Επιταχύνονται οι εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά
Τρίτη 28 Μάρτη 2023

Eurokinissi

Συνεχίζονται οι «αβροφροσύνες» των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας, στο τραπέζι του «διαλόγου» και των επικίνδυνων διευθετήσεων που έχουν στρώσει τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή.

Χαρακτηριστικά, ευχετήρια επιστολή προς τον Κυρ. Μητσοτάκη έστειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την 25η Μαρτίου. Εκτός από τις ευχές προς τον πρωθυπουργό και τον ελληνικό λαό, στην επιστολή του ο Τούρκος Πρόεδρος εκφράζει τις ευχαριστίες του προς την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη που εκδήλωσαν μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του Φεβρουαρίου. «Είμαι πεπεισμένος ότι η σχέση και συνεργασία μεταξύ των χωρών μας θα αναπτυχθούν περαιτέρω με τις κοινές μας προσπάθειες την προσεχή περίοδο», σημειώνει ο Ερντογάν.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου απέστειλε ευχετήρια επιστολή στον Ελληνα ομόλογό του. Εκτός από τις ευχές, δηλώνει βέβαιος ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας οι οποίες υφίστανται αυτήν τη στιγμή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα παγιωθούν στο μέλλον. Επίσης, δηλώνει αποφασισμένος να συμβάλει περαιτέρω στην τωρινή θετική δυναμική, η οποία επικρατεί στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας.

Την ίδια ώρα ο Ν. Δένδιας, σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα», έλεγε ότι «έχουν μεταβληθεί οι παράμετροι της τουρκικής συμπεριφοράς απέναντί μας. Αμέσως μετά την τραγωδία των σεισμών στην Τουρκία και την επίσκεψή μου εκεί, η τουρκική παραβατικότητα έχει μετατραπεί σε κάτι το ανύπαρκτο. Δεν υπάρχουν παραβιάσεις στο Αιγαίο, δεν υπάρχουν υπερπτήσεις, δεν υπάρχει τοξική διατύπωση λόγου, δεν υπάρχει λεκτική επιθετικότητα, δεν υπάρχει απειλή χρήσης βίας. Η Ελλάδα πάντοτε έλεγε ότι επιδιώκει τον διάλογο κάτω ακριβώς απ' αυτές τις συνθήκες. Οφείλουμε, λοιπόν, έχουμε υποχρέωση αν θέλετε, να ανταποκριθούμε σε μια τέτοια τουρκική συμπεριφορά».

Το χαρακτήρισε, άλλωστε, ως «ένα παράθυρο ευκαιρίας», επιμένοντας ότι «η Ελλάδα είχε απόλυτη υποχρέωση να περάσει μέσα απ' αυτή την πόρτα που η Τουρκία άνοιξε. Τώρα, το αν αυτό θα έχει μια ευτυχή κατάληξη ή είναι απλώς ένα παροδικό φαινόμενο, αυτό μόνο ο χρόνος μπορεί να το πει. Θα ήταν, όμως, ασυγχώρητο από την ελληνική πλευρά να μην επιχειρήσει να αξιοποιήσει αυτήν την αλλαγή», είπε.

Σε αυτήν τη βάση έβαλε στόχο της κυβέρνησης την «οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ με όλες τις γειτονικές χώρες, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας», επικαλούμενος τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο, τα παζάρια με Αλβανία και Λιβύη που «κόβουν και ράβουν» τα κυριαρχικά δικαιώματα στα μέτρα των επιχειρηματικών ομίλων και των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων, προσθέτοντας πως «προφανώς θέλουμε να το κάνουμε και με την Τουρκία, μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο, ο οποίος, επαναλαμβάνω, θα πρέπει να διεξαχθεί στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».

Διόλου τυχαία παρέπεμψε στην Κοινή Δήλωση Ελλάδας - Τουρκίας μετά την 4η Συνάντηση Θετικής Ατζέντας, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αγκυρα στις 22 Μαρτίου, πάνω σε τομείς «επιχειρηματικής συνεργασίας», λέγοντας ότι «αποτυπώνει τη νέα αυτή πραγματικότητα» των ελληνοτουρκικών σχέσεων, δείχνοντας ξανά ότι οι μπίζνες σέρνουν τον χορό των διακανονισμών για τα μερίδια της καπιταλιστικής λείας σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο. Εξ ου και παραπέμποντας σε λυκοφιλίες που έχει στήσει η ελληνική με αστικές τάξεις άλλων χωρών στην ευρύτερη περιοχή, έστειλε σήμα στη γείτονα ότι «θα ήταν σημαντικό σε αυτόν τον κύκλο να ενταχθεί και η Τουρκία».

Από κοντά και ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, που καλωσορίζοντας την Παρασκευή στην Αθήνα τον ομόλογό του της Κυπριακής Δημοκρατίας, έλεγε για τα Ελληνοτουρκικά ότι «είμαστε πάντα υπέρ των σχέσεων της καλής γειτονίας», ενώ καλωσόριζε τη «διαφαινόμενη αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή». Εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα «αυτή να συνεχιστεί και να διατηρηθεί και στο μέλλον και να αποτελέσει έτσι την αρχή μιας νέας εποχής στις σχέσεις των δύο χωρών καθώς και την αρχή ενός ουσιαστικού διαλόγου, με βάση ασφαλώς και πάνω απ' όλα το Διεθνές Δίκαιο».

Την ίδια ώρα, μια σειρά δημοσιεύματα έκαναν λόγο για «δυσαρέσκεια» της κυπριακής κυβέρνησης για τη συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας -για την οποία ενημερώθηκε εκ των υστέρων- για τη στήριξη της τουρκικής υποψηφιότητας για τη θέση του γγ του ΙΜΟ, δεδομένου και ότι σε ισχύ βρίσκεται το τουρκικό εμπάργκο στα κυπριακά πλοία.

Στο μεταξύ, για αυτή την Παρασκευή 31/3 είναι προγραμματισμένη και η τριμερής σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ.