ΕΝΩΣΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ
Για τις εξελίξεις στον χώρο των οπτικοακουστικών και παραστατικών τεχνών
Τετάρτη 29 Μάρτη 2023

Η Ενωση Σκηνοθετών - Δημιουργών Οπτικοακουστικών και Παραστατικών Τεχνών το περασμένο Σάββατο οργάνωσε ανοιχτή συζήτηση σκηνοθετών για τις εξελίξεις στον χώρο των οπτικοακουστικών και παραστατικών τεχνών, στη Σχολή Λ. Σταυράκου.

Τη συζήτηση, στην κατάμεστη αίθουσα, άνοιξε ο Κώστας Φέρρης. Μίλησαν πολλοί σκηνοθέτες, αναπτύσσοντας ζητήματα που τους απασχολούν και δείχνοντας την ανάγκη του χώρου να συζητήσει όχι μόνο τα τρέχοντα ζητήματα της επικαιρότητας αλλά και συνολικότερα ζητήματα που αφορούν τόσο τους σκηνοθέτες - δημιουργούς, όσο και ολόκληρη την κινηματογραφική κοινότητα.

Ανάμεσα σε άλλα συζητήθηκαν το ΠΔ 85 και οι αγώνες του προηγουμένου διαστήματος, η επικείμενη ένωση Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ΕΚΟΜΕ και Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, το κλείσιμο των κινηματογράφων «Ιντεάλ» και «Αστορ». Ενώ στο τέλος της συζήτησης αναφέρθηκε ότι σε δεύτερο χρόνο πρέπει να εξεταστούν και ζητήματα των παραστατικών τεχνών, όπως το χρόνιο πρόβλημα των χρηματοδοτήσεων σε αυτόν τον τομέα.

Πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις και από εκπροσώπους σωματείων του καλλιτεχνικού χώρου, γεγονός που έκανε ακόμα πιο ενδιαφέρουσα τη συζήτηση, ενώ υπογραμμίστηκε ότι ο αγώνας των σωματείων είναι κοινός. Πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις, ανάμεσα σε άλλους, από τους Χρήστο Σκυλλάκο, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου, Βασίλη Παρασκευόπουλο, πρόεδρο του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, Δημήτρη Καλαντίδη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας, Σοφιανό Πεσιρίδη, από τον Σύλλογο Σπουδαστών Σχολών Χορού, Θεάτρου & Κινηματογράφου, και Αντώνη Τολάκη, μέλος της Ενωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ.