέρνησή του, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξουν νέες «προτάσεις» για τη Μετανάστευση, τη γαλλική βιομηχανία, τον «εκσυγχρονισμό» Υγείας και Παιδείας, που πολλές θα είναι «οδυνηρές» - όπως ομολόγησε - αλλά δήλωσε αποφασισμένος να τις προωθήσει, χαρακτηρίζοντάς τες «απολύτως αναγκαίες»...