Καθημερινά επιβεβαιώνεται η εκρηκτική κατάσταση στη σχολική στέγη
Τετάρτη 29 Μάρτη 2023

Παράθυρο έπεσε την ώρα μαθήματος στο Παιδαγωγικό Βόλου
Τη σφραγίδα της πολιτικής που βλέπει σαν κόστος την ανάγκη για σύγχρονη, ασφαλή, επαρκή σχολική στέγη, φέρουν τα περιστατικά, που καθημερινά πια αναδεικνύουν το εκρηκτικό ζήτημα των σχολικών υποδομών. Μόλις τις τελευταίες μέρες, είδαν το φως της δημοσιότητας μία σειρά περιπτώσεις που επιβεβαιώνουν πως το πρόβλημα παίρνει διαστάσεις εκρηκτικές, όπως έχουν επισημάνει επανειλημμένα οι γονείς των μαθητών και άλλοι φορείς.

Διαβρώσεις και ρωγμές στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Χίου

Σοβάδες που πέφτουν από τα ταβάνια αποκαλύπτοντας διαβρωμένες κολόνες και ρωγμές που μεγαλώνουν, είναι η εικόνα που μεταφέρει η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που επισκέφθηκε το σχολείο, για να ενημερωθεί από κοντά για πολλοστή φορά για τα χρονίζοντα προβλήματα του 5oυ Δημοτικού Σχολείου Χίου.

Οι ρωγμές από την προηγούμενη επίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ έχουν μεγαλώσει. Δάσκαλοι και παιδιά έχουν στριμωχτεί στις εναπομείνασες τάξεις με εμφανές το αίσθημα ανασφάλειας. Η μόνη παρέμβαση των κυβερνώντων και της δημοτικής αρχής έχει περιοριστεί στα κοντέινερς και τα «θα» του αρμόδιου αντιδημάρχου, ο οποίος δύο χρόνια μετά τους σεισμούς αναγγέλλει ακόμα 1,5 χρόνο για μελέτες. Στο συγκεκριμένο σχολείο αναφέρθηκε με ανάρτησή του ο σεισμολόγος Α. Τσελέντης, χαρακτηρίζοντάς το «φέρετρο» κάνοντας λόγο για «νέα Τέμπη» σε περίπτωση σεισμού.

Με ευθύνη της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής, στο εν λόγω σχολείο δεν έχει μπει πέτρα πάνω στην πέτρα. Την ώρα, μάλιστα, που προτεραιοποιούν να ρίχνουν άσφαλτο - της τάξης των 2-3 εκατομμυρίων ευρώ αντί να θωρακίζουν τα σχολεία - ελέω προεκλογικής περιόδου.

Την ίδια στιγμή ο ιδιοκτήτης του νέου κτιρίου, που στεγάζονται με ενοίκιο οι υπόλοιπες αίθουσες του σχολείου, αλλά και το Νηπιαγωγείο, έχει ειδοποιήσει τη δημοτική αρχή και τη Διεύθυνση του σχολείου αρμοδίως ότι προτίθεται να πουλήσει το κτίριο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το μέλλον των παιδιών και του σχολείου γενικότερα. Τους γνωστοποιεί επίσης ότι προτίθεται να πουλήσει και τον περιβάλλοντα χώρο τριών περίπου στρεμμάτων, που θα μπορούσε να επιλύσει μια και καλή το κοινό πρόβλημα και του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου, σημειώνει η ΤΕ Χίου του ΚΚΕ, που καλεί εκπαιδευτικούς και γονείς να μπουν μπροστά για την προστασία της ζωής και δηλώνει πως μαζί με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» θα είναι δίπλα τους «για να μπουν οι ανάγκες μας στο προσκήνιο και ως προτεραιότητα και όχι τα κέρδη των λίγων».

Ξεκόλλησε και έπεσε μάρμαρο στο 13ο ΓΕΛ Πειραιά

Μάρμαρο αποκολλήθηκε και έπεσε από το 13ο ΓΕΛ Πειραιά
Μέρος της μετόπης από την ταράτσα του 13ου ΓΕΛ Πειραιά αποκολλήθηκε, προκαλώντας σημαντικές φθορές σε σταθμευμένο όχημα. «Από τύχη, δεν περνούσε κάποιος πεζός εκείνη την ώρα, δεν υπήρχε κάποιος μαθητής, γονιός ή εκπαιδευτικός, διαφορετικά θα είχαμε στην καλύτερη περίπτωση τραυματισμό», σημειώνει η ΕΛΜΕ Πειραιά, καταγγέλλοντας το περιστατικό. Οπως αναφέρει, το 13ο ΓΕΛ στεγάζεται σε μισθωμένο κτίριο στο κέντρο του Πειραιά, από το 2017, όταν και μεταστεγάστηκε από τον χώρο του Ζαννείου Ορφανοτροφείου. Πρόκειται ουσιαστικά για μια παλιά πολυκατοικία, χωρίς προαύλιο χώρο, χωρίς σύγχρονες υποδομές και δυνατότητες. Αντιμετωπίζει πάρα πολλά προβλήματα, τα οποία η ΕΛΜΕ Πειραιά, ο διευθυντής, αλλά και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου έχουν αναδείξει.

«Απαιτείται η Πολιτεία να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε αντί να πληρώνει ενοίκια... εις το διηνεκές, άμεσα να ενταχθεί στον προγραμματισμό η κατασκευή νέου, σύγχρονου σχολείου, στο κέντρο του Πειραιά. Να γίνει ό,τι χρειάζεται, ακόμα και απαλλοτριώσεις, αν χρειάζονται (έχουν υποδειχτεί χώροι, έχουν γίνει συγκεκριμένες προτάσεις)! Τέρμα πια στις δικαιολογίες! Η κατάσταση είναι επικίνδυνη. Πέντε χρόνια πέρασαν από τη μεταστέγαση του 13ου ΓΕΛ Πειραιά, που τότε παρουσιάστηκε σαν άμεση, ρεαλιστική και προσωρινή λύση. Αλλά ουδέν μονιμότερο του προσωρινού», σημειώνει η ΕΛΜΕ, θυμίζοντας μία σειρά ακόμα περιπτώσεις σχολείων στον Πειραιά όπου έπεσαν σοβάδες.

Πτώση παραθύρου στο Παιδαγωγικό Βόλου

Αίθουσα στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Χίου
Αντίστοιχες είναι οι συνέπειες αυτής της πολιτικής και στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Ολόκληρο παράθυρο έπεσε κατά τη διάρκεια μαθήματος του 1ου έτους στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο. Το γεγονός καταγγέλλουν οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ», τονίζοντας ότι «το γεγονός αυτό είναι αποτέλεσμα της συνεχούς υποχρηματοδότησης των ΑΕΙ και εγκατάλειψης των κτιριακών υποδομών και έρχεται να προστεθεί στα δεκάδες κρούσματα του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, όπως το βραχυκύκλωμα στο αμφιθέατρο του Γαλλικού λόγω εισροής νερού, οι πλημμύρες στα τμήματα του Πολυτεχνείου και στον Θόλο, η πτώση ψευδοροφής στην Οδοντιατρική ΑΠΘ και μαρμάρων στην κτηνιατρική ΑΠΘ, η πτώση φοιτητή από τον τρίτο όροφο της Νομικής ΑΠΘ, επειδή δεν υπήρχε κενή θέση και καθόταν στο παράθυρο κ.λπ.», σημειώνουν μεταξύ άλλων.